Slovenija
1404 ogledov

Janša: Turčija sodi v EU

Janez Janša (levo) in Tayyip Erdogan bosta pred slovenskim predsedovanjem Evrops Žurnal24 main
Premier Janša je po srečanju s turškim kolegom Erdoganom na uradnem obisku v Ankari dejal, da Slovenija podpira vstop Turčije v Evropsko unijo.

Predsednik vlade Janez Janša, ki se mudi na uradnem obisku v Turčiji, je po srečanju s tamkajšnjim premierjem  Recepom Tayyipom Erdoganom spomnil na visoko podporo članstvu Turčije v slovenski javnosti. Zadnje poročilo Evropske komisije o napredku Turčije je ocenil kot uravnoteženo, ob tem pa izrazil prepričanje, da bo Turčija nadaljevala resno delo na implementaciji. "Slovenija si bo kot predsedujoča v EU v prvi polovici 2008 prizadevala, da se bo proces pridruževanja nadaljeval z velikimi koraki," je dodal. Erdogan je izrazil zadovoljstvo nad slovensko podporo in odločenost Ankare, da bo glede približevanja EU naredila korake naprej.

Dobro gospodarsko sodelovanje med državama

Gospodarsko sodelovanje med državama se vse bolj krepi, kar je Janša poudaril tudi v pogovorih s turškimi gospodarstveniki. © BOBO

 
Premierja sta se pogovarjala tudi o gospodarskem sodelovanju med državama. Ob tem je Erdogan kot priložnost izjemnega pomena omenil slovensko-turško poslovno konferenco. Krepitev gospodarskega sodelovanja med državama pa veseli tudi Janšo, ki je dodal, da menjava blaga in storitev med državama narašča in da obstaja še veliko drugih priložnosti. Tako so Slovenske železnice ob obisku slovenske vladne in gospodarske delegacije v Turčiji s turškimi državnimi železnicami podpisale memorandum o razumevanju, s katerim se bo v začetku prihodnjega leta uvedel nov kontejnerski vlak med Ljubljano in Istanbulom. Ta bo še dodatno spodbudil blagovno menjavo med državama, ki je leta 2006 presegla 300 milijonov dolarjev.

Premierja tudi o Iraku in Kurdih

Janša in Erdogan sta govorila tudi o varnostnih in političnih razmerah na severu Iraka. © BOBO

 
Premierja sta govorila tudi o varnostnih in političnih razmerah na severu Iraka, s katerimi je slovenskega gosta seznanil Erdogan. V zvezi s tem je Janša dejal, da "obsojamo nasilje Kurdske delavske stranke (PKK) in izražamo sožalje svojcem žrtev in ranjenim" . Ob tem je dodal, da EU računa na mirno rešitev konflikta tudi v sodelovanju z iraško vlado, ki pa mora biti odgovorna in prevzeti nadzor nad celotnim iraškim ozemljem. "Slovenija ceni vlogo Turčije kot faktor stabilnosti v regiji," je dodal slovenski premier. Erdogan se je Janši zahvalil za podporo Slovenije na področju, kot je dejal, boja proti terorizmu. Poudaril je tudi, da je PKK v očeh mednarodne skupnosti teroristična organizacija. Zato se člani turškega parlamenta pod nobenim pogojem ne bi smeli postaviti na stran PKK. Turški tožilci so sicer 16. novembra na ustavnem sodišču sprožili postopek za prepoved glavne turške prokurdske stranke, Stranke demokratične Turčije (DTP), ki ima v parlamentu 22 sedežev.

Podpisanih več dvostranskih sporazumov

Janša je v sklopu obiska v Turčiji na grob očeta turške države Atatürka položil venec. © BOBO

 
Državi sta podpisali tudi več dvostranskih aktov, med njimi sporazum med vladama Slovenije in Turčije o sodelovanju na področju zdravstva in medicine ter sporazum o sodelovanju na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij. Podpisali sta memorandum sodelovanju na področju kmetijstva, sporazum o zaposlovanju družinskih članov uslužbencev diplomatskih predstavništev ali konzulatov ter skupno izjavo vlad o sodelovanju pri vzpostavitvi Evrosredozemske univerze. 

Janša se bo v sklopu obiska Turčije srečal še s predsednikom države Abdullahom Gülom in predsednikom parlamenta Köksalom Toptanom . Že dopoldne si je ogledal mavzolej očeta turške države Mustafe Kemala Atatürka in na njegov grob položil venec.


Komentarjev 7
  • goldhorn 09:45 18.april 2017.

    So jo sploh kdaj imeli?

  • razerznak 11:35 07.marec 2017.

    vzamem nazaj, nisem gledal datuma, hahahaha zurnal pravkar ste zgubli kredibilnost

  • Sebastijan Alibabič 07:30 07.marec 2017.

    ČLANEK je star 10 let z leta 2007. TAKRAT NI NIHČE VEDEL KAJ BO DANES LETA 2017. Opažam primitivne komentarje.. NAJPREJ poglejte DATUM ČLANKA. Toe je TOTALNO ZAVAJANJE VOLILCEV.