Slovenija
2067 ogledov

Janša: Spodoben narod ne pozabi žrtev

Janez Janša Epa
Sprejem za svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo.

Premier Janez Janša je danes na Brdu pri Kranju pripravil sprejem za svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo. Po njegovih besedah sta bili slovenska osamosvojitev in vojna za Slovenijo z uspešno obrambo nekaj, kar sodi v samo vrednostno središče Slovencev, slovenskega naroda in celotnega slovenskega državljanskega občestva.

Velikokrat, ko se spominjamo teh dogodkov, po njegovih besedah slišimo, da osamosvojitvena vojna ni bila prava vojna, ali pa, da je bila kratka. "A za tistega, ki v vojni zmaga, ki se obrani, ki ubrani nekaj, kar je najsvetejše, je toliko bolje in je toliko bolj uspešen, kolikor krajša je vojna," je dejal. Uspeh vojne se namreč meri s tem, da je žrtev čim manj in da je trpljenje čim krajše, je dodal.

V Sloveniji bi lahko po besedah Janše rekli, da smo bili po teh splošnih merilih uspešni, po drugi strani pa je treba na tisti čas pogledati tudi s plati svojcev umrlih v vojni. Za nekoga, ki je izgubil očeta, je bil težko ranjen ali se mu je potem popolnoma spremenilo življenje, je bila ta žrtev stoodstotna in spodoben narod tega nikoli ne pozabi, je dejal.

Izrazil je veselje, da so v letu, ko obhajamo 30. rojstni dan države, "končno uspeli zaokrožiti zakonodajo, ki ureja status ranjenih in svojcev mrtvih v vojni za Slovenijo". "Trajalo je 30 let in ob 30. obletnici smo zmogli dovolj enotnosti, da je bila ta zakonodaja sprejeta," je dejal.

Nagovor hčerke padlega

Tudi hčerka padlega pripadnika Teritorialne obrambe Jasmina Molan je v svojem nagovoru poudarila, da je bilo letošnje leto za svojce padlih izredno pomembno, saj so bile s "pomočjo predsednika vlade in pristojnih ministrov ter ob podpori velikega dela poslancev DZ sprejete pomembne spremembe zakona, na katere smo svojci opozarjali vrsto let". 

Tako bodo bodo po 30 letih tudi otroci padlih upravičeni do odškodnine, prav tako žene in starši padlih, s spremembami zakonodaje je omogočena tudi ureditev statusa invalida, je poudarila. Ob zaključku nagovora je izpostavila željo po enotnosti slovenskega naroda.

Sprejema se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

ursula von der leyen janez janša Udarili še Rusi Svet "Končno se bliža zaključek pogubnega slovenskega predsedovanja"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • Julie_Sibley 13:05 24.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Ansallina
    Ansallina 00:00 24.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Gandi123 21:15 23.december 2021.

    30 let od začetka razlastitve Slovenije.🤮Slovenci smo postali tujci na svoji zemlji! 😭