Slovenija
7340 ogledov

Sodniki krivi, da so na prostosti zločinci, ki bi morali odgovarjati za zločine

Janez Janša, predsednik vlade Vlada RS Janez Janša, predsednik vlade
Predsednik vlade Janez Janša je v intervjuju za poljsko tiskovno agencijo - PAP spregovoril o razmerah v sodstvu, prenovi sodniške zakonodaje, nujnosti samorefleksije sodstva, spoštovanju prava EU in o prihodnosti EU.

Janša je dejal, da ima samo drugačno izkušnjo s sodstvom kot številni drugi evropski politiki. "Dvakrat sem bil politični zapornik in to ne le v nedemokratičnem režimu, temveč tudi leta 2014, v času demokracije, ko me je slovensko pravosodje tik pred parlamentarnimi volitvami na podlagi montiranega političnega procesa poslalo v zapor na podlagi obtožb, da sem neznanega dne, na neznan način, na neznanem kraju vplival na neznane osebe in prejel neznano obljubo denarne  nagrade. Ustavno sodišče je ta montiran političen proces kasneje soglasno razveljavilo," je povedal. 

Spregovoril je tudi o njegovi prvi zaporni izkušnji, ko ga je vojaško sodišče pred 32 leti poslalo v zapor. "Komunistični režim je na ta način obračunaval s svojimi nasprotniki in ustrahoval ljudi. Na stotine ljudem so uničili njihova življenja, družine, kariere in jih pregnali po svetu. To niso bile sodne zmote – to je bil sistem za uničevanje političnih nasprotnikov," je dejal.

Čeprav je v prvih letih po osamosvojitvi bilo s strani sodišč popravljenih veliko krivic, pa po njegovih besedah kasneje stvari niso šle v pravo smer. "Nekje na polovici tako imenovanega tranzicijskega časa so se torej stvari obrnile v nasprotno smer, kot so nakazovali obetavni osamosvojitveni začetki. Zaradi neizvedene lustracije so v sodstvu ostali vsi sodniki, ki so sodili v prejšnjem režimu, ki je grobo kršil človekove pravice. Zločinci, ki bi morali odgovarjati za svoje zločine, ostajajo na prostosti. Zaradi dolgotrajnih sodnih postopkov je pravica mnogim odrečena," je poudaril. 

Zaupanje v sodstvo je po njegovih besedah nizko. "Težko je govoriti o nepristranskem sojenju oziroma zagotavljanju videza nepristranskosti slovenskega sodstva, ko vidimo, da sodniki, četudi na zabavah, nosijo oblačila s totalitarnimi simboli ali pa odkrito simpatizirajo z ideologijo nekdanjega režima. Menim, da je moja dolžnost in odgovornost, da opozarjam na nedopustna odstopanje od tega, kar je demokratična država svojim državljanom dolžna zagotavljati," je ocenil Janša. 

"Vzpostavitev enakosti pred zakonom je absolutni pogoj za normalno delovanje demokratične države. Ko bodo nekateri slovenski javnosti znani posamezniki, ki veljajo za nedotakljive, na slovenski policiji, tožilstvu in sodiščih obravnavani enako kot vsi drugi, drugorazredni državljani, potem bomo lahko rekli, da smo v Sloveniji naredili prvi pomemben korak k vladavini prava."

Janez Janša | Avtor: Epa Epa

Prenova sodniške zakonodaje prednostna naloga te vlade

Janša je poudaril, da je prenova sodniške zakonodaje ena prednostnih nalog v koalicijski pogodbi aktualne slovenske vlade. "Cilj te zakonodaje je izboljšanje poslovanja in učinkovitosti sodišč, sodniškega in sodnega osebja. Vendar pa prenove pravosodja ni mogoče doseči le na pravno-formalni oziroma izvršilno–zakonodajni ravni. Slovensko sodstvo mora biti najprej in predvsem sposobno resne refleksije celotne situacije in samokorekcije. Veliko bi k dvigu zaupanja in ugleda sodstva pripomogla javnost obravnav, morda tudi neposredni prenos obravnav preko spleta. Javnost vseh sodnih vpisnikov in dosledno izvajanje odgovornosti sodnikov za njihove odločitve bi v sodni sistem vnesla preglednost in nadzor javnosti nad delovanjem sodnega sistema. Sodstvo bi moralo resno preučiti slovaški paket zakonodaje, ki je spremenila sodni in pravosodni sistem in podati predloge v zvezi z njim. Naši izzivi na področju reforme pravosodja so namreč precej podobni slovaški izkušnji," je dejal.

"Pravo EU je nad nacionalnimi zakoni, ni pa nadrejeno ustavam držav članic. Nobena EU institucija nima pravice, da katerikoli članici nalaga nekaj, kar je v nasprotju z njenim ustavnim redom."

Tudi najnovejše dogajanje v zvezi z napetostmi okrog spoštovanja prava EU je zaskrbljujoče in terja od vodstev vseh držav članic resen in odgovoren odziv, poudarja Janša. Sprejeti je treba rešitve, ki bodo najboljše za celo EU in njeno prihodnost. "Naš cilj je Evropa, ki je povezana in enotna, svobodna in v miru sama s seboj. Evropa, ki je sposobna prostor svobode in visokih standardov varovanja človekovih pravic ter temeljnih svoboščin širiti tudi na sosedstvo, kajti širši in večji, kot bo ta prostor, bolj bomo vsi skupaj varni in večje bo blagostanje nas vseh," je še povedal.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 65
  • krucefiks 08:20 07.avgust 2021.

    Ironija je to da JJ to pravi ?????????????

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:32 07.avgust 2021.

    Janez, ko sta vidva z Igorjem izbrisala iz registra 25.000 ljudi pa ni genocid za obravnavo v Haggu ? Je ! pa tudi teh 40.000€ kredita na zaposlenega je kriminalno dejanje demokratov.

  • viljem 18:14 06.avgust 2021.

    Če bo lopov spremenil zakonodajo skupaj s svojimi vazelinci, bo imel še en referendum