Zdravje > Aktualno
25194 ogledov

Razlog za skrb? Novi koronavirus je mutiral!

kitajski virus 2019nCoV Profimedia kitajski virus 2019nCoV
Zato se posameznik lahko okuži dvakrat, z obema tipoma virusa.

Kitajski znanstveniki so med raziskovanjem izvora koronavirusov odkrili, da je virus SASR-CoV-2, ki ga imamo od srede tudi v Sloveniji, kjer je zaenkrat potrjeno okužil šest ljudi, najverjetneje mutiral v dva seva. Odkritje sicer temelji na analizi vzorcev Američana, ki se je okužil 21. januarja.

koronavirus virus slovenija Koronavirus v SLO Zdravje Zadnji okuženi je zaposlen v UKC Maribor, okužil naj bi se na smučanju

V predhodni študiji, ki je bila objavljena v torek, so znanstveniki s pekinške univerze in šangajskega Inštituta Pasteur ugotovili, da je druga vrsta agresivnejša. Po njihovem je povsem mogoče, da se oseba okuži dvakrat, z obema tipoma virusa.

S prvim, starejšim vendar manj agresivnim, se je glede na izsledke raziskave okužilo 30 odstotkov ljudi. Druga oblika virusa, ki se je razvila pozneje, in je bolj agresivna, pa je okužila 70 odstotkov ljudi po svetu. Znanstveniki pravijo, da se je širjenje bolj agresivnega virusa na srečo zmanjšalo z uvedbo strogih preventivnih ukrepov v začetku januarja.

Raziskovalci pravijo, da njihovi rezultati kažejo, da je bil razvoj novih sprememb virusa COVID-19 "verjetno posledica mutacij in naravne selekcije"

Mutacija pomeni lažje širjenje

Znanstveniki so opozorili, da mutacija virusa oteži iskanje in spremljanje okužb, kar vse skupaj samo še podaljša. Poleg tega bi se lahko tisti, ki so en tip virusa že preboleli, ponovno okužili z drugim tipom. Ob tem so poudarili, da je njihova študija pomanjkljiva,103 vzorcev, ki so jih analizirali, je namreč malo, zato bo treba še več raziskav.

Prvi primer v Vatikanu, v Italiji umrlo 148 ljudi

Trenutno je po svetu okuženih 97.993 ljudi. V Italiji, ki je evropsko žarišče, se je do danes okužilo že 3. 858 prebivalcev, od tega jih je 148 umrlo. Po zadnjih podatkih se potrdili tudi prvega okuženega v Vatikanu. 

Sicer so okužbe zaznali v vseh naših sosednjih državah; Na Hrvaškem so danes potrdili enajsti primer, v Avstriji jih imajo 37, na Madžarskem dva. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 10
  • vegesria 07:44 07.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • inratjae 02:19 07.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • haysusi 21:32 06.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks