Slovenija
17 ogledov

Janša slavi Jobsa, pozablja datume

Macintosh portable Wikimedia
"V slovenski zgodovini imata Steve Jobs in prvi prenosni računalnik Macintosh posebno mesto, saj je načrt za obrambo Slovenije nastal na prvem prenosnem Macu," trdi Janez Janša. Težava je, da je Macintosh Portable nastal v času, ko Jobsa že dolgo ni bilo več v Applu.

Načrt za osamosvojitev Slovenije je obstajal samo v elektronski obliki, kar je bilo takrat pri nas zelo redko, je zapisano na spletni strani SDS. "Ko smo načrt predstavili razširjenemu predsedstvu, ki je potem na podlagi tega načrta sprejel smernice za obrambo države, je bilo to predstavljeno samo preko projekcije iz tega računalnika. Načrt se do konca vojne nikoli ni natisnil. S tem je bilo zagotovljeno, da nihče ni imel tega načrta," je včeraj povedal predsednik stranke Janez Janša.

Veliko vlogo je imel po njegovih besedah prvi Applov prenosnik tudi v času slovenske pomladi, saj so bila nanj napisana in natisnjena sporočila Odbora za varstvo človekovih pravic, pa tudi Pisateljska ustava, ki je predhodnica današnje Ustave RS, je bila postavljena za tisk na Macintoshu.

Zgodovina pravi

Pri navajanju neposrednega vpliva Steva Jobsa na razvoj slovenske države pa je Janša očitno pozabil, da je Steve Jobs po notranjem sporu že maja 1985 zapustil Apple in se vanj ponovno vrnil šele leta 1997, ko je Apple kupil njegovo družbo NeXT. Prvi Macintoshi Portable so na trg prišli septembra 1989, torej Jobs ni neposredno sodeloval pri njegovem razvoju. Res pa je, da je Apple že leta 1984 predstavil Apple IIc, prvi stacionarni računalnik, ki je bil zaradi razmeroma nizke mase in kompaktnih mer precej mobilen in je utiral pot ideji o pravem prenosniku.

Incident z iPadom

Janez Janša je znan kot zagret uporabnik Applovih tehnologij. Še vedno svež je spomin na sojenje v zadevi Patria, ko mu je sodnica septembra odvzela iPad iz strahu, da prek njega javnost obvešča o dogajanju v sodni dvorani. Janša je takrat sodnici zaman pojasnjeval, da živimo v 21. stoletju in da ima zato svoj zagovor zapisan na iPadu, ne pa na papirju.

Komentarjev 8
  • gec 12:33 09.oktober 2011.

    saj druzga kot citirat itak ne znaš,vsaj pokazala nisi...

  • gec 12:32 09.oktober 2011.

    načrt za obrambo slovenije je bil janez drnovšek ne pa janez janša,čist tok za laike...

  • principiumnovum 10:15 08.oktober 2011.

    Ker bolje ne bi mogla sama povedati, bom citirala osebo jozek D.: Mislm obesit se na dejstvo ki ga večina ljudi ne ve in plunit na človeka zarad tega je pa res pokvarjenost. Vsakega ki ga boste vprašali za Steva ...prikaži več bo takoj rekel ja to je ta ki je ustanovil APPLE in ne to je ta ki je ustanovil APPLE in ga 1985 zapustil ter se vrnil nazaj 1997.ssRecimo rečeš ZIDAR kaj prvo pomisli narod ? To je sosedov TONE ki nam je pomagal z nasveti ko smo delal plato na bajti. ali To je una baraba ki je 30 kradla davkoplačevalski denar in si nagrabila celo firmo zase, zdej se pa norca dela iz nas :)