Slovenija
18640 ogledov

Imamo novo vlado, Janša tudi o karanteni v Ljubljani

nova vlada RS
1/18
Saša Despot
Janša napovedal ukrepe, vlada se bo sestala takoj po potrditvi...

Državni zbor je z 52 glasovi za in 31 proti potrdil ministrsko ekipo nove vlade, ki jo bo vodil prvak SDS Janeza Janša. S tem je Slovenija dobila 14. vlado, ki jo bodo sestavljale stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS. Za imenovanje vlade je glasovalo 52 poslancev koalicijskih SDS, SMC, NSi in DeSUS ter opozicijske SNS in poslanca narodnih skupnosti. Proti so glasovali poslanci LMŠ, SD in Levice, poslanec SMC Jani Möderndorfer pa se je pri glasovanju vzdržal.

nova vlada RS | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Nova vlada na petek 13. mandat začenja v zaostrenih razmerah spopadanja z epidemijo koronavirusa. Tudi Janša se je ob predstavitvi ministrske ekipe pred glasovanjem v DZ osredotočil na ukrepe, ki jih bo treba sprejeti za omejitev širjenja novega koronavirusa. Napovedal je, da bo prva seja novoimenovane vlade že uro po potrditvi v DZ, sklicana je tudi že primopredaja poslov med dosedanjim premierjem Marjanom Šarcem in Janšo.

Janša se je ob koncu razprave, tik pred glasovanjem, odzval na nekatere kritike o tem, da se je še pred potrditvijo v DZ njegova ekipa vmešavala v delo vlade Marjana Šarca, ki je do danes opravljala tekoče posle. Očitke, da so povzročali paniko in zmedo, je označil za bedaste.

Janša kritičen do Šarca

Kritičen je bil do Šarčeve vlade zaradi po njegovih besedah prepoznih in nezadostnih ukrepov, preslabe koordinacije tako med pristojnimi službami v državi kot z drugimi državami. "Ne bom vam povedal, kaj vse mi govorijo iz drugih držav," je dejal in spomnil na svoje pozive o sklicu Sveta za nacionalno varnost že pred mesecem dni. Izpostavil je pripravljenost ministrske ekipe, da se takoj spopade z delom.

Sodelovanje med dosedanjo in njegovo vladno ekipo je bilo po njegovih besedah vzpostavljeno na iniciativo njegove ekipe, a je bil pri tem Šarec slabo odziven.

Karantena za Ljubljano ne pride v poštev

Odzval se je tudi na informacije o tem, da naj bi v Ljubljani uvedli karanteno, ki so se od četrtka širile po družbenih omrežjih. "Ne vem, kdo širi to vest, jaz sem jo demantiral že popoldne," je dejal in dodal, da "nobena karantena ni smiselna, ker smo vsi v karanteni. Ukrepi, ki so potrebni, so ukrepi samokarantene".

nova vlada RS Matej Tonin | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Novi minister za obrambo Matej Tonin je že prej ob robu seje DZ zatrdil, da med ukrepi ni predvidena karantena za Ljubljano. Širjenje te informacije je Tonin označil za neodgovorno. "Brez panike, nikomur ni treba hiteti v Ljubljano ali iz nje," je miril javnost.

Kot je pojasnil Tonin, je govoril s predsednikom vlade Janezom Janšo in s poveljnikom Civilne zaščite ter lahko pomiri slovensko javnost, da se tovrstni ukrep ne predvideva. "Tisti, ki tovrstne lažne novice širijo, pa ravnajo zelo neodgovorno, ker po nepotrebnem povečujejo paniko," je ocenil.

Kateri ukrepi so predvideni, bo po njegovih napovedih znano takoj po prvi seji vlade, ki bo še nocoj. 

Predsednik vlade Janez Janša se je ob predstavitvi ministrske ekipe pred današnjim glasovanjem v DZ osredotočil na ukrepe, ki jih bo treba sprejeti za omejitev širjenja novega koronavirusa. 

Koronavirus Zdravje Koronavirus: Toliko okuženih je v posamezni regiji

 

izredna seja DZ | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Napovedal je nekatere ukrepe za obvladovanje epidemije, ob tem pa je bil kritičen do sedaj sprejetih ukrepov oziroma njihovega izvajanja. Tako se nekateri ukrepi, ki so bili formalno sprejeti, niso nikoli izvajali: "Še danes ni bilo zdravstvene kontrole na Letališču Jožeta Pučnika, verjetno je to edino letališče v Evropi, ki je brez tega". Po njegovih besedah koordinacija ni delovala, Slovenija pa ni naredila, kar je bila dolžna narediti.

Koronavirus Slovenija Minister: "Treba je maksimalno biti plat zvona in sprejemati najhujše ukrepe!"

Po njegovih besedah je odslej potrebna dosledna, učinkovita, urna koordinacija, ne samo v Sloveniji, pač pa tudi med sosednjimi državami in znotraj EU. Dodal je, da tudi nekatere druge bližnje države niso ravnale pravilno.

Poudaril je, da je pred nami čas, ko bodo ključnega pomena tri stvari. Prva je sposobnost vsaj za nekaj časa spremeniti navade. "Od tega, v kolikšni meri bomo sposobni drastično spremeniti naše navade, bo odvisno, kako uspešno bomo upočasnili širjenje virusa v Sloveniji," je dejal.

Ob tem je izpostavil tudi pomen samoiniciativnosti vsakega posameznika, predvsem pa odločevalcev. Vse prebivalce je tudi pozval, naj omejijo medsebojno druženje.

Koronavirus - UKC Maribor Mladi zdravniki Zdravje "Kaj vam ni jasno, virus se v Sloveniji širi hitreje..."

Druga ključna zadeva je po njegovih besedah povečanje kapacitet za odkrivanje novih okužb, čeprav smo najprimernejši trenutek že zamudili. Tretja ključna stvar pa je oskrba težko obolelih, je poudaril.

nova vlada RS Janez Janša | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Zdravstveni sistem ima težave s kapacitetami in organizacijo že v normalnem stanju. Zdaj marsikje poka po šivih, v prihodnjih dneh pa bo to še bistveno huje," je opozoril. Dejal je, da se je reorganizacija že začela, pri čemer upa, da bo končana pravočasno.

Ekipa, o kateri bodo poslanci danes glasovali, po Janševih besedah kljub temu, da še nimajo uradnih pooblastil, ves dan pripravlja ukrepe. "Če boste ekipo potrdili, bo naslednji teden predlog za izredno sejo DZ za sprejem interventnih zakonov," je dejal. Ob tem je med drugim pozval k preventivnim ukrepom, "da se ne zruši finančni in gospodarski sistem".

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • darko71 07:31 15.marec 2020.

    Vse te, ki so bili proti , bi poslal na trak v firmo za 500e..

  • fasader56 07:57 14.marec 2020.

    Zopet imate šanso,da kaj naredite za Slovenijo. Ne zajebat,kot ste že..........

Sorodne novice