Slovenija
14574 ogledov

Janez Janša danes potuje v Kijev

Janez Janša Ukom
Srečanja se bo udeležil s poljskim in češkim premierjem.

Premierji Poljske, Češke in Slovenije, Mateusz Morawiecki, Petr Fiala in Janez Janša bodo danes obiskali Kijev, kjer se bodo srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom, je sporočila poljska vlada. Obisk so potrdili tudi v Janševem kabinetu.

Kijev bodo obiskali kot predstavniki Evropskega sveta, so sporočili iz kabineta slovenskega premierja.

Morawiecki, Fiala in Janša so na poti v Kijev z vlakom že prečkali poljsko-ukrajinsko mejo nekaj po 8. uri zjutraj, je za agencijo Reuters že potrdil svetovalec poljskega premierja. Za pot so se dogovorili prejšnji teden na vrhu EU v Versaiilesu, obisk pa je bil potrjen v ponedeljek zvečer.

Trije premierji bodo prvi tuji voditelji, ki bodo po začetku ruske invazije obiskali ukrajinsko prestolnico.

V Kijev po potrditev podpore Ukrajini

"Obisk je organiziran po posvetovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Namen obiska je potrditev nedvoumne podpore celotne Evropske unije suverenosti in neodvisnosti Ukrajine. Cilj obiska je tudi predstavitev širokega paketa podpore Ukrajini in Ukrajincem," so, tako kot pred tem poljska vlada, sporočili iz Janševega kabineta.

Kot so dodali, je bila mednarodna skupnost seznanjena z obiskom s strani mednarodnih organizacij, med drugim s strani Združenih narodov.

Premierjem se bo na obisku pridružil tudi namestnik predsednika poljske vlade ter predsednik odbora za nacionalno varnost in obrambo Poljske Jaroslaw Kaczynski.

"Hvala vam, ne le ker branite svojo domovino in Evropo kot ozemlje, ampak ker branite temelje evropskih vrednot in naš način življenja. Vaš boj je naš boj in skupaj bomo zmagali," je tvitnil Janša, ki je na poti v Kijev.

Janša je na Twitterju še opozoril, da so razprave o evropskih vrednotah v zadnjih letih večinoma potekale na teoretični ravni, sedaj pa obstaja zavedanje, da te vrednote obstajajo in da so ogrožene. "In vsi Evropejci jih branijo. S svojimi življenji. V Ukrajini," je dodal.

Prepričan je, da je prišel trenutek, ko se EU prebuja in spreminja, da bo postala še bolj poenotena v podpori Ukrajini. "Ker vaš pogum. Vaša enotnost. Vaše žrtvovanje. V tem trenutku, ko govorimo o naših vrednotah, ni druge države na celi celini, ki bi bila bolj evropska kot Ukrajina," je poudaril. Zagotovil je še, da bo Ukrajina, ki je evropska država, kmalu na poti v Evropsko unijo.

Janša naj bi v Ukrajino letel 24. februarja, istega dne, ko so ruske sile vdrle na ukrajinsko ozemlje. Zaradi omejitve zračnega prostora nad Ukrajino do obiska takrat ni prišlo.

Pahor pozdravlja pomen obiska

Predsednik republike Borut Pahor je danes pozdravil "politično izjemno pomemben obisk treh predsednikov vlad", med njimi slovenskega premierja Janeza Janše, v Kijevu. Gre za močan izraz podpore Poljske, Češke in Slovenije ter celotne EU z Ukrajino, je Pahor sporočil na Twitterju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 54
  • bojovi 13:45 16.marec 2022.

    Kaj pa bo Ivan tam, bo pokazal Zelenskemu kako se skriva v bunkerju?

  • eminenca 20:40 15.marec 2022.

    a že spet, a še ni nazaj... putuj bate

  • marija93 20:23 15.marec 2022.

    Jernej 65 prosim oglasi se mi