Svet
14993 ogledov

"Končno se bliža zaključek pogubnega slovenskega predsedovanja"

ursula von der leyen janez janša
Slovensko predsedovanje bo EU želela čim prej pozabiti, verjame avtor članka.

"Slovensko šestmesečno predsedovanje Svetu EU se konča 31. decembra. Predstavljajo je katastrofo tako za Bruselj kot za Ljubljano in je razkrilo veliko razpoko v središču EU," je za portal RT, ki deluje v okviru ruske državne televizijske mreže, financirane iz državnega proračuna, zapisal Paul A. Nuttall, britanski politik in nekdanji poslanec v Evropskem parlamentu, sicer velik zagovornik brexita.

Problematiziral je dejstvo, da vse države članice EU predsedujejo Svetu EU, ne glede na njihov politični položaj ali velikost. "Včasih se to lahko izkaže za neprijetno za Bruselj, kar je gotovo veljalo tudi za Slovenijo," je zapisal. Kot je dejal, so mnogi podvomili o sposobnosti Slovenije za predsedovanje že na začetku, saj naj bi bila po njihovem mnenju "balkanska država premajhna in premalo liberalna, njena vlada pa se ni v celoti strinjala s projektom EU".

Ni težko razumeti, zakaj je bil Bruselj tako zaskrbljen

Nuttall je poobjavil tudi tvit premierja Janeza Janše, v katerem se je na kritike evropskega parlamenta odzval z besedami, da Slovenija EU ni nič dolžna.

"Tako kot nekdanji ameriški predsednik Donald Trump ima tudi Janša veliko nagnjenost k tvitanju, nasprotniki pa ga posmehljivo poznajo pod vzdevkom "maršal Tweeto" – sklicevanje na nekdanjega voditelja Jugoslavije Josipa Broza Tita. Tako na nek način ni težko razumeti, zakaj je bil Bruselj tako zaskrbljen zaradi slovenskega predsedovanja," je menil Nuttall.

V resnici pa Bruselj Janšo sovraži zaradi tesnega zavezništva z Viktorjem Orbanom in Poljaki, verjame Nuttall. "Janševa vlada je na primer podprla Poljsko in Madžarsko v boju z Brusljem glede pravne države."

"Ne glede na to, kaj pravi Janša, je neuspeh na tem področju moral biti za Slovence veliko razočaranje"

Paul Nuttall | Avtor: Profimedia Profimedia
Dejal je, da je bilo za Bruselj gotovo sramotno tudi, da Slovenija v času predsedovanja krepi prijateljske vezi z ostalimi "nezaželenimi" članicami EU, kot so Češka, Poljska in Madžarska, ki nasprotujejo neoliberalnim zahodnim vrednotam. 

"Ena izmed večjih ambicij slovenskega predsedstva je bila pospeševanje tesnejših odnosov med EU in državami Zahodnega Balkana - Srbijo, Kosovom, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Albanijo in Severno Makedonijo, z upanjem, da bo nastal kakšen konkreten načrt za polnopravno članstvo. Vendar se to ni uresničilo," je ocenil Nuttall, saj da konkretnih datumov niso začrtali, prav tako naj bi države na zahodu Evrope izrazile skrb glede migracijskih tokov, če bi se države Zahodnega Balkana pridružile njihovemu bloku. "Ne glede na to, kaj pravi Janša, je neuspeh na tem področju moral biti za Slovence veliko razočaranje."

Evropski poslanci naj bi šele zdaj pokazali, kakšen prezir v resnici čutijo

Nuttall meni, da so se zdaj, ko to "težavno predsedovanje umira v mukah", evropski poslanci maščevali in pokazali prezir do slovenske vlade z resolucijo, ki obsoja Janševo vladanje zaradi neskladnosti z vrednotami EU.

"Besedilo je navedlo vrsto domnevnih prekrškov, ki vključujejo nespoštovanje pravne države in zatiranje svobode medijev. Vse te obtožbe smo že slišali v zvezi z Madžarsko in Poljsko. Za resolucijo je glasovalo 356 evropskih poslancev, 284 jih je bilo proti in 40 vzdržanih. In tako se začne. To je začetek prihajajoče kampanje proti slovenski vladi in ni naključje, da so evropski poslanci čakali, da se slovensko predsedovanje izteče, preden so sprejeli takšno resolucijo," je prepričan. 

Bitka s Slovenijo se je šele začela, meni avtor

Slovenija je zdaj po njegovi oceni v istem košu kot Madžarska in Poljska, je ocenil Nuttall, sledile pa bodo zahteve, grožnje in v končni fazi zadrževanje evropskih sredstev, "vse s končnim ciljem izsiliti spremembo vlade".

Bruselj se po njegovi oceni veseli, da bo predsedovanje kmalu prevzela Francija, ki naj bi bila pod vodstvom Emmanuela Macrona precej bolj pripravljena poslušati navodila EU. 

"Tako da - nasvidenje Slovenija in zdravo Francija. To je bilo težkih šest mesecev, ki jih bo Evropska unija želela čim prej pozabiti. A to ne bo zadnjič, ko s strani EU slišimo o Sloveniji, saj se, kot so nakazali evropski poslanci, bitka šele začenja," je sklenil svoj zapis.

Celoten članek je dostopen na tej povezavi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 60
  • Julie_Sibley 13:06 24.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Dusan12 11:46 24.december 2021.

    Levica prevarantska, sprijaznite se z dejstvom, da vam bo Janša grenil življenje in vladal še naslednje 4 leta, SDS bo na volitvah dobila 27+% glasov vseh državljanov.

  • bobubob 10:00 24.december 2021.

    Žal lahko reče karkoli državotvornega pa mu ne pomaga več, saj ga bo prenekateri pomnil le še po šusu v ramo in po posledicah še mnogo let. Pa bi lahko izrabil priložnost precej bolje.....ne predsedovanje temveč korono in z uporabo ...prikaži večo zdravil dokazal EU njeno pokvarjenost. Zamujen je čas, ko bi se lahko rodila nova Evropa nacionalnih držav in neprisiljenih povezav, nova EGS. Brez cepiva, brez zastraševanja, brez vsiljevanja tujih interesov..