Slovenija
5556 ogledov

Janša: Smo res postali zakotna dolina solz, konflikta in prepira?

Janez Janša Vlada RS
Janša je na osrednji državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti poudaril, da je bila slovenska osamosvojitev inovacija, Slovenci pa nismo zgodovinsko nikomur nič dolžni.

Kot je poudaril premier Janez Janša, so pred nami praznični dnevi, a se kljub temu zdi, kot da smo sredi izjemne krize, ki ne omogoča praznovanja, ampak nič drugega kot tekanje v krogu, brez izhoda in rešitev. Zato se moramo po njegovih besedah ob tem vprašati, ali smo po treh desetletjih samostojnega življenja res postali zakotna dolina solz, konflikta in prepira, ali pa je to več ali manj od površnih oblikovalcev javnega mnenja vsiljena samopodoba, ki izkorišča zakoreninjene vzorce manjvrednosti, ki so nam jih kot narodu vsiljevali iz različnih prestolnic večnacionalnih držav, v katerih smo Slovenci bivali v preteklih stoletjih.

Po Janševih besedah smo pred 30 leti verjeli, da je bilo z "lažno drugorazrednostjo Slovencev dokončno opravljeno", a se moramo žal še vedno spopadati z njo, kot da smo pozabili temeljno sporočilo plebiscita: "če želimo, da nas priznajo drugi, se moramo najprej priznati sami".

Osamosvojitev kot inovacija

Ob vsem tem se po njegovih besedah postavlja vprašanje, ali nas danes tudi drugi vidijo kot kup nesreče in dolino solz. Ob dnevu samostojnosti in enotnosti se namreč spominjamo časa, ko smo si edinokrat v zgodovini kot narod na plebiscitu sodbo napisali sami, kar smo storili enotno, na najbolj demokratičen način, ki je možen. To odločitev smo uspešno uveljavili vsemu navkljub, slovenska osamosvojitev pa je bila inovacija, nekaj posebnega, je prepričan Janša.

Noben drug narod se namreč ni osamosvojil, ubranil pred agresijo in postavil na lastne noge na povsem enak način kot Slovenci. "Naša osamosvojitev s plebiscitom kot osrednjim političnim dejanjem in uspešno obrambo nove države je bila samosvoja, posebna, nikoli prej izvedena na podoben način," je izpostavil Janša. Bila pa je tudi veliko presenečenje, še posebej v njeni končni izvedbi in zato uspešna kljub izjemno neugodnemu razmerju sil, je prepričan.

"V zadnjem letu napredek na lestvici zadovoljstva"

Danes Slovenija po Janševih besedah ustvari več kot katerakoli država, ki je nastala na ozemlju bivše SFRJ, pri čemer so nekatere mnogo večje. Med drugim je izpostavil številne lestvice, kjer je Slovenija na vodilnih mestih, slovenske inovacije in tiste, pri katerih so Slovenci sodelovali. "Kljub vsem tem dobrim kazalcem pa se Slovenci ne počutimo povsem svobodne, nismo niti med najbolj srečnimi in zadovoljnimi," je dejal. Smo pa na lestvici zadovoljstva v zadnjem letu napredovali za sedem mest.

Po njegovih besedah je pred nami čas, ko se bo odločilo, ali je človeštvo najprej sposobno stopiti skupaj pri ohranitvi življenjskih pogojev našega čudovitega planeta, izkoreniniti lakoto, združiti znanje in se nato usmeriti k zvezdam. "Pravzaprav je trenutno to edini res prepoznavni možni skupni cilj človeštva v predvidljivi prihodnosti. Skupni cilj, ki lahko, ni pa nujno, ob vseh obstoječih razlikah, združi človeško raso v skupnem hotenju za skupno dobro. Zelo verjetno je to edina alternativa novim radikalnim delitvam v svetu, vseobsežnemu hibridnemu vojskovanju, oboroževalni tekmi v vesolju in ponovni otipljivi grožnji jedrskega spopada," meni.

poslanci Igor Zorčič Slavnostna seja DZ Slovenija Zorčič: Težko gremo mimo pomisleka, ali smo na pravi poti

"Slovenija potrebuje slehernika"

Janša je poudaril, da je ena najvišjih prioritet tako Slovenije kot Evrope demografija. "Več veselja do življenja in več otrok. Brez Slovencev, slovenskega jezika in slovenske kulture nekakšna država sicer lahko obstaja, vendar to ni Slovenija. Zato nikoli ne pozabimo, da smo se na plebiscitu odločali za samostojno Slovenijo," je dejal.

"Zato velja ponoviti za Francem Jezo in Aleksandrom Solženicinom: Ponovno se dvignimo na nivo časa. Slovenija potrebuje slehernika. Brez izključevanj. Potrebuje velikane. Ne zgolj izjemne, ampak res velike ljudi. Zato poiščite junaka svobode v svojem srcu. Poiščite ga v svoji duši. Poiščite ga v globinah svoje dežele. In kot po čudežu lahko nekaj izjemnega spet vznikne v slehernemu med nami - kot cvetje spomladi, čeprav se sredi zime včasih zdi, da je pod snegom vse mrtvo - in odigra odločilno vlogo," je zaključil Janša.

Državljanom je zaželel blagoslovljen božič in ponosno praznovanje spomina na naše najbolj pogumne, usodne in dobre odločitve.

Janez Janša Slovenija Slovenija Janša: Spodoben narod ne pozabi žrtev

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 71
 • Avatar Leon
  Leon 13:32 25.december 2021.

  https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/vroca-kri-zaradi-cepice-z-rdeco-zvezdo-gost-trdi-eno-gostinec-drugo/. JANŠIZEM JE FAŠIZEM...zatajila je pravna država .

 • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 21:57 24.december 2021.

  JJ=seljak

 • Dusan12 18:42 24.december 2021.

  Kulovci, če predlagate Jenula za precednika ali vsaj za precednika ustavnega sodišča, bom postal vaš volilec za vedno