Slovenija
77 ogledov

Janša: Tudi Hitler je gradil avtoceste

231208_tacol_jansa9 Žurnal24 main
Prvaku SDS Janši se zdi izjava predsednika Türka o tolerantnosti cinična. Konkretni primeri kažejo, da pred zakonom v Sloveniji nismo vsi enaki, pravi Janša.

"Izjava predsednika republike Danila Türka, da je pri nas premalo tolerantnosti, je cinična. Izgovarjanje, da je Ertla nagradil za posamezno dejanje, je prazno. Tudi Hitler je gradil avtoceste, pa ga za to posamično dejanje nihče ni nagradil," pravi predsednik SDS Janez Janša.

Konkretni primeri kažejo, da pred zakonom v Sloveniji nismo vsi enaki, se je predsednik SDS odzval na kritike, ki jih je doživel po ponedeljkovem pozivu k zborovanjem zaradi odlikovanja Tomaža Ertla.

"Pretekli teden ste poročali o obsodbi domnevnega atentatorja na sedanjega predsednika vlade. Sodišče ga je obravnavalo po hitrem postopku. Nekaj mesecev prej ste poročali o človeku, ki je v prejšnjem mandatu grozil z likvidacijo meni kot predsedniku vlade. Bil je oproščen, vrnil se je na delovno mesto na policijo in ministrica Kresalova ga je verjetno že nazaj oborožila," pravi bivši predsednik vlade.

Janša pravi, da prejemajo na stranko na stotine pisem in pozivov k zborovanjem in zakon o zborovanjih Zboru za republiko omogoča enake pravice kot ministru Lukšiču ali ljubljanskemu županu, ki sta pred tedni zborovala v prestolnici. "Dokler bo obstajal razlog, bo ta gnev rasel," pravi Janša.

Okrcal je tudi Kresalovo, ki je poziv Janše k "novi pomladi" in zborovanju na ulicah označila za "pot v ledeno dobo demokracije". Dejala je še, da je takšna izjava nevarna, ker spodbuja nezadovoljstvo med ljudmi in s tem destabilizacijo razmer v državi.

Janša pravi, da Kresalova s takimi izjavami "državljanom Republike Slovenije odreka temeljno ustavno pravico oziroma jih zmerja, ker to zahtevajo. Ministrica Kresalova uporablja enak besednjak, kot ga je Ertl, ko je govoril o napovedanem zborovanju Odbora za človekove pravice. Oba enačita oblast z državo".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.