Zdravje > Aktualno
43987 ogledov

Infektologinja iz UKC Ljubljana upa, da so jo trgovski centri slišali

Koronavirus v Italiji Epa
"Upam, da me bodo slišali trgovski centri, in namestili več razkužil," je dejala zdravnica, ki je spregovorila o koronavirusu. Ob tem je dodala, da raziskave kažejo, da se virus ves čas spreminja.

"Poskušajte narediti vse, da se bolezen ne bo prenašala med ljudmi. Če ste bolni, ne hodite med ljudi, ne hodite v prostore, kjer se jih veliko zadržuje. Skrbite za higieno rok, za higieno kašlja. Posebej poskrbite za občutljivejšo skupino v družinah in v vaših sredinah - za starostnike in kronične bolnike," je na Radiu Slovenija prebivalce opozorila specialistka infektologinja Bojana Beović, ki je zaposlena na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Ljubljana. 

Aleš Šabeder Slovenija Šabeder opozarja: Širjenje koronavirusa prehaja v drugo fazo!

Zdravnica je v četrtek zjutraj odgovarjala na vprašanja zaskrbljenih prebivalcev. Med njimi je bilo največ starejših, ki so jo med drugim spraševali, kako se zaščiti na primer v trgovskih centrih ali v večstanovanjskih stavbah, kjer se giblje veliko ljudi. Tam se prijemljemo ograj na stopniščih, zahajamo v dvigala, v trgovinah uporabljamo vozičke.

"Upam, da me slišijo v trgovskih centrih"

Iz nekaterih trgovskih centrov so sicer sporočili, da redno razkužujejo vozičke, trgovke redno brišejo police, vendar bi po mnenju strokovnjakinje morali biti na teh mestih kupcem na voljo tudi razkužila. "Upam, da me bodo slišali trgovski centri, in namestili več razkužil," je dodala zdravnica.  

Tukaj je še hrana, na primer zelenjava na policah trgovin

Preko same zelenjave se ne moremo okužiti, po besedah strokovnjakinje je težava v tem, da je lahko okuženi pred nami nekaj prijel z roko, v katero je prej zakašljal, prijel za tipko na blagajni, ali se dotaknil police. "Na tem predmetu so še sveže kapljice," je opozorila. 

Joze P. Damijan Slovenija Koliko okuženih s koronavirusom lahko pričakujemo v Sloveniji

"Če je v sosednjem stanovanju oseba z boleznijo, le-ta nikogar ne ogroža, razen, če smo z njim v dvigalu ali hodimo za njim po stopnicah in smo se za njim prijeli ograje. Zato se ne oprijemajte ograj, dobro bi jih bilo celo kdaj razkužiti," je dodala. Enako je pri smeteh. Ko jih odložimo, si temeljito umijemo roke, saj je lahko pred tem nekdo prijel ročko. Ker trenutno primanjkuje razkužil, je po besedah infektologinje, temeljito umivanje rok prav tako učinkovito. 

Bojana Beobić: "Razkužil resda zmanjkuje, vendar zadošča tudi pravilno umivanje rok z milom." 

Najbolj nevarno, ko je kapljica še sveža

Virus se prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z okuženim. Okužimo se preko sluznice; kapljica sline, solze ali potu pride v oči, usta ali nos. Posebna previdnost velja za to pri kihanju in kašljanju. Koliko časa virus preživi zunaj telesa, stroka natanko ne ve, je pa znano, da prav gotovo tako dolgo, dokler je kapljica sveža. Po njenem je ta možnost okužbe manjša, ko se kapljica posuši.

Razlika med gripo in koronavirusom: Otroci so dobra novica

Prva razlika med gripo in novim koronavirusom je v načinu prenosa med ljudmi. "Če za gripo ocenjujemo, da za enega obolelega brez zaščitnih ukrepov zboli eden do 1,5 bolnika, je tukaj številka večja, saj zbolita približno dva in pol do tri. Druga razlika je v tem, da je tudi smrtnost večja, čeprav se glede tega ocene še vedno razlikujejo, smrtnost je namreč nekajkrat večja, kot pri gripi," je dejala.

Kot je znano, s s ponedeljkom zapirajo vse šole in vrtci po Sloveniji. Otroci so za koronavirus dovzetni tako kot odrasli, imajo pa manjše možnosti za pojav hujših simptomov. "Tretja razlika med gripo in novim koronavirusom pa je spodbudna, otroci so namreč v glavnem bolj blago bolni. Epidemija najverjetneje ne poteka tako, da bi se najprej začela pri otrocih in nato razširila na odrasle, kot smo smo vajeni pri vsakoletni gripi," je še povedala Beovičeva. 

Je 14 dni dovolj?

Ameriška ekipa znanstvenikov, ki je analizirala znane primere s Kitajske in drugih držav, je pred dnevi sporočila, da se pri obolelem simptomi najpogosteje pojavijo peti dan po okužbi z virusom. Tisti, ki do dvanajstega dne ne razvijete simptomov, jih verjetno tudi ne boste, vendar to ne pomeni, da hkrati ne morete okužiti drugih, piše v raziskavi v reviji Annals of Internal Medicine.

V prihodnje bo še težje

Po besedah infektologinje, je 14-dnevna karantena zagotovo dovolj. Kar se ogroženosti tiče, pa so najbolj na udaru starejši, sledijo jim kronični bolniki, predvsem tisti s povišanim krvnim tlakom. Seveda so tukaj še imunsko oslabljeni ljudje - presaditve organov, zdravljenje raka. "Vsak, ki ima kronično bolezen, lahko to bolezen preboleva na težji način. Protiteles za to bolezen, tudi če smo preboleli kaj drugega podobnega, v nobenem primeru nimamo, saj gre za novi virus," je dodala slovenska strokovnjakinja, ki je opozorila, da bo v prihodnje težko slediti in vedeti, kdaj smo bili v stiku z obolelim. "Ko bomo imeli v Sloveniji več bolnih s koronavirusom, verjetno ne boste vedeli, kdaj ste bili v stiku, zato tako zelo poudarjamo, da vsak, ki ima neke težave, neke znake okužbe dihal, poskrbi za to, da te bolezni ne širi na druge ljudi."

Virus se ves čas spreminja

Kitajski znanstveniki so pred dnevi sporočili, da so med raziskovanjem izvora koronavirusov odkrili, da je virus SASR-CoV-2, najverjetneje mutiral v dva seva. "Gre za kitajske podatke, ki jih zaenkrat druge raziskave še niso potrdile, nekatere druge raziskave sicer kažejo, da se virus neprestano spreminja," je zelo odmevno kitajsko odkritje komentirala Beovičeva. 

Veliko je vprašanj tudi glede tega, ali se lahko okužimo v bazenu. Po besedah zdravnice v vodi prenos ni mogoče, je pa seveda treba zagotoviti razdaljo. Slovenskih zdravilišč še niso zaprli, enako velja za fitnese, kjer pa v zadnjem času tako in tako opažajo velik upad obiskovalcev. 

Stigma do drugih, čeprav lahko zboli vsak od nas

Ob tem je zdravnica še enkrat opozorila na stigmo do tistih, za katere vemo, da so zboleli ali celo do tistih, za katere vemo, da so bili v stiku z nekom, ki je okužen. "To je tista žalostna stvar, ki se pojavlja poleg pretiranega strahu. Zavedati se moramo, da lahko vsak od nas zboli. Takrat bo potreboval pomoč in razumevanje okolice in sosedov. Naj bo naše premišljeno ravnanje ravnanje na zalogo, saj bomo mogoče potrebovali pomoč od tega, ki je bolezen že prebolel," je dejala. 

Goopti kombi Koronavirus Slovenija Voznik GoOptija: Danes se je zgodilo to, česar sem se bal

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Sorodne novice