Slovenija
24 ogledov

Janša poročilo o bančnem sistemu predal policiji in tožilstvu

Janez Janša Boštjan Tacol
Predsednik vlade Janez Janša je poročilo o stanju v slovenskem bančnem sistemu odstopil tudi generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju in ministru za notranje zadeve Vinku Gorenaku.

Poročilo o stanju v bančnem sistemu, ki ga je premier Janez Janša prejel od Banke Slovenije, je posredoval ministru za notranje zadeve Vinku Gorenaku in generalnemu tožilcu Zvonku Fišerju. Zato se je odločil, ker se ob navedbah in podatkih v poročilu porajajo sumi oškodovanj.

Kot so sporočili iz Gorenakovega kabineta se je minister s Fišerjem in državno sekretarko na notranjem ministrstvu Barbaro Brezigar sestal že v ponedeljek. Sogovorniki so se strinjali, da je treba problemu slovenskega bančništva nameniti vso pozornost in da mora tematiko prednostno obravnavati tudi tožilstvo.

Poročilu, katerega podrobnosti zaradi oznake zaupno niso znane, je Gorenak že posredoval policiji.

Slabe terjatve na sklad

Banka Slovenije je poročilo o stanju v slovenskem bančnem sistemu pripravila v okviru priprave rešitev za sanacijo slabih bančnih terjatev.

Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec je z informacijo o razmerah v slovenskih bankah že julija seznanil poslance, nadzornik bančnega sistema pa je prispeval tudi podatke o slabih terjatvah v slovenskih bankah za parlamentarno delovno skupino, ki je usklajevala rešitev za sanacijo bank.

Koalicija se je sicer uskladila o prenosu slabih terjatev na posebno agencijo oziroma sklad, ministrstvo pa naj bi v kratkem pripravilo tudi potrebne zakonske podlage, ki bodo podlaga za nadaljnja usklajevanja.

Kdo je odgovoren za sedanje stanje?

Poleg tega mora ministrstvo pripraviti tudi informacije o javnofinančnih učinkih takšne rešitve, za kar pa so podlaga natančni podatki o slabih terjatvah v treh največjih slovenskih bankah. Poleg podatkov Banke Slovenije potekajo tudi skrbni pregledi v posameznih bankah. Prve ocene pregleda v Novi Ljubljanski banki so že znane, pregleda pa potekata tudi v Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) in Abanki.

Vodilni predstavniki vlade in tudi politike nasploh ob pripravi rešitve za slabe bančne terjatve, ki bo vsaj v prvi faz najverjetneje padla na pleča davkoplačevalcev, izpostavljajo potrebo po nujnosti ugotavljanja odgovornosti za stanje v bančnem sistemu.

Poleg Janše je to ob nedavnih kriminalističnih preiskavah v NKBM med drugim poudaril tudi finančni minister Janez Šušteršič. Kot je poudaril, je odkrivanje nepravilnosti v bankah ključnega pomena pri vzpostavitvi ponovnega zaupanja javnosti v bančni sistem.

Prst uperjen tudi na Banko Slovenije

Zaradi nakopičenih slabih terjatev in sumov nepravilnosti v bankah je bila predmet kritike tudi Banka Slovenije, češ da ni ustrezno opravila nalogo bančnega nadzornika.

Iz Banke Slovenije so nedavno sporočili, da bančni nadzor ne pomeni trajne prisotnosti v banki oziroma odobritve vsake poslovne odločitve. Ob tem so poudarili, da morajo pri nadzoru in morebitnih ukrepih paziti, da banki ne naredijo več škode kot koristi. Pojasnili so tudi, da so v zadnjih letih v številnih primerih sodelovali z drugimi regulatorji in organi pregona.

Komentarjev 13
  • drugivlak 10:46 30.avgust 2012.

    ja, res izziva rdečo mafijo. V rdečkarske utrdbe daje dokumente proti rdečkarjem. Si pa upa.

  • drugivlak 09:57 29.avgust 2012.

    Rad bi bil muha sedaj v pisarnah kjer so dobili na mizo te papirje. Nič več tetrisa in svoje preganjat. Huda bo.

  • mirko 23:26 28.avgust 2012.

    Zvonko Fišer bo prej zaviral in onemogočal preiskavo v NLB-ju, kot jo pa usmerjal in prednostno obravnaval, saj je on eden tistih od bivše komunistične sodrge v Sloveniji.