Slovenija
14 ogledov

Janša: "To je pritlehna manipulacija!"

V Zavodu 25. junij so naredili kratek pregled poročanja nekaterih slovenskih med Žurnal24 main
Poslanci so z 48 glasovi za in nobenim proti podprli arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško. Razpravo o arbitražnem sporazumu so obstruirale SDS, SLS in SNS.

"Vladna koalicija se zaveda, da ima šibke argumente," je na novinarski konferenci ob razpravi o arbitražnem sporazumu v parlamentu dejal prvak SDS Janez Janša. SDS je razpravo v parlamentu obstruirala.

"Državni zbor sprejema najpomembnejšo odločitev v zgodovini Slovenije brez razprave, vsakemu poslancu je namenjena ena minuta razprave, sporazum pa bo ratificiran z navadno večino," pravi Janša in poudarja, da parlament na tak način sprejema poročilo o obnovi stavbe državnega zbora (DZ) ali ustanovitvi manjše občine. "Današnja razprava bi morala biti soočenje argumentov!"

ODZIVI
Slovenski predsednik Danilo Türk ocenjuje sporazum kot dober, saj za nudi primeren pravni okvir za pravično rešitev mejnega vprašanja in za uveljavitev nacionalnih interesov RS.

Zunanji minister Samuel Žbogar je zadovoljen z ratifikacijo arbitražnega sporazuma. Menil je, da bi ga bilo ˝zelo škoda izpustiti iz rok˝.

Tako profesor na ljubljanski pravni fakulteti Miro Cerar in profesor na fakulteti za pomorstvo in promet v Portorožu Marko Pavliha obžalujeta ratifikacijo sporazuma.

Pavliha je dejal, da je ratifikacija ˝nacionalna, etična in ustavna packa na težko prigaranem slovenskem parlamentarizmu˝.

Spet na ustavno sodišče?
O možnosti, da bi glede glasovanja o arbitražnem sporazumu z navadno večino zahtevali presojo na ustavnem sodišču, Janša pravi, da jo sicer proučujejo, vendar so, glede na zadnjo odločitev ustavnega sodišča, glede nje skeptični.

Referendum čim prej
Janša meni, da je treba naknadni zakonodajni referendum izpeljati čim prej – SDS bo, če ga ne bo razpisala koalicija, poskušala zbrati podpise zanj.

"Pred referendumsko kampanjo za naknadni zakonodajni referendum pričakujem, da bodo Slovenci in Slovenke seznanjeni z argumenti," pravi Janša. 

Janša se sklicuje na mednarodne strokovnjake, ki menijo, da bo arbiter mejo določil tako, da Slovenija ne bo dobila stika z odprtim morjem, pač pa bo rešitev v služnostni poti, ki bo Sloveniji odvzela status pomorske države.

Obstrukcija
Jože Tanko
je v imenu poslanske skupine SDS že pred začetkom razprave napovedal obstrukcijo točke o arbitražnem sporazumu: "Za razpravo o zgodovinskem sporazumu imajo poslanci manj časa kot o občini Ankaran," je dejal Tanko, ki meni, da je vlada "cinično" namenila poslancu po minuto možnosti za razpravo in da se tako noče soočiti z nasprotnimi mnenji.

"Gre za nedemokratično potezo," pa je možnost razprave komentiral Radovan Žerjav, ki je tudi v imenu SLS napovedal obstrukcijo. Glasovanje in razpravo je obstruirala tudi SNS.

''Gre za mednarodni sporazum, ki se sprejema po hitrem postopku brez splošne razprave,''
pa je po odločitvi omenjenih poslanskih skupin pojasnil predsednik DZ Pavel Gantar.

˝Spremljali bomo, kdo nas bo izdal˝

Sicer pa so se pred začetkom razprave o ratifikaciji arbitražnega sporazuma pred državnim zborom zbrali predstavniki Zavoda 25. junij, zavoda za varovanje narodne dediščine.

"Spremljali bomo, kateri poslanci bodo nas občane, ki živimo na zasedenem ozemlju Republike Slovenije, danes izdali,"
je dejal Joško Joras.

"Slovenija ima enkratno priložnost, enkratno priložnost, da ratificira sporazum, ki nam je v korist,"
je ob začetku razprave dejal premier Pahor.

"Določili bomo mejo na morju, tako da bo Slovenija imela stik z mednarodnimi vodami,"
je dodal.

 

Zapleti na vsakem koraku
Končno besedo o arbitražnem sporazumu, ki določa način reševanja mejnega vprašanja med Slovenijo in Hrvaško, bodo imeli volilci, ki bodo o njem odločali na referendumu, predvidoma 6. junija.

Sporazum sta slovenski premier Borut Pahor in njegova hrvaška kolegica Jadranka Kosor podpisala 4. novembra lani v Stockholmu. Hrvaški parlament je sporazum že ratificiral, v Sloveniji pa je naletel na številne prepreke. Vsul se je plaz kritik – številni so prepričani, da ne prinaša rešitve in da je slab.

Romal je na ustavno sodišče, ki je odločilo, da je sporazum v skladu z ustavo in temeljno ustavno listino, tako da se je proces ratifikacije lahko nadaljeval. Odbor za zunanjo politiko ga je minuli teden podprl z glasovi koalicije.

Z arbitražnim sporazumom sta se Slovenija in Hrvaška dogovorili za ustanovitev petčlanskega arbitražnega sodišča, ki bo dokončno razsodilo o meji med državama, njegova razsodba pa bo za državi zavezujoča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.