Slovenija
30 ogledov

Janša pri papežu in Prodiju

Janša pravi, da so odnosi med Slovenijo in Svetim sedežem dobri. Žurnal24 main
Premierja Janeza Janšo, ki je na obisku v Vatikanu, je sprejel papež Benedikt XVI.. Sestal pa se je tudi s Prodijem, s katerim sta Hrvaško opozorila, naj ustavi uveljavitev ERC.

Premier, ki ga je Benedikt XVI. sprejel kot prihodnjega predsedujočega EU, je v izjavi tudi ocenil, da so odnosi med Slovenijo in Svetim sedežem dobri, prijateljski in da sta strani zadnje čase naredili veliko korakov na poti k sodelovanju. Pri odprtih vprašanjih pa sta se sogovornika dotaknila lokacije za novo nunciaturo, procesa denacionalizacije cerkvenega premoženja in vprašanj, povezanih z vatikanskim sporazumom, med katerimi je tudi duhovna oskrba. Premier Janša je papeža povabil tudi na obisk v Slovenijo. "Želeli bi si novega obiska svetega očeta v Sloveniji," je dejal in menil, da bi bila morda primerna priložnost za obisk ob 10. obletnici beatifikacije škofa Antona Martina Slomška, torej leta 2009. Slomška je med obiskom v Sloveniji beatificiral tedanji papež Janez Pavel II. 

Janša je med prednostnimi nalogami predsedovanja Evropski uniji med delovnim obiskom v Vatikanu izpostavil širitveno politiko Unije, predvsem na Zahodnem Balkanu, ter medkulturni dialog. V zvezi s slednjim bo Slovenija med predsedovanjem po napovedih predsednika vlade priredila več srečanj z verskimi voditelji; eno med njimi naj bi potekalo aprila prihodnje leto. Kot so zapisali v izjavi za medije pri Svetem sedežu, je državni tajnik Svetega sedeža Tarcisio Bertone slovenskemu premierju zaželel, da bi polletno slovensko predsedovanje Uniji prineslo pozitivne rezultate, tudi kar zadeva stabilnost in mir na Zahodnem Balkanu.

Janša in Bertone o novem sporazumu 

Janša je Vatikan seznanil s podatki o vračanju premoženja cerkvi. © BOBO

 
O podrobnostih dvostranskih odnosov se je premier pogovarjal predvsem z vatikanskim državnim tajnikom Bertonejem. Kot je pojasnil, ga je med drugim seznanil s podatki o vračanju premoženja cerkvi, glede katerega je veliko postopkov že končanih. Janša je Bertoneju predstavil tudi pobudo za sporazum s Svetim sedežem o duhovni oskrbi v policiji, obrambnih silah in ustanovah za izvajanje kazenskih sankcij, ki je v Sloveniji v zadnjih dneh dvignila veliko prahu. Kot je pojasnil, je "ta pobuda še zelo na začetku" .

Po prvotnih napovedih naj bi omenjeno pobudo vlada obravnavala na sredini seji, a so jo umaknili z dnevnega reda, ker še ni bila usklajena med ministrstvi. Predlagani novi sporazum naj bi urejal organizirano versko oskrbo katoliških pripadnikov obrambnih sil, policije in zapornikov katoliške veroizpovedi. V ta namen naj bi ustanovili obrambno-varnostni ordinariat, ki bi bil po pravnem položaju izenačen s škofijo in bi imel sedež v Ljubljani. Ordinariat bi vodil škof ordinarij, ki bi ga imenoval Sveti sedež. Za gmotne in prostorske pogoje ordinariata pa bi poskrbela država.

Tudi o vatikanskem sporazumu
Obstoječi vatikanski sporazum med Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjih, ki sta ga strani sklenili leta 2002, ratificirali pa leta 2004, sicer pomeni prelomnico v dvostranskih odnosih. Dokument ureja razmerja med Slovenijo in Svetim sedežem ter položaj katoliške cerkve v Sloveniji in odpira možnosti za uspešno sodelovanje v prihodnosti. Janša in Benedikt XVI. sta si danes tudi izmenjala darila. Premier je svetemu očetu podaril velik kelih Oskarja Kogoja iz modrega stekla z zlatimi zvezdami. Papež pa je Janši dal pero v beli škatli, ki je reprodukcija enega od stebrov Berninijevega baldahina v Baziliki svetega Petra v Vatikanu iz serije ob 500-letnici bazilike. Članom slovenske delegacije pa je sveti oče podaril papeške medalje.

Janša in Prodi upata, da se bo Hrvaška odpovedala ERC 

Janša in Prodi sta se strinjala, da mora Hrvaška ustaviti uveljavitev ERC. © BOBO

 
Premier se je popoldne v Rimu sešel še z italijanskim kolegom Romanom Prodijem , s katerim sta govorila o dvostranskih odnosih in vprašanjih, povezanih s predsedovanjem Slovenije Svetu EU v prvi polovici prihodnjega leta. Slovenski in italijanski premier sta se zavzela za reševanje vprašanja hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu, ki jo namerava Hrvaška najpozneje 1. januarja 2008 začeti izvajati tudi za članice EU, in sicer v sodelovanju med Italijo, Slovenijo, Hrvaško in Evropsko komisijo. "Pričakujemo, da bo Hrvaška spoštovala zavezo iz leta 2004 in da se bo usklajevala z EU, Slovenijo in Italijo," je po pogovorih poudaril Janša.  Premierja na obisku spremlja zunanji minister Dimitrij Rupel .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.