Slovenija
29 ogledov

Janša: "Vodstvo zapora me šikanira"

Glasovanje o mandatarju Saša Despot
Janša pisal Brglezu, da ga v zaporu šikanirajo, ker naj bi mu nezakonito onemogočili sodelovanje pri delu parlamentarnega odbora za zunanjo politiko.

V pismu, ki ga je šef SDS Janez Janša poslal predsedniku državnega zbora (DZ) Milanu Brglezu

JJ Grafika | Avtor: D.J. D.J.

Janša pojasnjuje, da mu je vodstvo zapora v torek brez težav izdalo rutinsko dovolilnico, kot jo prejmejo tudi zaporniki, ki vsakodnevno odhajajo na delo v različna podjetja.

Dovolilnica mu je omogočila udeležbo na seji poslanske skupine SDS. Danes pa je vodstvo zapora Janšo obvestilo, da ta praksa zanj ne velja in da naj za vsak dan vnaprej opiše, kakšno bo njegovo poslansko delo. Janša je v pismu Brglezu opozoril, da so mu to sporočili, tik preden bi moral na sejo delovnega telesa.

Podržaj: Janša je odhod v DZ odklonil sam

Zaplet z današnjim izhodom Janše iz zapora je čisto nepotreben, meni v. d. generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. Dodaja, da je Janša odhod v DZ odklonil sam. To se je zgodilo po tem, ko so ga pozvali, naj dopolni svojo vlogo za odhajanje na delo, kar je Janša odklonil.

Podržaj | Avtor: D.J. D.J.
Podržaj pa pojasnil, da je Janša kot podlago za odhajanje na delo predložil program dela državnega zbora za leti 2014 in 2015 ter nato še pisno vlogo, v kateri je izrazil pričakovanje, da mu bo zavod omogočil opravljanje poslanske funkcije v celoti, vključno z odhodi v tujino. To seveda ne zadostuje, je nadaljeval Podržaj, saj so namenski izhodi natančno načrtovani in je treba navesti, kam se gre in zakaj ter opredeliti časovni okvir trajanja izhoda, torej bi moral Janša vlogo konkretizirati.

Janšo so zato pozvali, naj dopolni vlogo, a je ta po besedah Podržaja očitno menil, da to ni potrebno, ker naj bi bila poslanska funkcija izvzeta iz siceršnjih postopkov odobravanja namenskih izhodov. A po mnenju uprave in vodstva zapora ni tako, zato je prišlo do tega povsem nepotrebnega zapleta.

Janša: Manipulacija!

Janšev tvit | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

"Početje uprave zapora je nedopustno"

"Nedopustno je, da mora Janša vodstvu zapora vnaprej natančno opisati svoj delavnik poslanca, česar drugim zapornikom, ki hodijo na delo, ni treba," je kritičen vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, ki je še dejal, da vodstvo zapora očitno diskriminira Janšo in mu otežuje opravljanje poslanske funkcije.

Predsednika DZ je zato pozval, naj v primeru Janše zagotovi spoštovanje ustave, zakona o poslancih in poslovnika. Po njegovih besedah je predsednik DZ zastopnik vseh poslancev in mora skrbeti za njihove pravice. Tanko je Brglezu očital, da v tem primeru ni storil vsega, kar bi moral, čeprav je vedel, da so Janši onemogočili prihod na odbor za zunanjo politiko.

Brglez: DZ ne more posegati v pristojnosti zapora

Brglez Janši in Tanku odgovarja, da DZ ne more posegati v pristojnosti uprave zapora. Ta je namreč tista, ki uporablja in s tem razlaga zakonske določbe, ki se tičejo izhodov. "Potreboval sem kar nekaj časa, da sem razumel, kakšen je bil režim in protokol vaših izhodov zaradi opravljanja vaše poslanske funkcije doslej. Uporabljen je bil institut namenskih izhodov (drugi zaporniki, ki imajo sklenjeno pogodbo med upravo zapora in delodajalcem, imajo redne in ne namenskih izhodov na tej podlagi), ki je ob vaši konkretni prošnji z navedbo denimo 'delo v poslanski skupini' zadovoljil upravo zapora, da ga je lahko uporabila," je v odgovoru Janši zapisal Brglez.

Cerar: Zadeva naj se preuči

Premier Miro Cerar je po sestanku koalicije na vprašanja novinarjev o navedbah prvaka SDS Janeza Janše, da ga vodstvo zapora šikanira, pojasnil, da s tem ni seznanjen. "Ta hip lahko samo rečem, da bom takoj naročil, da se zadeva prouči. Če prihaja do kakršnega koli šikaniranja, je to nedopustno in se bom zavzel, da se ustrezno ukrepa," je dejal.

Komentarjev 22