Slovenija
44000 ogledov

Janša: To se lahko zgodi jeseni

Janez Janša Saša Despot
Čeprav je Sloveniji v tem trenutku, kot kažejo trendi, "krivuljo širjenja virusa uspelo zaustaviti, te krize še ni konec" in je treba ostati skrajno previden, je v pogovoru za Slovenski čas, mesečno prilogo tednika Družina, dejal premier Janez Janša.

Janša pričakuje, da se v povsem običajne okvire verjetno ne bo mogoče vrniti še nekaj časa. Vlada po besedah premierja trenutno predvsem razmišlja, katere ukrepe lahko sprosti in da se hkrati še naprej ohranja socialna distanca. Nasploh bo treba biti v prihodnosti po njegovih besedah skrajno previden. "Nobenega zagotovila ni, da se nam situacija ne bo ponovila v jeseni. Tudi zato se v povsem običajne okvire najbrž še nekaj časa ne bo mogoče vrniti, še vedno bo treba imeti socialno distanco, razkužila na javnih mestih in podobno," je dejal.

Povedal je, da je urnik vseh članov vlade že vse od imenovanja vlade zelo naporen, tako "kot tudi urnik vseh, ki v teh težkih časih delajo za ljudi". "Verjamem, da velika večina ljudi vidi in ceni požrtvovalno delo vlade, zdravnikov in medicinskih sester, pripadnikov Civilne zaščite, Rdečega križa, Karitas ter drugih dobrodelnih organizacij, ki pomagajo pomoči potrebnim. Vsi se trudimo, da bi naredili v danih okoliščinah to, kar je treba narediti, da bi kot narod izšli iz te preizkušnje čim manj poškodovani".

Janša: opozicija bolj agresivna kot če ne bi imeli epidemije

Pri tem pa po njegovih besedah pod noge dobivajo veliko polen "skrajno leve, deloma ekstremistične opozicije in njenih medijskih podaljškov". Ti so, kot pravi, s svojim odlašanjem sprejemanja nujnih ukrepov, ko bi te še lahko sprejemali, in podporo zamudam povzročili veliko škodo, kar se "danes lahko konkretno meri v večjem številu umrlih in obolelih in znatno večji gospodarski škodi, ki jo imamo, kot pa bi jo imeli v primeru pravočasnega ukrepanja vsaj konec februarja".

Nasploh se mu tudi zdi, da opozicija v tem trenutku nastopa še bolj agresivno, kot če ne bi imeli epidemije. "Takega pristopa trenutno ne najdemo v nobeni drugi evropski državi," je bil kritičen.

A, kot je dejal, se zaveda, "da obstajajo ljudje, ki ne bodo nikoli zmogli preseči sovraštva v sebi". "Ki bodo vedno sejali negativizem v svojo okolico. Vsak ukrep, ki ga je ali ga še bo sprejela vlada, bodo pospremili z glasnim vpitjem in ga ocenili kot zaroto proti svobodi in napad na demokracijo. Ga ocenili kot avtoritaren," je dejal. Dodal je, da ne želi, da bi to vplivalo na njegove sodelavce.

In kaj bi si želel, da bi bilo pri koncu epidemije drugače? "Vse tisto, kar smo si želeli tudi pred krizo. Pandemija sama po sebi ne bo spremenila naravo človeka, lahko pa ta izkušnja vsaj našo generacijo, če jo bo sposobna preučiti od izbruha do konca, nauči bolj odgovornega obnašanja in prispeva k manj sebičnim ravnanjem posameznikov in držav," je zaključil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 55
  • Ender3 18:02 30.april 2020.

    Ni dosti ugibanj, jeseni bomo imeli novo vlado, drugače ne gre. Sami so si vzeli mandat in nahitro vse zasrali. Janša gotov si !

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 12:16 30.april 2020.

    Jeseni bo šiptar Janša daleč preko meje.......čaka ga peklenska jesen

  • tudbognasvečnereši 11:26 30.april 2020.

    Dobro jutro komunajzarji, samo preverjam če ste se že vsi zbudili. Do jutri morate pogruntat kako kritizirati odlok o odprtju občin. Če ne boste nič pogruntali,oz, če ne boste spet popljuvali JJ, vam žurnal ne bo plačal za ta dan

Sorodne novice