Slovenija
94066 ogledov

Kaj v resnici pomaga v boju proti koronavirusu

Lekarna
V kriznem obdobju kar mrgoli raznih prevarantov, ki prodajajo čudežna zdravila proti koronavirusu, zato moramo paziti, da nas panika ne požene v nakup neučinkovitih pripomočkov in substanc, ki bi lahko stanje še poslabšali.

Porast oglasov, ki ponujajo zdravila ali preventivne učinkovine kot zaščito pred okužbo s koronavirusom, so opazili tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). "Oglasi so različni, od ponudbe posameznih vitaminov, mineralov in drugih snovi, ki imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema (npr. vitamin D, vitamin C, selen, cink, koencim Q10, mikroorganizmi s probiotičnim delovanjem, kurkuma, alge, fitoterapija) do raznih testov okuženosti in ponudbe različnih preventivnih pregledov," pojasnjujejo. Lahke tarče prevaranti vidijo tudi v starih ljudeh.

Opozarjajo, da gre pri testih okuženosti, sredstvih za preprečevanje vdora mikrobov v nosno sluznico (celo posebej pri nosečnicah!) in tako poimenovanih preventivnih pregledih za "nepreverjene in s tem za nedovoljene postopke". Poudarijo, da zaenkrat zdravila, ki bi učinkoval proti koronavirusu, ni, v primeru okužbe in težjega poteka bolezni pa se zdravi in blaži simptome. Tudi testiranje lahko izvede le pooblaščena oseba.

Pozor: jemanje dopolnil je lahko nevarno

Veliko vitaminov in mineralov ima sicer res veliko vlogo pri delovanju imunskega sistema: poleg vitamina C tudi vitamin A, vitamin D, folna kislina, vitamin B6, vitamin B12 in elementi baker, selen, cink, železo. A vsa našteta mikrohranila najdemo v običajni mešani prehrani, tudi v najbolj optimalnih razmerjih in koncentracijah. "Oglaševanje izdelkov s posameznimi hranili kot ključnimi pri zaščiti pred okužbo s koronavirusom je zato zelo posredno in posplošeno, gre za zavajanje potrošnikov," pravijo na NIJZ.

Pa je lahko tudi škodljivo? "Da, ker bi se posledično lahko posamezniki počutili navidezno varni in bi s tem ogrožali zdravje bolj občutljivega dela populacije, ali pa bi zaužili take odmerke posameznih hranil (npr. več kot 100 µg vitamina D), da bi že izkusili škodljive učinke na zdravje," razložijo na NIJZ.

Dodajte le to, česar primanjkuje! Prehranska dopolnila Magazin Previdno s prehranskimi dopolnili

Raziskave še potekajo

Pojavljajo se sicer raziskave glede možne učinkovitosti določenih vitaminov v času prebolevanja koronavirusa (govori se predvsem o vitaminu D). Na NIJZ raziskave sicer spremljajo, a pravijo, da so ugotovitve "šele preliminarne, tudi nasprotujoče". Povezave so, kot zatrdijo, še nepreverjene v smislu drugih verjetnih sodelujočih dejavnikov in jih tudi ni možno tako enostavno prenesti v evropski prostor. Zato dodatnega vnosa vitamina D zaradi preventive pred koronavirusom ne priporočajo.

Tudi vsa razkužila niso učinkovita

Je pa prevar veliko, kar priča dejstvo, da so tudi v Petrolovih trgovinah še v ponedeljek prodajali razkužila Powersept, ki ga je proizvajalec oglaševal kot "številko ena" v boju proti koronavirusu, čeprav ne vsebuje niti odstotka alkohola, so ugotovili na portalu Necenzurirano.si. Razkužila morajo sicer vsebovati najmanj 60 odstotkov etanola. Na NIJZ ob tem ponovno opozarjajo, da je "razkužilo za roke namenjeno samo zunanji uporabi, sredstva za čiščenje/razkuževanje površin prav tako niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože".

Kršitelje prijavite!

Kako pa lahko prepoznamo ostala "čudežna zdravila", ki so se nedavno pojavila na črnem trgu? Na NIJZ pravijo, da naj predvsem ne zaupamo posameznikom ali družbam, ki ponujajo nepreverjene izdelke in storitve. Ker zdravila za koronavirus ni, ga ni smiselno iskati niti v lekarnah.

Prodajalci tovrstnih zdravil so sicer v prekršku, zato jih lahko prijavite na Tržni inšpektorat RS. "Izdelka, ki ni opredeljen kot zdravilo in za katerega ni pridobljeno dovoljenje za promet z zdravilom, namreč skladno z zakonom o zdravilih ni dovoljeno kakorkoli neposredno ali posredno predstavljati z lastnostmi za zdravljenje in preprečevanje bolezni in bolezenskih stanj," dodajo na NIJZ.

Obenem poudarijo, da je v času epidemije najbolj priporočljivo upoštevanje preventivnih ukrepov

dezurni@zurnal24.si


Koronavirus v Italiji Koronavirus Svet Medicinsko osebje: "Stanje je podobno svetovni vojni" Koronavirus v Italiji Koronavirus Slovenija Koronavirus: Bodoči zdravstveni minister povedal, koliko ključnih naprav imamo
Komentarjev 14
  • leydi 17:46 18.marec 2020.

    HELLO: POSOJILO MED SREČNIMI ONLINE INDIVIDUALI V 72 urah Iščete posojilo za oživitev svojih dejavnosti bodisi za realizacijo projekta ali potrebujete denar iz drugih razlogov? Zaradi skrbi, tudi če se prijavljate v svoji državi in nimate dostopa do financiranja, se ...prikaži večse obrnite na to e-pošto: marialeydi06@gmail.com, če želite izvedeti pogoje za odobritev posojila in financiranja, brez težav in se posloviti od vaše finančne težave. Upoštevajte področja, na katerih vam lahko pomagamo pri izvajanju

  • leydi 17:45 18.marec 2020.

    HELLO: POSOJILO MED SREČNIMI ONLINE INDIVIDUALI V 72 urah Iščete posojilo za oživitev svojih dejavnosti bodisi za realizacijo projekta ali potrebujete denar iz drugih razlogov? Zaradi skrbi, tudi če se prijavljate v svoji državi in nimate dostopa do financiranja, se ...prikaži večse obrnite na to e-pošto: marialeydi06@gmail.com, če želite izvedeti pogoje za odobritev posojila in financiranja, brez težav in se posloviti od vaše finančne težave. Upoštevajte področja, na katerih vam lahko pomagamo pri izvajanju

  • Avatar Leon
    Leon 14:25 13.marec 2020.

    Vsi ti razni vitaminski nadomestki so v naravi prisotni v vseh živilih ! Problem je pravna država ,ki nima strokovnjakov ,da izloči in kaznuje šarlatane kateri služijo na račun ustrahovanja ljudi ! INŠPEKTORJI so glavni odgovorni za takšno stanje .