Svet
7665 ogledov

Medicinsko osebje: "Stanje je podobno svetovni vojni"

Koronavirus v Italiji
1/20
Profimedia
Delajo vsak dan, medtem ko poskuša država z ostrimi ukrepi omejiti širjenje virusa.

Zdravstveno osebje v Italiji opisuje težke razmere v italijanskih bolnišnicah in vojni podobne razmere, ko poskušajo čim bolje poskrbeti za paciente, obolele za novim koronavirusom covid-19. Delajo vsak dan, medtem ko poskuša država z ostrimi ukrepi zaustaviti širjenje virusa, ki je terjalo že preko tisoč življenj. 

Koronavirus v Italiji Koronavirus Svet Dramatično pismo italijanskega zdravnika: To ni navadna gripa!

Med mrtvimi je tudi 59-letni zdravnik, tesen prijatelj medicinske sestre iz Piacenze v pokrajini Emilia-Romagna Roberte Re. "To izkušnjo bi primerjala s svetovno vojno," je Rejeva povedala za Guardian. "A to je vojna, v kateri se ni mogoče boriti s tradicionalnim orožjem, saj ne vemo, kdo je sovražnik, zato jo je težko bojevati. Edino orožje, ki ga imamo, je, da se izogibamo še slabšemu, tako da ostanemo doma in spoštujemo pravila. Narediti to, kar je naredila Kitajska, se obrestuje."

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Italija, ki ima največje število žrtev v Evropi, je včeraj zabeležila 189 novih smrtnih žrtev, s čimer je presegla skupno število 1000. Z novim koronavirusom je v državi okuženih že 15.113 oseb. 

"Navadno sem vesela, te dni jokam"

"Navadno sem vesela oseba, rada klepetam in se z vsemi šalim ... a te dni pogosto jokam in sem depresivna," je za Guardian še povedala Rejeva. 

Koronavirus 168 več mrtvih Zdravje Zmanjkuje postelj, zdravniki prepuščeni grozljivim odločitvam

Andrea Vercelli, ki dela na oddelku za nujne primere v bolnišnici Piacenza pa je, kot poroča Guardian, povedal: "To, kar doživljamo, ni normalna gripa, na urgenco dobivamo po 40 primerov pljučnice na dan."

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Daniele Macchini, zdravnik v bolnišnici Humanitas Gavazzeni v Bergamu v Lombardiji je pred nekaj dnevi zapisal: "Situacija je nič manj kot dramatična. Vojna je dobesedno eksplodirala in bitke so neprekinjene, podnevi in ponoči."

Koronavirus Koronavirus Slovenija Infektolog Trampuž: V desetih dneh bo podobno kot v Italiji

Italijansko združenje za varstvo potrošnikov Codacons je medtem pozvalo preiskovalce, naj opravijo preiskavo, potem ko je anesteziolog na intenzivnem oddelku v bolnišnici Papeža Janeza XIII. za časopis Corriere della Sera povedal, da je pritisk tako močan, da o reševanju življenja "kot v vojnih razmerah odloča starost in zdravstveno stanje". 

"Starost v nobenem primeru ne more biti diskriminatorni dejavnik pri javnem zdravju in zagotovo ne more biti merilo za odločanje, koga zdraviti in koga ne zdraviti," je v izjavi povedal Codacons Carlo Rienzi. "Pomanjkanje postelj ne sme povzročiti izbire, kot jo je opisal zdravnik."

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Koronavirus - pripravljena soba UKC Maribor Slovenija Šarec dramatično: Življenje še dolgo ne bo več takšno, kot je bilo doslej!

Virus je med delom okužil tudi številne zdravnike ter medicinske sestre. V sredo je umrl Roberto Stella, predsednik zdravniškega združenja v Vareseju v Lombardiji. Zdravil je bolnike s koronavirusom, dokler sam ni podlegel simptomom in bil prejšnji petek sprejet na oddelek za intenzivno nego. 

"Ljudje morajo razumeti, da je situacija zelo resna," je za Guardian še povedala Rejeva. "Osnovna stvar je, da se vse zapre - mladi pa morajo razumeti, kako zelo resno je."

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Koronavirus Koronavirus Svet "Do 26. marca bo tri tisoč bolnikov potrebovalo intenzivno terapijo"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.