Slovenija
21 ogledov

Janša sprejel ponudbo Pahorja

dan upora proti okupatorju türk janković
1/14
Boštjan Tacol
V Cankarjevem domu poteka osrednja državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga praznujemo 26. decembra. Slavnostni govornik je bil premier Janez Janša. Zoran Janković se proslave ni udeležil, Danilo Türk prišel.

Premier Janez Janša je na državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti dejal, da moramo danes sklepati prijateljstva in zavezništva, da bomo močnejši in ustvarjalni. Sprejel je ponudbo novega predsednika republike Boruta Pahorja, da bo skušal povezati vse politične sile, in izrazil pripravljenost na usklajevanje o ukrepih za izhod iz krize.

V imenu vlade je obljubil, da so se pripravljeni kjerkoli in kadarkoli z vsemi, ki nosijo odgovornost skupaj z njimi za prihodnost Slovenije pogajati, dogovarjati, usklajevati o ukrepih, ki jih mora Slovenija še sprejeti v naslednjih dveh letih za izhod iz krize za ponovni zagon rasti in za to, da bomo postali bolj pravična država.

"Zdaj gre za Slovenijo, vpeto v skupno evropsko prihodnost," je dejal premier. Po njegovih besedah imamo dve možnosti. "Da se kot družba poenotimo o tem, da obstaja ločnica med prav in narobe in da ni več resnic ter se resno spopademo z očitnimi zablodami in stranpotmi dosedanjega razvoja ter vrnemo poštenju in pravičnosti domovinsko pravico," je pojasnil.

Kot drugo, slabšo možnost pa je navedel, da še naprej upamo, da se bo kar vse samo od sebe spremenilo, ob tem pa na volilne dneve ostajamo doma. "Upamo, da se bomo vsak posebej že nekako znašli, in tonemo vedno globlje v močvirju sprijaznjenosti, nemoči, vladavine finančnih in političnih ozadij in lobijev ter nenazadnje eventualno kaosa," je dodal.

Türk prišel, Janković ne

Seveda pa tudi tokrat ni minilo brez zapletov. Popoldan so se namreč pojavila namigovanja, da naj bi s prihodom na proslavo oklevala tako ljubljanski župan Zoran Janković kot nekdanji predsednik Danilo Türk. Z Mestne občine Ljubljana so sporočili, da se Jankovič slovesnosti ne bo udeležil.

Kot poroča spletni portal 24ur.com, so iz kabineta ljubljanskega župana na generalnega sekretarja vlade in predsednika koordinacijskega odbora državne proslave Boža Predaliča naslovili dopis, v katerem so pojasnili, zakaj se Janković ne bo udeležil državne proslave.

Po navedbah spletnega portala so v dopisu zapisali, da "smo bili v zadnjem letu priča številnim ideološkim delitvam, ki jih povzroča vlada na različne načine, tudi z državnimi proslavami". "In to v času, ko je enotnost Slovenk in Slovencev še toliko bolj pomembna, saj se spopadamo s krizo, ki jo je mogoče omiliti s pravimi odločitvami in ukrepi, ter je preusmerjanje pozornosti preko ideoloških razhajanj toliko bolj nerazumljivo," navajajo.

"Ker očitno tudi tokratna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti odpira ideološka vprašanja in se zapleta že okoli same himne, gospod Janković ne želi biti del tovrstnih manipulacij. Zato njegovo udeležbo opravičujemo," so po navedbah portala še zapisali v dopisu.

Proslave pa se po neuradnih informacijah naj ne bi udeležil niti predsednik republike, vendar so v njegovem uradu to zanikali. Potrdili so, da se bo Türk udeležil proslave v Cankarjevem domu in tudi slavnostne seje v DZ, ki se bo začela ob 18. uri in v okviru katere bo med drugim prisega novoizvoljenega predsednika republike Boruta Pahorja.

Komentarjev 68
  • Scott 00:57 14.januar 2013.

    Veliko,veliko večjega,to so že večkrat dokazali!

  • privat 10:09 25.december 2012.

    tisti komunajzari takega sranja sigurno nebi delali...

  • Rajko Galun 19:41 23.december 2012.

    me zanima ali si plačani janševik ali samo človek ki mu določene stvari niso jasne?pa vseeno,zakaj naj bi bil glavni problem slovenije janković(ki ni bil še tudi sekunde na oblasti),ne pa janša ki vlada že drugi mandat?