Slovenija
3586 ogledov

Janša: Od ponedeljka boste lahko izbirali cepiva

Janez Janša Vlada RS
Od ponedeljka bo v Sloveniji možno izbirati cepiva proti covidu-19, saj ima Slovenija dovolj cepiva, je na današnjem kongresu SDS napovedal predsednik vlade Janez Janša.

Ključni cilj je doseči tak delež precepljenosti, da bo ne samo poleti, ampak tudi jeseni omogočeno normalno življenje, je dejal in pozval k odločitvi za cepljenje.

Z vsemi odmerki je bilo doslej cepljenih 592.156 oseb oz. 28,2 odstotka prebivalcev, kažejo zadnji podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Prvi odmerek pa je doslej prejelo 797.861 ljudi.

V Sloveniji cepijo s cepivi štirih različnih proizvajalcev. Cepivi proizvajalcev Moderna ter Pfizer in BioNTech temeljita na mRNK tehnologiji, cepivi proizvajalcev AstraZenece in Johnson & Johnson pa sta vektorski cepivi. Doslej je bilo največ oseb cepljenih s Pfizerjevim cepivom.

Kongres SDS

Več kot 640 delegatov je v Slovenskih Konjicah začelo 12. kongres SDS, na katerem bodo pod sloganom Gradimo Slovenijo #zate razpravljali o programskih resolucijah, postavili cilje za nov mandat in volili novo vodstvo. Edini kandidat za predsednika je Janez Janša, ki stranki predseduje od leta 1993.       

Osrednji kongresni slogan Gradimo Slovenijo #zate po navedbah stranke odseva intenzivno delo SDS znotraj aktualne vlade v času svetovne pandemije, usmerjeno v gospodarski in socialni razvoj Slovenije ter v zagotavljanje blaginje za vse državljanke in Slovenije.

Čeprav so ob začetku kongresa pričakovali, da se je zbralo več kot 700 delegatov, se po navedbah verifikacijske komisije kongresa od skupno 746 udeležuje 644 delegatov. Danes bodo razpravljali o petih programskih resolucijah, ki vključujejo vse družbene segmente in zajemajo ranljive skupine. Nosilna resolucija je Gradimo Slovenijo, ki po njihovih navedbah utrjuje vrednote in načela SDS, izpostavlja dolžnosti odgovorne politike in utrjuje zaupanje v EU in njene institucije.

Po oceni evropskega poslanca iz vrst SDS Milana Zvera gre za izrazito razvojno naravnano resolucijo, ki odgovarja, kakšna bi naj bila Slovenija v prihodnjih desetletjih.

"Resolucija je podobna resoluciji, ki smo jo imeli na kongresu v Portorožu pred 23 leti. Takrat je stranka napisala zelo progresiven, vključujoč program za vse, moderen program, zlasti v gospodarskem in socialnem smislu. Tudi ta se dotika ključnih razvojnih vprašanj od zelene do digitalne družbe in podobno," je Zver dejal v izjavi za medije pred začetkom kongresa.

S predlogom resolucije z naslovom Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države, v kateri opozarja na nevarnost ekstremistov in Levice, pa je SDS v javnosti dvignila precej prahu. Kot je dejal Zver, se jim je zdel primeren trenutek, da poudarijo, da so nekatere stranke v Sloveniji izrazito nasilne in radikalne. To smo lahko, kot je dejal, videli ob protestih, zlasti ob zažiganju poslanskih stolov.

"Ampak to se vleče že nekaj let. Nekaj let že obstaja program Levice, ki je v nasprotju s političnim sistemom, ki ga imamo v Sloveniji. Zdelo se nam je prav, da na to opozorimo. Mogoče bo to vplivalo na samo snovanje novega programa pri Levici," je dodal. Želi si, da v Sloveniji na političnem odru nastopajo stranke, ki spoštujejo demokracijo in volitve.

Na kongresu je tako pričakovati načrt za delo stranke in vodenje tretje vlade pod Janševim vodstvom do konca mandata. Janša, ki bo imel osrednji kongresni govor, naj bi delegate po pričakovanjih seznanil tudi z razmerami glede krize covida-19 in izhoda iz nje v smislu gospodarskega okrevanja.

Kongresa se poleg delegatov udeležujejo tudi predstavniki občinskih in mestnih odborov, pa tudi poslanci SDS z vodjo Danijelom Krivcem ter več ministrov.

Med njimi so minister, pristojen za razvoj in EU kohezijsko politiko, Zvonko Černač, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za kulturo Vasko Simoniti, minister za okolje Andrej Vizjak in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch. Po napovedih se jim bosta pridružila tudi minister za zunanje zadeve in predsednik sveta SDS Anže Logar ter finančni minister Andrej Šircelj. Z evropskega parketa se kongresa SDS poleg Zvera udeležuje tudi evropska poslanska Romana Tomc.

Udeležence kongresa je uvodoma nagovoril poslanec in predsednik občinskega odbora SDS Slovenske Konjice Bojan Podkrajšek. Med drugim je izpostavil, da ima SDS v vseh 212 občinah korenine močnega drevesa, ki raste že 32 let. "Prav je, da to drevo negujemo. Če bi bilo mogoče, da bi pokojni Jože Pučnik bil z nami, bi nam to povedal in ne smemo dovoliti, da nam zlomijo niti eno vejico na tem drevesu. To je naša skupna naloga," je pozval.

Zbrane je prek videoposnetka nagovorilo tudi več evropskih voditeljev, med njimi predsedniki vlade Hrvaške Andrej Plenković, Madžarske Viktor Orban, Češke Andrej Babiš, Poljske Mateusz Morawiecki, avstrijski kancler Sebastian Kurz in vodja skupine Evropske ljudske stranke Manfred Weber.

Na današnjem kongresu so podelili tudi posebna priznanja SDS za zasluge. Podeljenih je bilo osem zlatih priznanj ter eno diamantno. Prejel ga je Miroslav Luci, ki je med drugim deloval kot državni sekretar v kabinetu predsednika vlade v času prve Janševe vlade.

Komentarjev 13
  • Brenda_Elkins 11:25 20.junij 2021.

    Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu sem prejel 27853 dolarjev od te službe in veste, sledite tej spletni strani ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦

  • eminenca 20:41 19.junij 2021.

    kaj če bo ostal višek, ki je že plačan ... mnogi po svetu so vložili v to cepivo ... jah

  • JZekspert 17:22 19.junij 2021.

    Prekrasna novica, zastonj se zdaj lahko dobi eksperimentalno cepivo, ne moreš, da verjameš: zastonj, gratis, đabe, free. Že vem, katerega bom izbral #manabijemvasvsenaku...