Slovenija
60 ogledov

Janša vrača žogico: Vodstvo policije laže

SDS preiskava Saša Despot
Očitki o politični motiviranosti včerajšnjih preiskav med SDS in kriminalisti letijo tudi danes. Janša trdi, da vodstvo policije laže, policija je že včeraj pisala o možni zlorabi parlamentarne komisije v politične namene.

"Slovenija ima velik problem. Ima vodstvo policije, ki mora skrbeti za našo varnost in laže o očitnih dejstvih in to bi nas moralo vse skrbeti," žogico policiji oziroma Nacionalnemu preiskovalnemu uradu po včerajšnjih hišnih preiskavah vrača prvak SDS Janez Janša.

Policija je namreč njegove navedbe, da so želeli zaseči celoten strežnik stranke, označila za zavajajoče, saj naj bi želeli pošto le enega preiskovanca.

Janša pa je v današnji izjavi pojasnil, da so preiskovalci iz Državnega zbora ob strinjanju predsednika Državnega zbora odnesli celotno elektronsko korespondenco poslanca Andreja Širclja, ki ga sumijo kaznivih dejanj v zvezi z slabo banko (DUTB) za obdobje petih mesecev v letu 2013, brez tega, da bi to komunikacijo filtrirali.

Pasivnost vodstva državnega zbora, ki je to dopustilo, pa se zdi Janši nedopustna. Šircelj pa navaja, da so bili postopki nepravilni in razmišlja celo o pritožbi na ustavno sodišče.

Zloraba komisije v politične namene?

A o očitkih o politični motiviranosti in zlorabah govori tudi policija, saj je predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb in član SDS Branko Grims le nekaj ur po začetku hišnih preiskav na SDS sprožil preiskavo v zvezi s slabo banko (DUTB).

A ta komisija po navedbah predstavnika Generalne policijske uprave Draga Menegalije ni bila pristojna za izvajanje nadzora v tej zadevi, saj kot so jim že na začetku pojasnili, da niso bili uporabljeni oziroma izvajani prikriti preiskovalni ukrepi: "Ali gre za zlorabo komisije v politične namene ali ne, je stvar etičnega vidika vsakega posameznika."

Prav to, da v preiskavi niso bili uporabljeni prikriti preiskovalni ukrepi, pa naj bi bila ugotovitev komisije. Grims je sicer kot utemeljitev posredovanja komisije navedel, da je neuporaba posebnih metod in sredstev NPU pri preiskavah v zvezi z DUTB zelo nenavadna. "Praviloma se uporabljene metode namreč vedno stopnjujejo, hišna preiskava pa se kot drastičen ukrep uporabi šele v nadaljnjem postopku," je še navedel.

Komentarjev 23
  • bojovi 14:51 17.december 2015.

    Dajte že porihtat zakonodajo, da taki kot je Ivan že dobijo svojih 30+ v čuzi madona!

  • dragec 09:15 17.december 2015.

    kaj bi se zgodilo, če bi navaden Slovenec izjavil, da policisti lažejo?????????

  • Pepe007 08:12 17.december 2015.

    Če policisti ne znajo drugače priti do korespodence kot tako, da zasežejo strežnik, potem smo v resni buli. Škoda zapravljati denar za ograjo, ker ti ljudje so usposobljeni samo zato, da stojijo nekje na mestu in nekaj opazujejo. Meja je ...prikaži več trenutno aktualna, tam je delo za tako sposoben kader.