Slovenija
18 ogledov

Janša: za nepremičnine 360.000 evrov

Predsednik SDS Janez Janša (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Svoje premoženje sta danes javnosti razkrivala prvaka strank, ki jima na nedeleljskih volitvah najbolje kaže: Zoran Janković in Janez Janša.

Kot je danes zvečer sporočil Janez Janša, je njegova hiša v Šentilju s pripadajočim zemljiščem vredna 300.000 evrov, počitniška hišica v Bovcu z zemljiščem pa 58.000 evrov. Stanovanje v Ljubljani, katerega solastnika sta z ženo, sta vzela na kredit.

"Vrednosti nepremičnin lahko dodam še premično premoženje v obliki osebnega avtomobila Volvo karavan, stanovanjsko opremo  ter nekaj tisoč knjig," je še zapisal Janša in dodal, da je po realnem obračunu v življenju zaslužil najmanj 900.000 evrov. "Za nakup nepremičnin, ki so že odplačane in so v moji lasti, sem plačal največ 360.000 evrov. Kmetijsko zemljišče v Žalni, ki sem ga podedoval, ni ocenjeno, vendar njegova vrednost ne presega 20.000 evrov," je sporočil Janša.

Razkrival tudi Janković

Nekatere pogodbe o premoženju Zorana Jankovića pa je danes razkril vodja njegovega štaba  Aleš Čerin. Na vpogled je dal tudi pogodbo o kreditu pri Factor Banki za nakup delnic Mercatorja, ne pa tudi pogodbe o najemu kredita pri SKB za nakup delnic. Za nakup delnic Mercatorja je Janković najel okoli milijon evrov kredita.

Po besedah Aleša Čerina Janković za zavarovanje kredita pri Factor Banki ni zastavil hiše, temveč ga je zavaroval z osebno menico. Celoten kredit, ki ga je Janković najel za nakup delnic Mercatorja, je bil sicer okoli 260 milijonov takratnih tolarjev, kar je okoli milijon evrov.

Konec julija 1998 je celotna uprava Mercatorja in okoli 30 menedžerjev kupilo delnice Mercatorja po ceni 5.500 takratnih tolarjev (okoli 23 evrov), Zoran Janković jih je kupil 46.368. Za nakup delnic so vsi najeli kredite pri Factor Banki in pri SKB, pojasnjuje Čerin.

Vsi kredite "pravočasno odplačali"

Vsi omenjeni so kredite za delnice zavarovali s samimi delnicami in z dvema osebnima menicama. Ali je Janković tudi kredit pri SKB zavaroval z osebno menico, Čerin ne ve. Kot pravi, jim pogodbe za najem kredita pri SKB še ni uspelo dobiti, vendar zagotavlja, da jo bodo dobili tekom dne.

Na vprašanje, ali meni, da so bile pogodbe za nakup delnic Mercatorja dovolj dobro zavarovane, pa odgovarja le z besedami, da so vsi omenjeni kredite pravočasno odplačali.

Jankovićev vodja volilnega štaba sicer danes novinarjem ni predložil prijave premoženja, ki jo je Janković posredoval Komisiji za preprečevanje korupcije. Zakaj tega ne stori, je treba po besedah Čerina vprašati Jankovića, ob čemer dodaja, da je po njemu znanih informacijah novinarjem dal dovoljenje, da prijavo pogledajo na protikorupcijski komisiji.

Je pa Čerin danes predložil Jankovićevo pogodbo o nakupu zemljišča na Vinterci iz leta 1984, kjer sedaj stoji njegova hiša, ter pogodbo iz leta 1998 o nakupu gozda zraven parcele. Pokazal je pogodbo iz leta 1995 o nakupu zemljišča v Bovcu, za katerega pa vodja Jankovićevega štaba ne ve, ali je zemljišče morda zazidljivo. To zemljišče je bilo, zagotavlja, razkrito že medijem in protikorupcijski komisiji.

Komentarjev 8
  • zic 12:46 03.december 2011.

    Obvestilo uredništva: Zaradi predvolilnega molka smo vaš komentar izbrisali. Hvala za razumevanje.

  • mini 14:17 02.december 2011.

    Na Facebook sem videla objavljene dokumente, zanima me, zakaj so določene besedeprekrite oz. kaj se za tem skriva? A so to res Janševi dokumenti?

  • lorina 19:56 01.december 2011.

    Dokaz, da je tudi POP TV pristranska. Napisala sem samo sledeči komentar:Če že toliko tolčete po družinah ostalih treh, preberite tole, da se vam vremena razjasnijo:http://www.mladina.si/107154/nepremicninski-posli-rajka-janse-z-gotovino-do-apartmajev-v-avstriji/. Seveda ni bil objavljen, ampak je pisalo sledeče:"Vpisane besede so neprimerne!" Prav ...prikaži več žalostno je, da svoje mnenje lahko objaviš samo na žurnalu 24.