Zdravje > Aktualno
1965 ogledov

ZD Ljubljana: Triaža ni "niti policijska enota, niti obrambni sistem"

koronavirus virus slovenija Epa
Namen triaže ni zavračanje pacientov...

Po prvi potrditvi okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji epidemiologi iščejo vse, ki so bili v tesnejših stikih z okuženim Slovencem, ki se je vrnil iz Maroka prek Italije. Kot je znano, se je ob prihodu v Ljubljano, 29. 2. zaradi poškodbe noge najprej zglasil na ljubljanski urgenci, kjer so ga po obravnavi napotili domov.

Da je okužen z novim koronavirusom, je 60-letni Ljubljančan, ki je slabo počutje sprva pripisoval poškodbi, izvedel včeraj 4.3. zvečer, po obisku viškega zdravstvenega doma, natančenje po odvzemu brisa na infekcijski kliniki. 

Po besedah direktorja Zdravstvenega doma Ljubljana Rudija Dolšaka je družinski zdravnik, ki tega bolnika obravnaval, postopal ustrezno.

koronavirus virus slovenija Koronavirus Zdravje Vse na enem mestu: Kako ukrepati, kam poklicati in kakšna je obravnava

Ob vstopu organizirali triažna mesta

Poudaril je, da imajo po enotah ljubljanskega zdravstvenega doma trenutno dovolj zaščitne opreme, osebje pa jo je dolžno uporabljati skladno z navodili in usmeritvami glede zaščite. Ob vstopu v zdravstveni dom so organizirali tudi tako imenovana triažna mesta, kjer diplomirane medicinske sestre na podlagi simptomov bolnika tega usmerijo že ob prihodu, je pojasnil. Namen triaže ni zavračanje pacientov, temveč usmeritev na pravo mesto, je poudaril. Triaža ni "niti policijska enota, niti obrambni sistem", je dodal Dolšak.

ZD Metelkova | Avtor: ZD Metelkova ZD Metelkova
Če bi bil pacient s sumom na koronavirus, ki bi kazal znake bolezni in bil v stiku z bolnikom, se ga potem usmeri na vstopno točko, je dejal zdravnik Rajko Vajd. Bolnike s sumom na koronavirus trenutno sprejemajo v sklopu splošne nujne medicinske pomoči, odvzem brisov pa izvajajo na infekcijski kliniki.

V prihodnjih dneh vstopna točka tudi na Metelkovi

V prihodnjih dneh bodo imeli lastno vstopno točko. Po Dolšakovih besedah bo ministrstvo za zdravje zabojnike, kjer bo vstopna točka, postavilo pred zdravstveni dom center na Metelkovi. Postavitev zabojnikov so napovedali za danes zgodaj popoldne. V prihodnje bodo bolnike s sumom na novi koronavirus obravnavali v teh zabojnikih, prav tako pa bodo tam odvzemali brise. Gre za eno izmed 16 točk, ki bodo po navodilih zdravstvenega ministrstva obravnavale bolnike z novim koronavirusom.

"Vzpostavljena je tudi 24-urna kontaktna številka ZD Ljubljana za posvet in ozaveščanje o pravilnem preventivnem ukrepanju, kamor pacienti lahko pokličejo, in sicer 031 619255," je še pojasnil Dolšak.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.