Zdravje > Aktualno
14529 ogledov

Zadnji okuženi je zaposlen v UKC Maribor, okužil naj bi se na smučanju

koronavirus virus slovenija Epa
V Sloveniji imamo trenutno šest potrjenih okužb z novim koronavirusom. Je mogoče zboleti, tudi če je prvi test negativen? Je takšna oseba kužna?

Za razliko od prvega primera okuženega z novim koronavirusom v Sloveniji naj bi v zadnjem primeru okuženi v Mariboru spoštoval predvideni protokol in je poklical osebnega zdravnika, ki ga je napotil na vstopno točko, kjer so mu vzeli bris. Po poročanju Radia Slovenija, je že prvi test od štirih, ki so ga opravili na od včeraj popoldne delujoči "mariborski" vstopni točki, pokazal na okužbo z sars-cov-2 . Moškega, so sprejeli v bolnišnico, kjer je zdaj v izolaciji. 

Gre za 32-letnega moškega, zaposlenega v UKC Maribor, so sporočili iz bolnišnice, kjer so sprejeli vrsto ukrepov. Večer je neuradno zvedel, da so ukrepe sprejeli na oddelku za intenzivno nego in kirurgijo, testirajo tudi zaposlene. Okuženi je namreč zaposlen na enoti intenzivne terapije, ki sodi pod oddelek za anestezijo. Okužil naj bi se na smučanju v Italiji.

  • Vstopna točka za obravnavo in odvzem brisov pri bolnikih s sumom na okužbo s koronavirusom na območju Mestne občine Maribor, sosednjih občin in občin z območja Lenarta, Slovenske Bistrice, Ptuja in Ormoža je začela delovati v četrtek ob 17.30.
  • Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor jo je postavil na območju med Mercator centrom Tabor in sedežem tamkajšnje gasilske brigade. Jemanje brisov so v mariborskem zdravstvenem domu sicer izvajali že prej, a na terenu pri pacientu.
  • V primeru nedosegljivosti osebnega zdravnika, prosijo, da pokličite telefonsko številko 02 /22 86 200. V času nedelovanja ambulante družinske medicine lahko pacienti pokličejo ambulanto za splošno nujno medicinsko pomoč na tel. št. 02/333 18 09.

Poleg 32-letnika z okolice Maribora so v Sloveniji okuženi še trije moški, ki so potovali po Maroku in so se vrnili v Slovenijo prek Italije, ter še moški in ženska, ki sta potovala po Italiji. Epidemiologi bodo poskusili poiskati in se pogovoriti z vsemi, ki so bili v tesnejših stikih z okuženimi Slovenci, sledijo ukrepi in ocena tveganja za morebitno izolacijo teh ljudi. 

Koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia
Ob tem se poraja vprašanje, kako je z osebo, ki je bila v tesnem stiku z obolelim, prvi test na virus pa je bil pri tej osebi negativen. Takšen je primer žene prvoobolelega, ki je po potrditvi bolezni moža, od srede v izolaciji. Pred tem je kar nekaj dni učila na eni zmed ljubljanskih osnovnih šol, v času, ko je njen mož na domu že kazal znake bolezni. Znan je tudi primer iz Hrvaške, kjer so dekletu prvega obolelega prisotnost virusa ugotovili šele pri tretjem testiranju. 

Koronavirus Fiasko Zdravje Tretji okuženi je o tem, da ima koronavirus, izvedel iz medijev

 "Ko virusa ne zaznamo, oseba ni kužna"

"Če virusa ta test ni zaznal, pomeni, da ga ta trenutek ni v žrelno-nosnem prostoru. Seveda to ne pomeni, da se sčasoma ne bo pojavil in bo oseba zbolela," je za sinočnje Odmeve pojasnila predstojnica Infekcijske klinike v Ljubljani, Tatjana Lejko Zupanc. Po njenem se to lahko zgodi osebam, ki so bile testirane zelo zgodaj, tik po izpostavitvi virusu. Inkubacijska doba je namreč 14 dni, šele testiranje po tem je po njenem dokaz, da je zagotovo zdrava in se ni okužila z virusom. 

Počakati je torej treba 14 dni, na domu, v izolaciji, ki je po mnenju mnogih lahko vprašljiva. "Tukaj je treba preceniti, za kako tvegane stike je šlo. Pri zelo tveganih je zelo pomembno, da oseba ostane doma, da ima občasni nadzor, saj je treba spremljati njeno stanje. V primeru simptomov je treba takoj na testiranje." 

kitajski virus 2019nCoV Odkritje Zdravje Razlog za skrb? Novi koronavirus je mutiral!

Ločiti je treba izolacijo od karantene

Glede karantene potencialno okuženih, ki so v glavnem brez nadzora, saj so doma in niso v ustanovah, so v oddaji pojasnili: "Moramo ločiti izolacijo in karanteno. V prvi so tisti, ki so pozitivni in niso zboleli, pri njih želimo omejiti kontakte, v tem primeru govorimo o izolaciji. O karanteni govorimo v primeru negativnega pacienta, takšnega brez simptomov in okužbe. Imeli smo jih na začetku, v primeru štirih potnikov z ladje na Japonskem, ko smo želeli, da v Sloveniji sploh nimamo virusa,"  je pojasnila državna sekretarka na MZ, ki opravlja tekoče posle Simona Repar Bornšek. Ob tem je priznala, da je seveda veliko odvisno od volje ljudi. "Seveda je treba te ljudi spremljati, presojati, kajti prvi negativni bris v času inkubacijske dobe ne pomeni, da ta oseba ne bo kužna," je še enkrat opozorila Lejko Zupančeva.

Na trdih površinah virus preživi kar nekaj dni

Koliko časa preživijo virusi? "Na trdih površinah zelo dolgo, kar nekaj dni. Na drugih površinah, na primer na papirju ali oblačilu, pa nekaj ur. Zato je zelo pomembno čiščenje površin, ne glede na to, v katerem okolju se okuženi nahaja. Kapljično širjenje namreč ne pomeni samo kihanja in kašljanja, kapljice se usedejo na površine, virus poberemo z rokami in ga vnesemo na sluznice," je še povedala predstojnica infekcijske klinike. Ob tem je poudarila, da je nujno redno čiščenje površin. "Zadostujejo že domača čistila, na primer varekina."

Koronavirus Koronavirus v SLO Zdravje Oboleli je bil s skupino na motorističnem potovanju
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.