Zdravje
31989 ogledov

Zadnja novica: Število okuženih že 141, trije v kritičnem stanju

Koronavirus Profimedia
Najnovejši podatki o razmerah v Sloveniji.

"Do 14. ure imamo 141 primerov, 4346 testiranj, to je ogromno testiranj. 45 novih primerov od včeraj, po regijah še niso razporejeni, največje povečevanje je v regiji Ljubljana," je povedala Nina Pirnat, direktorica NIJZ.

"Še vedno je največji del okužb v zvezi s primerom iz Metlike in iz Ljubljana, polovica je iz teh dveh okužb. S tema dvema indeksnima primeroma je povezanih več kot pol primerov Za nekatere primere ta hip še ne moremo locirati izvora, potrjen je bil tudi prvi tuji državljan pri nas, državljan Francije," je povedala Pirnatova.

Trije so življenjsko ogroženi

"11 okuženih je hospitaliziranih na ljubljanski infekcijski kliniki, eden potrebuje dodatek kisika. Na intenzivni enoti so štirje, eden ni zaradi okužbe, danes zapušča intenzivno enoto, trije ostajajo, potrebujejo umetno predihavanje, vodja je opozoril, da gre za življenje ogrožujoče stanje," je povedala Mojca Matičič z infekcijske klinike UKC Ljubljana. "Infekcijska klinika se z današnjim dnem spreminja v 'covid kliniko'. Bolnike z drugimi stanji, ki se zdravijo na infekcijski kliniki, selijo na druge lokacije." 

"V največji možni meri omejujemo socialne stike, da bi preprečili širjenje okužb. Z intenzivnim preprečevanjem širjenja želimo omogočiti zdravstvenemu sistemu, da oskrbi vse, ki bodo pomoč potrebovali. Vemo da ti ukrepi, od zaprtja šol, odpovedovanja vseh prireditev, marsikomu spremeni vsakodnevno življenje, a tako mora biti. Vse študije pandemij kažejo, da je predvsem ukrep omejevanja socialnih stikov tisti, ki v končni fazi najbolj prispeva k preprečevanju širjenja okužb," je opozorila Pirnatova. 

Koronavirus Slovenija Apel infektologov tudi posledica klicev v klicni center

Zaščitne opreme bo dovolj, respiratorje naročili, donirala bo Kitajska

Z zaščitno opremo ne bo težav. "Odpirajo se določeni kanali dodatnih dobav zaščitnih sredstev, nekaj jih je še v skladišču blagovnih sredstev. Prišla je dopolnitev kitajske ponudbe, imamo ameriško ponudbo za milijone kosov. Treba jih je še nabavit in šli bomo v nakup. Ponudba iz Amerike ima normalne cene, nekaj s Kitajske bomo kupili, nekaj bomo dobili kot donacijo. Ne pričakujem težav," je povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

"168 respiratorjev je v Sloveniji, danes je UKC Ljubljana dobil odobritev za nabavo 50 novih. Respiratorji so tudi predmet pomoči Kitajske, ne vemo še koliko, zaprosili smo tudi za respiratorje," je povedal Šestan. 

koronavirus | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nova pravila glede testiranja

"Zmogljivosti so omejene, zdaj smo jim razširili, a je nesmiselno testirati zdrave, ki so bili v stiku. Teh oseb ne bomo več testirali. Če je nekdo bil v tesnem stiku in je zbolel s podobnimi znaki, se šteje, da je zbolel, ne bomo ga več testirali. Bomo pa testirali vse težje primere, če ima npr. nekdo pljučnic, od tega bo tudi odvisno, na kateri oddelek jih namestimo, ali lahko na navadni oddelek ali jih je treba dati v izolacijo," je povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. 

V prvi fazi so natančno spremljali obolele in njihove kontakte, da bi zadržali virus tam, kjer se je pojavil. Pri ljubljanskem primeru je po besedah Nine Pirnat z NIJZ oboleli imel stike z veliko osebami, zato se je primer lahko razširil veliko bolj, kot bi se sicer. "Vemo, da virusa ne moremo več zadržati. Ker se zlahka širi, smo morali iti v fazo preprečevanja širjenja, zato smo po tednu dni razširili epidemijo, ker nismo hoteli, da se hitro širi med tistimi, kjer se lahko prenaša - med mladimi, mlajšimi. Ti ukrepi morajo biti drastični, da se virus širi počasi, da imamo kapacitete zdravstvenega sistema proste za tiste, ki to zdravljenje res potrebujejo. Nekateri lahko zelo hudo, hudo zbolijo. Teh okužba ne sme doseči, če pa jih, morajo biti na voljo kapacitete za njihovo zdravljenje." 

Število dejanskih okužb bo bistveno višje

Nina Pirnat je poudarila, da bo število dejanskih okužb bistveno višje kot tisto, ki jih uspejo testirati. Vsekakor se bo napravil matematični model in ocenilo dejansko stanje. Podatkov o tem, koliko testov je še na voljo pri nas, na tiskovni konferenci niso imeli. Po besedah državne sekretarke Simone Repar Bornšek pa so bile bolj kot število testov problem vstopne točke in količina testiranja dnevno. Spomnila je, da se podobno zgodi vsako leto ob pojavu gripe. Ob prvem pojavu gripe se število testiranj poveča, "ker želimo vedeti, kdaj vstopi v državo, kako se širi". Kasneje se to zmanjša in večino primerov se ne testira. 

mejni prehod kontrola policija Obrežje Slovenija Hrvati ob prestopu meje zahtevajo 500 evrov

Pozor, mladi!

"Starši naj dosledno upoštevajo ukrepe, da se ne bodo mladi, ki niso v šoli, družili v lokalu, s tem ogrožajo sebe in predvsem druge. Tisti, ki so najbolj občutljivi, bolniki in starejši, bi bili najbolj prizadeti," je opozorila Pirnatova. 

"V domovih za starejše občane, zanje je zelo pomembno, da k njim ne vnesemo okužbe. Vsak dan prejmeno vprašanje, ali jih ne bi vseeno dovolili obiskov. Razumemo, da je težko, da ne vidite svojcev, a da do vnosa okužbe tja ne preide, je izjemno pomembno. Direktorji mi pravijo, da se obiskovalci ne držijo navodil, pridejo z očitnimi znaki okužbe, ne umijajo in razkužijo si rok in stopijo v svojcem," je opozorila Pirnatova. 

Tudi na prostem je treba vzdrževati razdaljo do drugih oseb.

Nina Pirnat, direktorica NIJZ

"Razumemo, da je veliko negotovosti, ki lahko sproži tesnobo pri otrocih in odraslih, informacije za pomoč v duševnih stiskah so an naši spletni strani," je še dodala PIrnatova. 

Nina Pirnat je poudarila, da morajo tudi starši in odrasli poskrbeti zase. "Prvič po dolgem času smo se znašli v tako težki situaciji. To bo minilo, ampak samo skupaj s striktnim izvajanjem higienskih ukrepov bomo prišli skupaj naprej," je poudarila. 

Civilna zaščita: Razmišljamo tudi o zaprtju lokalov

"Odločanje o tem, ali se omeji poslovanje gostinskih lokalov in frizerjev, smo prestavili na jutri," pojasnjuje prvi mož civilne zaščite in dodaja: "Verjamem, da bo prišlo do tega ukrepa prišlo!"

Nove spremembe od ponedeljka dalje

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je povedala, so vsi ukrepi sprejeti v času razglasitve epidemije namenjeni zajezitvi napredovanja širjenja okužbe. Od ponedeljka dalje bodo odpovedani vsi specialistični pregledi, rehabilitacije, vsi nenujni postopki. Izjema so onkološki bolniki in nosečnice. Spremenil se bo tudi način testiranja. Navodila bodo objavljena, še vedno pa velja, da bodo v bolnišnico sprejeti le tisti, ki potrebujejo hospitalizacijo.

Definirali so tudi sedem nujnih vstopnih točk za zobozdravstvene storitve, vse ostale zobozdravstvene storitve od ponedeljka dalje odpadejo. 

"Ustavljanje države za 14 dni je poskus, da ne dosežemo vrha največje obremenitve zdravstvenega sistema naenkrat, zato da pridejo tisti, ki rabijo bolnišnično obravnavo, na vrsto v daljšem času," je poudarila Repar Bornškova. "Panika ni na mestu, ker je lahko tudi eden izmed razlogov, da se nam okvari imunski sistem, da zbolimo." 

"Priporočil se je treba držati," je bila jasna. Poudarila je, da "tisti oboleli s koronavirusom, ki so doma in se njihovo stanje doma poslabša, lahko kličejo 112, da bodo prednostno obravnavani."

Upoštevajmo zdrav razum
Na vprašanje, ali naj si ljudje delajo zaloge ali ne, je državna sekretarka Simona Repar Bornšek odgovorila, da je treba upoštevati zdrav razum. "Neke daljše zaloge niso potrebne. Prepričana sem, da bo država poskrbela, da ljudje ne bodo lačni," je poudarila. Civilna zaščita bo poskrbela tudi za primere, ko bi bila cela družina v samoizolaciji ali karanteni. 

Koronavirus: Šempeter pri Gorici | Avtor: D. P. D. P.

Preberite še:

Kandidat za ministra za zdravje Tomaž Gantar pravi, da je treba sprejemati najhujše ukrepe, ki posegajo v naša življenja. Opozoril je, da bo v kratkem v Slovniji neobvladljiv položaj, če bo število obolelih tako raslo. 

Infektologinja Bojana Beović opozarja vse, naj poskušajo narediti vse, da se bolezen ne bo prenašala med ljudmi. "Upam, da me bodo slišali trgovski centri in namestili več razkužil," je dejala zdravnica. Kot je dodala, raziskave kažejo, da se virus ves čas spreminja. 

To vam sporoča edina Slovenka, ki je imela sars.

Ljubljanske ulice, na katerih je ponavadi polni ljudi, so danes opustele. 

"Ljudje postajajo nestrpni in so se pojavile grožnje, kletvice, pljuvanja," je stanje na terenu opisala strokovna direktorica Zdravstvenega doma Koper Ljubica Kolander Bizjak.

V Sloveniji, po mnenju predstojnika Centra za pozitivno psihologijo Univerze na Primorskem Kristijana Musek Lešnika, manjka vzporedno spopadanje z epidemijo koronavirusa in epidemijo anksioznosti.

V kriznem obdobju kar mrgoli raznih prevarantov, ki prodajajo čudežna zdravila proti koronavirusu, zato moramo paziti, da nas panika ne požene v nakup neučinkovitih pripomočkov in substanc, ki bi lahko stanje še poslabšali. Kaj v resnici pomaga v boju proti koronavirusu?

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • mph 17:40 13.marec 2020.

    Glede tega, da ne boste testirali vseh, samo težje primere, ... si raje oglejte zakaj ima Južna Koreja tako malo mrtvih in so dobro zajezili. Testirajo rekordno več kot vsi ostali, verjetno več kot vsi ostali skupaj na milijon prebivalcev.

Sorodne novice