Slovenija
29300 ogledov

Janša sam odgovoril na ključno vprašanje glede respiratorjev

izjava vlade RS Janez Janša Saša Despot
Vprašanje je na tviterju zastavila Ksenija Benedetti, odgovoril je kar Janša sam.

"Rada bi izvedela ali je bila v tistem trenutku, ko smo ventilatorje potrebovali takoj, ker nismo vedeli, da IT scenarija pri nas ne bo, na mizi kakšna druga ponudba z bolj ustreznimi ventilatorji (pa četudi dražja) v enakem številu in z enako hitrim rokom dobave? A kdo ve?" je na tviterju objavila dolgoletna šefica protokola Ksenija Benedetti.

Odgovoril ji je kar predsednik vlade Janez Janša. "Kupovalo se je vse, kar je bilo mogoče dobiti čimprej in kar je ustrezalo vsaj osnovnim standardom. Ne poznam države EU, ki bi ravnala drugače. Mnoge še vedno to počnejo. Rok in zanesljivost dobave faktor št. 1. Z vsako dobavo se je vsem nam odvalil velikanski kamen od srca," je zapisal.

Gre najbrž za ključno vprašanje pri dobavi respiratorjev oziroma medicinskih ventilatorjev. Država je namreč za osem milijonov evrov naročila 220 ventilatorjev podjetja Geneplanet, ki jih je strokovna skupina ocenila kot manj primerne za uporabo pri bolnikih s covidom-19, poleg tega pa so bili med dražjimi, čeprav gre, kot jih je v Tarči opisal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek za golfe in ne mercedese.

Če bi torej bili dobavljjvi bolje ocenjeni respiratorji, pa bi vlada naročila omenjene, bi šlo gotovo za sumljivo naročilo. Janez Janša trdi, da jih ni bilo, a bo to treba preveriti še pri drugih ponudnikih, saj dodaten dvom v izbiro vzbuja dejstvo, da direktor podjetja Geneplanet prijateljuje z nekdanjim Janševim zaupnikom Borutom Petkom.

 Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju v odgovoru na vprašanje, ali v luči zapletov pri nabavi zaščitne opreme in ventilatorjev še zaupa gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, odgovoril pritrdilno. Kot je napovedal, bo vladno poročilo o nabavi zaščitne opreme v epidemiji na poslanskih klopeh v prihodnjem tednu.

Celjska bolnišnica je sicer objavila, da so s temi respiratorji zadovoljni, uporabljajo jih na tako imenovani čisti intenzivni enoti, torej tam, kjer niso nameščeni bolniki s covidom-19, doslej pa so z njimi umetno predihavali 18 bolnikov. Ker imajo kompresorje za zrak, so po njihovi oceni še posebej primerni za množične nesreče in epidemije. 

 

To je po Janševem mnenju razlog, da so napadli Počivalška

Poročilo vlade o nabavi zaščitne opreme bo po njegovih napovedih prihodnji teden na poslanskih klopeh. Po navedbah Janše sta Počivalšek in minister za obrambno Matej Tonin ključne podatke želela predstaviti že v četrtkovi oddaji Tarča na TV Slovenija, pa jima "bevskajoča voditeljica tega ni dopustila".

Vlada Marjana Šarca je, kot je še zapisal Janša, za edini naročeni ventilator pred 13. marcem plačala 49.154 evrov, povprečna cena za ventilatorje po prevzemu nove vlade pa je znašala 33.880 evrov. "Razlika v teh cenah pojasni motiv prvorazrednih dobaviteljev in njihovih medijskih ter piar izpostav za napade na Počivalška," je navedel.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 50
  • janez00 10:00 03.maj 2020.

    Prokleti fašist in SDS to bando je treba takoj na kole ali pa postrelil.Banda komunistično fašistična ki jo je treba takoj likvidirati .Upor in vstaja pa takoj pobit to bando !!!!!!!!

  • Avatar Leon
    Leon 08:42 03.maj 2020.

    Janša je sam odgovoril glede ....preprodaje respiratorjev ,ki je podobno kot prodaja orožja . Preprodaja orožja je bilo kriminalno dejanje ,ki se vleče skozi vseh 30 let in zasenči vse demokratične in družbene dosežke . PREVARANA SLOVENIJA ....obvezno branje za vse generacije .

  • Avatar Wissabela
    Wissabela 02:00 03.maj 2020.

    Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi –– B­r­ed­h­ot­.­C­om