Zdravje > Otrok
16747 ogledov

Koronavirus: Slovenski pediatri pozvali starše, takšna so navodila

Profimedia
Otroci in mladostniki naj bodo za nekaj tednov izključenih iz vseh oblik druženja

Pediatri poudarjajo, da morajo biti otroci in mladostniki v trenutni situaciji zaradi preprečevanja širjenja virusa za nekaj tednov izključeni ne samo iz vrtcev, šol in fakultet, ampak tudi iz vseh oblik druženja ali skupinskih športnih in drugih aktivnosti. Starše pozivajo, da skrbno spremljajo javna opozorila in se dosledno držijo vseh navodil.

Vrtec Slovenija Tak bo račun za vrtec, ko bo zaprt, nujno varstvo le za te otroke

Otroci in mladostniki omenjeno bolezen večinoma prebolevajo v blažji obliki, vendar zaradi tega tudi pomembno prispevajo k širjenju virusa v družbi, so sporočili iz sekcije za primarno pediatrijo pri Združenju za pediatrijo. "Zato odsvetujemo vsa druženja otrok v zaprtih prostorih, igranje na skupnih igralih ali obiskovanje sorodnikov in prijateljev. Družine naj se zadržujejo doma ali zunaj na prostem, vendar brez druženja z drugimi,"  sporoča pediater Denis Baš.

Šport da, vendar...

Športne aktivnosti lahko skupaj z otrokom starši izvajajo zunaj na prostem individualno. Prav tako naj to ne bo čas celodnevnega virtualnega druženja, ki sicer ne predstavlja nevarnosti za širjenje virusa, je pa kljub vsemu tvegano početje za otroke in mladostnike, če je časovno in vsebinsko nenadzorovano. "Večji otroci in mladostniki, ki bodo mogoče v naslednjih dneh ostali sami v domači oskrbi, naj se v tem času ne družijo s sošolci, ampak ostanejo pri sebi doma. Upoštevajo naj tudi navodila šol v tem času, " starše opozarja pediater.

Dedki in babice tokrat ne pridejo v poštev

Starejši in kronično bolni lahko težje prebolevajo okužbo s koronavirusom. Kot so opozorili, naj starši babic in dedkov tokrat ne vključujejo v čuvanje otrok.

"Starši, naučite svoje otroke in mladostnike samostojnosti in previdnosti v skladu s starostjo, ker bomo na tak način uspešnejši in bo to dobra naložba za prihodnost," so pozvali pediatri. Z upoštevanjem higienskih navodil, navodil glede druženja in z medsebojno solidarnostjo pa poskrbimo za najbolj ranljive skupine naše družbe ter dokažimo vsem, da nam je mar za ljudi okoli sebe, so dodali.

V primeru, da otroci in mladostniki zbolijo, naj starši pokličejo izbranega zdravnika in izkoristijo vse možnosti svetovanja prek elektronske pošte ali telefona ter prihajajo v ambulante in v dežurne službe samo v nujnih primerih in najavljeno.

Po razglasitvi epidemije, zaprtju šol in pozivih, naj ostanemo doma, so se mnogi podali v trgovske centre. Gneča je nepopisna, ljudje pa nervozni, nesramni, na delu so goljufi...

V Sloveniji so do 14. ure potrdili 141 okužb z novim koronavirusom, kar je 45 primerov več kot v četrtek zvečer.

Še vedno je največji del okužb v zvezi s primerom iz Metlike in iz Ljubljana, polovica je iz teh dveh okužb.

dezurni@zurnal24.si

  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.