Zdravje > Aktualno
28340 ogledov

Koronavirus: Okuženi je bil v letalu, kombiju, na urgenci, pri zdravniku, žena dela v šoli

koronavirus virus slovenija Epa
V Sloveniji so potrdili drugi primer okužbe s koronavirusom. Gre za osebo, ki je bila v stiku s prvim obolelim, ne gre pa za družinskega člana.

Po prvi potrditvi okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji epidemiologi iščejo vse, ki so bili v tesnejših stikih z okuženim Slovencem, ki se je vrnil iz Maroka prek Italije. Kot pravijo pristojni, je bilo teh stikov veliko, saj se je iz Maroka vrnil z letalom, v Ljubljano iz Benetk potoval z GoOptijem, bil je na urgenci in v zdravstvenem domu.

Njegova žena dela v osnovni šoli in je danes ostala doma. Danes ob enih so sporočili, da je njen bris negativen, kar pomeni, da ni okužena. Ali bodo testiranje ponovili, še ni znano. V izolaciji je tudi zdravnica, ki ga je pregledala v viškem zdravstvenem domu. 

60-letni oboleli je na zdravljenju na infekcijski kliniki v sobi, predvideni za prve okužene. Njegovo stanje je stabilno. 

V Sloveniji zaenkrat dva primera

"Danes se zbirajo informacije, ugotavljamo, da je bilo v kontaktu s prvookuženim kar veliko ljudi. Lahko vam povem, da smo dobili informacijo o še enem pozitivnem vzorcu. Gre za osebo, ki je bila v stiku z obolelim," je dejal minister za zdravje Aleš Šabeder.  Novi primer ni ožji družinski član. Soproga prvoobolelega, ki dela v eni od osnovnih šol, zaenkrat ni okužena in je povsem zdrava. Prvi test je pokazal, da ni okužena. 

Prvooboleli 29. februarja zvečer obiskal ljubljansko urgenco

Okuženi je bil zaradi poškodbe, do katere je prišlo v Maroku, v soboto, 29. februarja na ljubljnaski urgenci. Predstavnica NIJZ Nina Pirnat je vse, ki so bili tega dne med 20. in 21.30 na urganci, pozvala, naj pokličejo na številko 031 619 118, kjer bodo dobili navodila epidemiologa. Poleg tega je pozvala vse državljane, ki so 29. 2. potovali z letom AT938 iz Maroka na beneško letališče Marco Polo (prihod 16.25) in imajo znake okužbe s koronavirusom, naj po telefonu pokličejo svojega zdravnika. 

Nina Pirnat: "Poudariti želim, da je za prenos bolezni potreben tesnejši stik z bolnikom. Zato je verjetnost, da bi se okužili bolniki in njihovi spremljevalci na urgenci, zelo majhna. Podobno velja tudi za sopotnike na letalu. Za vse, ki so bili na urgenci velja, da odvzem vzorcev ni smiseln, dokler so zdravi."

Morebitni oboleli morajo do nadaljnjih navodil, ki jih dobijo od zdravnika po telefonu, ostati doma in se izogibati stikom z drugimi ljudmi, svetujejo na spletni strani NIJZ.

"Trenutno stanje obolelega je stabilno, izvedeli smo, da je okužen še nekdo, več vam ne morem povedati, ker je podatek zelo svež, zato še nimamo kliničnih podatkov,"  je dodala predstojnica Infekcijske klinike dr. Tatjana Lejko Zupanc.

Prehlad Zdravje Kako koronavirus ločiti od prehlada

Obiskal ZD Vič - Rudnik

Moški je brez predhodnega klica obiskal zdravstveni dom na Viču. Pregledala ga je zdravnica, ki ni njegova osebna zdravnica. Kot so povedali na novinarski konferenci, je vse potekalo po protokolu, zdravstveni delavci so bili ustrezno zaščiteni. Že včeraj so razkužili in prezračili zdravstveni dom, zdravnica pa je, čeprav je imela ustrezno zaščito, danes ostala doma, v izolaciji.

Zdravnica je pacienta zaradi simptomov poslala na Infekcijsko kliniko UKC Ljubljana, kjer so moškega testirali. Test je bil pozitiven, pristojni pa so sprožili pripravljene protokole in pacienta izolirali v posebni izolacijski sobi UKC Ljubljana. 

Koliko ljudi je bilo z bolnikom v stiku, še ne vedo. "Oseba se med prihodom domov ni gibala nikjer in je bila doma," je na vprašanje, ali je bil okuženi morda v službi, odgovorila Pirnatova. 

 

Koronavirus - soba Infekcijska klinika Zdravje Na teh mestih lahko dobite informacije o koronavirusu
Komentarjev 33
  • ode 08:41 07.marec 2020.

    Menda naj bi bila v kombiju skupaj z okuženim tudi oseba, zaposlena v ZD Moravče.

  • haysusi 21:35 06.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • giecalte 16:29 06.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks