Slovenija
68 ogledov

Janša za orožje jemal podkupnine?

Janez Jan%C5%A1a Žurnal24 main
Janez Janša naj bi kot obrambni minister prejemal podkupnino, 250 tisoč dolarjev za vsako ladjo orožja, ki je leta 1991 priplula v Luko Koper.

To trdi Marin Tomulić, francosko-hrvaški posrednik z orožjem, v današnji izdaji piše časnik Večer. Njegovo pričevanje povzemajo po novi knjigi avstrijskega preiskovalnega novinarja Richarda Schneiderja.

Rad bi še poudaril, da smo zelo hvaležni slovenskemu narodu, da so dovolili iztovoriti Hrvaški v Kopru. Pa vendar, privatni interesi v tem poslu so ob takšni tragediji sramotni. In to me boli. Čermak, ki je zdaj v Haagu, je po poslu preklinjal in bil zelo nesrečen.
Marin Tomulić za Radio Krka
Tako naj bi Janša kot obrambni minister omogočil, da je Hrvaška kupovala orožje kljub embargu Združenih narodov. Posli naj bi potekali ob vednosti francoske vlade, dobavitelj orožja pa naj bi bil Jacques-Germain Monsieur, eden največjih mednarodnih trgovcev orožja.


Tomulić je to potrdil tudi za Radio Krka. Dejal je, da je bil prisoten ob prvi predaji orožja, ki se je zgodila nekaj dni po padcu Vukovarja. Reško pristanišče je bilo v rokah jugoslovanske vojske, zato so se odločili za prenos orožja v Luko Koper. Glavni pogajalec na hrvaški strani naj bi bil general Ivan Čermak.

Na prevzemih naj bi na slovenski strani sodelovala Janez Janša in Igor Bavčar, območje predaje pa naj bi zavarovala specialna enota slovenske policije, je povedal Tomulić in dodal: "Nato so se Čermak, Janša in Bavčar umaknili v nek prostor. Čermak se je potem besen vrnil nazaj in preklinjal. Rekel mi je, da mora ob prevzemu orožja vsakič na pokrov motorja položiti 250 tisoč mark."

Janša: "Čista izmišljotina"
"Odgovor je ne. Gre za čisto izmišljotino," se je Janez Janša odzval na vprašanja Večera, ali je kot obrambni minister sprejemal podkupnine in bil kadarkoli v stiku z gospodi Marinom Tomulićem, Vladimirjem Zagorcem ali Ivanom Čermakom.

Večer je vprašal, ali je Janša imel stike z Jacques-Germainom Monsieurjem in njegovimi uslužbenci, pa tudi, ali bo Janša tožil avstrijsko založbo Residenz. Njegov odgovor v časniku razumejo kot ne.

Bavčar: "Popolna laž"
Bavčar je medtem pisno sporočil, da so navedbe, ki se jih povzema po Tomuliću, "popolna laž", in dodal: "Nikoli nisem bil prisoten pri nobenem 'prevzemu orožja' v Luki Koper in tudi sicer ne."

Protikorupcijska komisija se s tem ne more ukvarjati
Zadnje navedbe okoli orožarskih poslov in domnevna vpletenost Janeza Janše pa nikakor ne bi mogle biti spodbuda, da bi s kakršnimikoli postopki začela Komisija za preprečevanje korupcije. Kot so pojasnili, v njihovo pristojnost spadajo le zadeve, ki segajo do leta 2004, ko je bila ustanovljena komisija.

Se pa zapisanemu v knjigi ne čudijo slovenski poznavalci orožarskih poslov. Nekdanji pripadnik vojaške obveščevalne službe VOMO in avtor dveh knjig o trgovini z orožjem Brane Praznik je za Večer dejal, da se je v obveščevalnih krogih šepetalo o orožju, ki je prihajalo iz Francije in da je večina orožarskih pošiljk šla skozi Luko Koper.

Vse se je dogajalo v največji tajnosti, je še poudaril. Nekdanji poslanec LDS in predsednik dveh parlamentarnih komisij, ki sta se ukvarjali s preiskovanjem omenjenih poslov, Rudolf Moge pa je opozoril, da so ti posli ostali precej neraziskani, še piše Večer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.