Slovenija
10619 ogledov

Delo: Janša je z razlogom lahko nasmejan

Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec Anže Petkovšek
Drugače kot Voy populi anketa Dela kaže povečanje prednosti stranke SDS.

Anketa Dela je pokazala, da bi na volitvah relativna zmagovalka znova postala SDS, tokrat z 18,6-odstotno podporo, kar je 0,7 odstotne točke več, kot je anketa pokazala pred enim mesecem. Na drugem mestu ostaja LMŠ z 8,9 odstotka podpore vprašanih, pred približno petimi tednih pa jih je bilo 7,2 odstotka.

V anketi je položaj popravila tudi SD, ki bi jo volilo sedem odstotkov vprašanih. Znova se je uvrstila na 3. mesto in tako prehitela Levico. Razlika med njima je odstotna točka, kar je približno toliko, kolikor je Levica izgubila od zadnjega merjenja. NSi bi podprlo 4,9 odstotka vprašanih, SMC 4,8. SAB 3,7, SNS 3,2 in DeSUS 2,2 odstotka vprašanih.

Za skoraj štiri odstotne točke se je povečal tudi delež ljudi, ki ne vedo, komu bi namenili svoj glas, neopredeljenih je skupaj več kot 22 odstotkov. Slaba desetina pa pravi, da ga ne bi nikomur.

Vox populi kaže drugačno sliko

Za razliko od ankete Dela je SDS po javnomenenjski raziskavi Vox populi precej zmanjšala prednost pred zasledovalci, saj bi jo izbralo le še 16,8 odstotka vprašanih, medtem ko bi jo septembra izbrali 23,7 odstotka vprašanih. 

delovni posvet SDS Slovenija SDS dihajo za ovratnik

Po drugi strani se je povečala podpora LMŠ, ki bi jo volilo 13,8 odstotka anketirancev (septembra 10,2 odstotka), in SD, ki ima 12,2-odstotno podporo (septembra 9,8 odstotka). Na četrto mesto se je uvrstila Levica (7,3 odstotka), sledijo NSi (4,9 odstotka), SMC (4,1 odstotka), DeSUS (3,9 odstotka), SAB (2,9 odstotka) in SNS (1,8 odstotka).

Šarčeva vlada bolje ocenjena

Anketirani v Delovi anketi so vlado Marjana Šarca, ki je prisegla 13. septembra, ocenili precej bolje, kot so se pred enim mesecem izrekali o odhajajoči ekipi Mira Cerarja. Povprečna ocena Šarčeve vlade je 2,52, Cerarjeva pa se je poslovila s povprečno oceno 2,16.

vlada RS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Naklonjenost vladi se nekoliko kaže tudi v rezultatu stranke LMŠ, ki je pridobila 1,7 odstotne točke, a je kljub temu še vedno slabih deset odstotnih točk za prvouvrščeno SDS. Razburjenje, ki ga je Šarec povzročil z imenovanjem Damirja Črnčeca za državnega sekretarja za nacionalno varnost v svojem kabinetu, se na izidu ne kaže, in to kljub zapletom, ki jih je ta kadrovska poteza povzročila.

Povprečna ocena dela DZ je 2,44, septembra pa je bila 2,26.

Pahor najbolj priljubljen politik

Predsednik republike Borut Pahor ostaja najbolj priljubljen politik v Sloveniji, na drugem in tretjem mestu pa najdemo političarki, ki sta dejavni v institucijah v Bruslju, evropsko poslanko Tanjo Fajon in evropsko komisarko Violeto Bulc. Na četrto mesto se je uvrstil predsednik vlade Šarec, sledi mu predsednik državnega zbora Dejan Židan. Na šestem mestu je poslanec SDS Anže Logar, ki kandidira za župana Ljubljane, njegov tekmec Zoran Janković pa je na 14. mestu.

Anketo je med 3. in 11. oktobrom za uredništvo Dela na reprezentativnem vzorcu 725 odraslih državljanov opravil Inštitut za raziskovanje trga in medijev, Mediana.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • svoboda 19:58 15.oktober 2018.

    Kmalu bo za dolino šentflorjansko napočilo obdobje prebujenja.

  • wingspan15 14:37 15.oktober 2018.

    Ankete, ki ne služijo ničemur, razen tistemu, ki jih izvaja. Rezultati so pa v prid stranki, ki to plačuje, pa naj si gre za desne ali leve.

  • mph 13:13 15.oktober 2018.

    Kdo bi ga razumel, da ni hotel vodit vlade, kaj ne.