Slovenija
2 ogledov

Janša: V 2009 bodo padale vlade

Po pričakovanjih so za nosilca liste potrdili podpredsednika stranke Milana Zver Žurnal24 main
V letu 2008 so padale delnice in banke, v letu 2009 bodo padale vlade, napoveduje Janez Janša. Na listi SDS za volitve v EP bodo trije bivši ministri: Zver, Kukovičeva in Mate. Rupla med kandidati ni.
 
 

V Sloveniji je močna ideološka inteligenca, ki je močnejša od naravoslovne, tehnične in družboslovne, udarja pa le na bobne ideološkega revanšizma. Je pa dobro, da v vladi tokrat prvič ni nobene pomladne stranke, kar je 'dober obet za njihovo okrepitev.'

Janez Janša

 
"V letu 2008 so padale delnice in banke, v 2009 bodo padale vlade," je Janez Janša , predsednik največje opozicijske stranke SDS in bivši premier, napovedal nocoj na slovesnosti ob dvajsetletnici stranke in slovenske pomladi na Brdu pri Kranju. Finančni in gospodarski krizi bo sledila še socialna, a kriza kapitalizma socializma po njegovih besedah ne bo prinesla.

Janša je prepričan, da je Slovenija doživljala vrhunce vedno, ko so imele v parlamentu večino stranke slovenske pomladi. "Na zadnjih volitvah," tako Janša, "se ni odločalo na podlagi tehtanja naših dosežkov in naših napak. V ospredje zadnje kampanje je bila postavljena laž, ki je bila najprej izvožena na Finsko, potem pa pred volitvami uvožena nazaj v Slovenijo. Tisti, ki so zmagali s pomočjo laži in prevare, bodo tako tudi končali."

Kritičen do kriznih ukrepov
Janša je bil do vlade Boruta Pahorja kritičen tudi zaradi ukrepov za spopad s krizo. Evropska komisija je, tako Janša, v napovedi Slovenijo za letos uvrstila med redke države brez recesije na podlagi predpostavke, da bo nova vlada učinkovita. "A ni tako. Vidimo, da ostane dnevno brez dela od 200 do 300 ljudi ," poudarja Janša. Kritičen je tudi do milijardne finančne injekcije za banke, saj je po njegovem največja slovenska banka s tem denarjem že ubrala pot, s katero bo financirala tajkunske odkupe. Strokovni svet SDS je po njegovem v tem času pripravil več ukrepov od vlade.  

Bivši minister za zunanje zadeve in svetovalec premierja Pahorja za zunanje zadeve Dimitrij Rupel pa je dejal, da je bilo v zadnjih dvajsetih letih v Sloveniji "veliko poveličevanja in pomanjševanja, še več pa je bilo zanikanja. Največ škode je bilo storjene dejstvom. " Dejstvo je, tako Rupel, da "v Sloveniji v času vlade slovenske pomladi ni bilo lustracije. Ta politika se je, kolikor smo lahko vplivali, ohranila vse do današnjega časa. Danes pa temu ni več tako ." Zato se boji ideološke nestrpnosti, ki se pojavlja. Delo aktualne vlade je ocenil tudi predsednik sveta SDS Branko Grims , ki je dejal: "Pahorjeva vlada je zamudila pomembno priložnost, ko ni sprejela davčnih olajšav, ki jih je še pred odhodom pripravila naša vlada."

SDS je za nosilca liste za volitve v EP potrdila Milana Zvera. © BOBO

 
Rupla ne bo na listi
Največja opozicijska stranka SDS je sicer na Brdu danes potrjevala kandidate za bližajoče se evropske volitve in po pričakovanjih so za nosilca liste potrdili podpredsednika stranke dr. Milana Zvera . Na listi so še dosedanja evropska poslanka SDS dr. Romana Jordan Cizelj , bivša ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič , bivši notranji minister Dragutin Mate , bivši poslanec Mirko Zamernik , Bernarda Ronutti in mag. Anže Logar , bivši direktor vladnega urada za komuniciranje. Na listi ni bivšega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, kljub temu, da se je evidentiral.

"Govorim z jezikom dialoga, " je ob predstavitvi liste svojo kampanjo napovedal Zver, ki meni, da se volitev ne bo dalo dobiti zgolj z evropskimi temami, ampak bo potrebno volilcem ponuditi še kaj. Mihael Brejc in Jordan Cizljeva, dosedanja evropska poslanca SDS, sta bila v tem mandatu po Zverovem mnenju "zelo agilna, česar ne bi mogel reči za ostale evropske poslance ." Verjame, da bodo imeli na volitvah konkurenčnejšo listo od SD, ki mora v krizi voditi vlado in bo imela za pripravo kakovostne liste gotovo manj časa od SDS, ki je v opoziciji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.