Slovenija
57442 ogledov

Janša: Za toliko bomo lahko dvignili pokojnine

Denar, evro
1/2
Profimedia
Zadnje poslansko vprašanje je premierju Janezu Janši zastavil Jurij Lep iz DeSUS. Izrazil je upanje, da bo na tej seji DZ sprejel njihov predlog za dveodstotno izredno uskladitev pokojnin.

Janša je dejal, da predlog predvideva zmanjševanje zaostanka pri izplačilu pokojnin zaradi gospodarske krize po korakih, tako da ga bo po njegovem možno izvesti.

Na poslančevo vprašanje glede izplačila premalo izplačanih sredstev za pokojnine v celoti, saj je trenutno neizplačanih še 5,6 odstotka sredstev, pa je pmremier poudaril, da bo drugo leto glede na ekonomske prognoze leto rasti in bodo tako lahko naredili večji korak v smeri, ki jo pričakujejo v DeSUS.

Če se bo zaradi novega koronavirusa jeseni delno ponovila situacija iz pomladi in bo potrebna še dodatna solidarnost, bo ta tudi za upokojence izplačana v višini, ki jo bo mogoče zagotoviti, je izpostavil.

Če se bodo pokojnine zvišale za dva odstotka, to pri 500 evrih pokojnine to pomeni deset evrov višjo pokojnino. 

Glede obravnave zakonov o dolgotrajni oskrbi in o demografskem skladu, ki je poslanca prav tako zanimala, pa je povedal, da javna razprava o predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi še poteka. Predlog zakona o demografskem skladu pa bo vlada obravnavala ta teden, je napovedal. Po usklajevanju z Ekonomsko socialnim svetom, z Zvezo društev upokojencev Slovenije in Mladinskim svetom bodo vnesli morebitne popravke, potem pa zakon vložili v DZ.

Predvideno je, da se bo del sredstev iz nacionalnega demografskega sklada uporabljal tudi sproti, da se izboljša položaj pokojninskega sklada oziroma upokojencev. Z vidika splošne pravičnosti bi bilo namreč zelo krivično, če bi sklad zgolj bogatili naslednjih 30 let, šele potem pa ga začeli uporabljati, je prepričan. "To bi pomenilo, da generacija, ki je to premoženje ustvarila, od tega premoženja ne bi imela nič," je pojasnil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • bogdan76 17:11 22.september 2020.

    Mesec se nestrinja ker je faliran kot Marjan DESUSpa Juršo čaka kam bo šel.

  • Naklonsky 11:35 22.september 2020.

    Kateri bedak je pa prilepil tabelo? A imate upokojence za butalce, da si ne znajo izračunati dva odstotka spremembe? V čem je fora?

  • sandi76 10:46 22.september 2020.

    In kdaj bodo odpravljene krivice, ki jih je ZUJF prinesel upokojencem? Odmerni odstotek za Izračun pokojnine je bil s tem znižan iz 75 % na 57% in ta odstotek velja še danes. S tem je bila prizadejana krivica tisočem upokojencem, ...prikaži več, ki že tako ali tako živijo v mizeriji ! Vsi ostali so si že zdavnaj z dvigi plač popravili učinke ZUJFa, medtem ko upokojenci ostajajo še naprej v isti revščini !