Zdravje > Aktualno
5460 ogledov

Koronavirus: Lokacije v vaši bližini in kaj morate nujno vedeti

Koronavirus - šotora pred UKC Lj UKC LJ Koronavirus - šotora pred UKC Lj
To so lokacije za odvzem brisa. Brez napotitve in najave zdravnika obravnava bolnika ne bo možna.

Ministrstvo za zdravje je sporočilo 16 lokacij v državi, kjer bodo jemali brise na koronavirus. Postopki odvzema se bodo tako izvajali v zdravstvenih domovih Murska Sobota, Maribor, Slovenj Gradec, Izola, Ljubljana, Postojna, Kočevje, Velenje, Trbovlje, Brežice, Novo Mesto, Jesenice, Kranj, Nova Gorica in Tolmin ter v splošni bolnišnici Celje.

Prvi kontakt je zdravnik

Sicer bolnikov prvi kontakt še vedno ostaja izbrani osebni zdravnik. Če ta ni dosegljiv, pa urgentna služba. Bolnik s sumom na okužbo s koronavirusom torej najprej telefonira svojemu osebnemu zdravniku. Ta bo po pogovoru z bolnikom in posvetu z lokalnim epidemiologom ocenil, ali je sum upravičen ali ne.

Hrvaška koronavirus Hrvaška Zdravje Nov primer in to zelo blizu meje s Slovenijo

Če bo ocenil, da je sum upravičen, bo bolniku prek telefona sporočil, na katero od 16. točk za odvzem brisa naj gre. "Tu poudarjamo, da naj bolniki s sumom na okužbo koronavirus ne hodijo samostojno na točke za odzvem brisa, brez napotitve osebnega zdravnika. Brez napotitve in najave zdravnika obravnava bolnika namreč ne bo možna," se glasi navodilo. 

Za vse življenjsko ogrožene bolnike s simptomi okužbe z novim koronavirus so zagotovili 24-urno testiranje, za ostale pa so testi na voljo 14 ur na dan.

"Stik z zdravnikom prek telefona je ključnega pomena, saj se s tem izognemo fizičnim stikom in morebitnemu prenašanju okužbe,"  obvešča ministrstvo za zdravje.

Cena testa je 65 evrov

Trenutna cena testa je 65 evrov, če se ne bodo spremenile okoliščine, ki vplivajo na ceno. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci dejal izredni profesor in predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec, so bili v zadnjem tednu soočeni z zelo visokim dvigom cen komponent, ki se uporabljajo pri testu.

Prof. dr. Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo MF: »Zagotavljamo, da bo vsak državljan 🇸🇮, ki bo izpolnjeval kriterije oziroma bojo postavili klinični sum, dobil ustrezen test vrhunske kakovosti kot v kateri koli drugi evropski državi.« #koronavirus pic.twitter.com/Hi8zbiBe1R

— Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) March 2, 2020

"Testirati vsakega, ki v zimskem času kaže znake prehlada, je iluzorno," je očitke o nizkem številu komentiral testov Petrovec. Pojasnil je, da pri odločitvi za testiranje sledijo definiciji primera, ki ga postavi NIJZ. 

V kakšnem primeru vas bodo testirali?

Izhodišče za spremljanje in definicijo primera so priporočila Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) in Evropskega centra za nadzor bolezni (ECDC),  navaja NIJZ. 

Klinična merila so:

Bolnik s težko potekajočo akutno okužbo dihal, ki je sprejet v bolnišnico s kliničnimi ali radiološkimi znaki pljučnice

ALI Bolnik z vročino ali anamnestičnim podatkom o nedavni vročini (≥38° C) 

IN kašljem ali težkim dihanjem ali občutkom pomanjkanja zraka

Epidemiološka merila: 

Bolnik z zgoraj opisanimi simptomi in/ali znaki, ki je znotraj 14 dni pred začetkom bolezni potoval ali bival v naslednjih državah* (*glede na širjenje SARS-CoV-2 se bodo dodajala območja s povečanim tveganjem): Kitajska (vključno s Hongkongom in Macaom), Južna Koreja, Japonska, Singapur, Avstralija, Malezija, Vietnam, Tajska, Iran, Združeni arabski emirati, Italija, Francija, Nemčija, Španija, Združeno kraljestvo, Norveška, Hrvaška, Nizozemska, San Marino, Združene države Amerike, Kanada

ALI Bolnik z zgoraj opisanimi simptomi in/ali znaki, ki je znotraj 14 dni pred začetkom bolezni bil v tesnem stiku z bolnikom, pri katerem je bila potrjena okužba s SARS-CoV-2 ne glede na geografsko lokacij.

Katerina Bubnič Sotošek, predstojnica enote Moste Polje, ZD Ljubljana: Zdravniki ZD Ljubljana redno sledimo strokovnim usmeritvam. Opremili smo sobe za izolacijo, poskrbeli za zaščitno opremo, odprli telefon za občane, dipl. medicinske sestre že na vhodu sprejemajo paciente. pic.twitter.com/ZNj4qziAtG

— Ministrstvo za zdravje (@MinZdravje) March 2, 2020

V našem največjem zdravstvenem domu (ZD Ljubljana) so pojasnili, da so že opremili sobe za izolacijo, poskrbeli za varovalno opremo in vzpostavili telefonsko linijo za morebitna vprašanja glede koronavirusa. Na vhode zdravstvenih domov pa so usmerili diplomirane medicinske sestre, ki vsakega pacienta povprašajo o razlogih za obisk zdravstvene ustanove. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.