Slovenija
58537 ogledov

Janša za slovo 'porihtal' pomožne policiste

Slovenski policisti Profimedia
Odslej v pomožnih enotah policije lahko celo seniorji, bivše policiste pa bodo lahko še naprej izkoristili za specialne naloge.

Vlada, ki opravlja tekoče posle, spreminja štiri leta staro Uredbo o pomožni policiji. Pod novo je podpisan zdajšnji premier Janez Janša. 

Ključne spremembe so doletele člen o sklenitvi pogodbe v pomožni policiji. Doslej je veljalo, da se lahko pogodba s kandidatom sklene za najmanj pet let in se podaljšuje do koledarskega leta, v katerem pomožni policist dopolni 60 let.

Nova uredba omogoča podaljšanje pogodbe tudi po tem mejniku, če pomožni policist uspešno opravi zdravniški pregled in ima ustrezne psihofizične sposobnosti. Pogodbo je mogoče podaljšati do pet let, torej bodo pomožni policisti lahko po novem stari vse do 65 let. O podaljšanju bo odločala posebna komisija, ki jo imenuje generalni direktor policije. 

Druga pomembna novost uredbe so jasna določila, kaj spada med kršitve pogodbenih obveznosti. Med drugim so to opustitev dolžnega ravnanja, kršitev zakonov, predpisov in navodil policije, nevestno in malomarno izpolnjevanje pogodbenih obveznosti, povzročitev materialne škode policiji ...

Pomemben je tudi člen, ki po novem omogoča vključitev nekdanjih policistov kot pomožne za specifične in specializirane naloge policije, ki so jih v preteklosti že opravljali. S tem dobijo tudi ustrezne dostope do evidenc in baz podatkov. 

Zakaj biti pomožni policist

Pomožni policist je lahko vsak, ki opravi ustrezna usposabljanja in je psihofizično primeren. Na podlagi pogodbe je lahko vpoklican za izvajanje nalog, praviloma na območju policijske postaje, na katero je razporejen. Ima vsa policijska pooblastila, vendar praviloma naloge izvaja skupaj s policistom. Med delom je oborožen. 

Pomožni policist je za časa opravljanja nalog upravičen do nadomestila plače in plačila za delo policista, dobi tudi plačilo za udeležbo na usposabljanju. Za vsak dan pripravljenosti pa dobi še 0,8 odstotka zneska minimalne plače, kar na leto znese dobrih dva tisoč evrov. 

Delo je praviloma razporejeno z razporedom dela, praviloma v osem ali večurnem delavniku vse dni v tednu, možno tudi ponoči, ob vikendih in praznikih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • marko345 18:52 20.maj 2022.

    To niso nujne naloge, zato bi to moralo biti razveljavljeno.

  • Avatar luckyss
    luckyss 13:55 20.maj 2022.

    Ve se, da je privatna vojska po vzoru Dolfija bila del mokrih sanj Janeza Janše že od nekdaj......SA (Sturmabteilung), paravojaška strankarska vojska, ki narodu vceplja strankarsko nacistično ideologijo...Ni romal Janez slučajno k nacistu Zelenskemu...Nekoč peš k Titu, danes z vlakom ...prikaži večom k Zelenskemu .....Kaj vse človek stori za ablast....In ker hudič v sili tudi muhe žre, bodo dobri tudi policaji v penziji, takšni, ki imajo že malo po cipresah duh, so še večji fanatiki v SDSsu...

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 10:56 20.maj 2022.

    Kaj nobenega ne zmoti stavek? ----S tem dobijo tudi ustrezne dostope do evidenc in baz podatkov.--- Če Janezu ne bi bilo v lastnem interesu on tekega tekočega posla pred koncem vladavine ne bi opravil.