Slovenija
21 ogledov

Janša: proračun uravnotežen še v tem mandatu

dENAR Shutterstock
Predsedniki parlamentarnih strank so danes soglašali, da se ustava dopolni z zlatim fiskalnim pravilom, po katerem mora biti državni proračun uravnotežen ali v presežku.

"Želja je, da bi uravnotežen proračun dosegli čim prej, vsekakor pa še v tem mandatu," je po srečanju dejal premier Janez Janša.

Novi 148. člen ustave bo po njegovih besedah določal, da so proračuni v Sloveniji uravnoteženi ali v presežku, kar je tudi določilo v petek v Bruslju podpisanega fiskalnega pakta. To pomeni, da zadolževanje ni dovoljeno, je povedal Janša. Izjeme bodo dovoljene le za primere naravnih ali drugih nesreč.

Rebalans le "gasilski ukrep"

Podrobneje bo izvajanje fiskalnega pravila določeno z ustavnim zakonom, ki ga bo DZ prav tako sprejemal z dvotretjinsko večino. Ta bo predvidel tudi sankcije in ukrepe za primere, da bi se vseeno ustvaril primanjkljaj.

Janša je spomnil, da je vlada prejšnji teden sprejela izhodišča za pripravo rebalansa letošnjega državnega proračuna. "Treba bo znižati izdatke, proračunski uporabniki iščejo rezerve," je dejal in poudaril, da je rebalans interventni oz. gasilski ukrep. To ni dolgoročen ukrep in vsake posamezne postavke ne bo mogoče uskladiti, je ob tem poudaril. Bodo pa poskušali tudi te ukrepe kolikor bo mogoče uskladiti.

Prvaki parlamentarnih strank so se prav tako dogovorili, da bo Slovenija poskušala čim prej ratificirati v petek podpisano pogodbo o fiskalnem paktu, ki naj bi dolgoročno okrepila proračunsko disciplino članic.

Pahor: "Mislim, da smo lahko zadovoljni vsi"

Prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković je po srečanju za medije povedal, da načeloma podpirajo zlato pravilo, pri čemer se zavzemajo, da bi bilo v ustavi zapisano čim manj. Dobili bodo tudi projekcije za naslednja štiri leta glede prihodkovne in odhodkovne strani proračuna. "Ne samo, da piše, da je izravnan, ampak da vemo, kaj se dogaja," je povedal.

"Mislim, da smo lahko zadovoljni vsi, ker je prišlo do načelnega soglasja, prvič, da je fiskalno pravilo predmet ustavnega besedila, drugič, da se bo predlagatelj v državnem zboru zavzel za to, da bo besedilo v ustavnem delu čim krajše, vsa eksplikacija pa v delu spremljajočega ustavnega zakona," pa je po sestanku povedal predsednik SD Borut Pahor.

Komentarjev 1
  • tralala 07:30 06.marec 2012.

    Zlato pravilo v ustavo, da problem ne more biti del rešitve.