Zdravje
13247 ogledov

"Ljudje postajajo nestrpni in so se pojavile grožnje, kletvice, pljuvanja"

zdravnik, čakalnica
1/2
Žurnal24 main
Zdravniki Zdravstvenega doma (ZD) Koper, ki je ena od vstopnih točk za jemanje brisov ob sumu na okužbo z novim koronavirusom, so trenutno prisiljeni opravljati dvojne turnuse, da lahko opravijo vse delo, je povedala strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak. Za kadrovsko pomoč so prosili tudi ostale izvajalce, a za zdaj brez odziva.

ZD Koper je vstopna točka za jemanje brisov za vse prebivalce, ki jih poleg koprskega pokrivajo še zdravstveni domovi v Ilirski Bistrici, Sežani, Izoli in Piranu, "vendar zaenkrat sodelujejo samo naši zdravniki", je pojasnila Kolander Bizjakova.

Ob tem je spomnila na postopek, po katerem se ljudi usmeri na odvzem brisa. Posameznik mora najprej kontaktirati svojega izbranega zdravnika, če tega ni, pa nadomestnega zdravnika. Če ne bi mogel priklicati niti njega, kar je sicer po besedah strokovne direktorice praktično nemogoče, saj so vsem zdravnikom prekinili dopuste, pa se lahko obrne na javno objavljene številke.

Osebo šele po pogovoru z zdravnikom, ki pridobi epidemiološko anamnezo, če je torej oseba bila v stiku s potrjeno okuženim s koronavirusom ali se je gibala na območjih z več primeri bolezni, ter če ima poleg vročine še katerega od ostalih znakov okužbe dihal, kot sta kašelj ali težko dihanje, usmerijo na testiranje.

"Če bi testirali vse povprek, tudi ljudi, ki niso bolni, bi lahko dobili en kup lažno negativnih izvidov," je pojasnila strokovna direktorica ZD Koper.

Je pa Kolander Bizjakova potrdila tudi, da so bili primorani poklicati varnostnike, ki pa jih prav tako ni veliko na razpolago. "Ljudje postajajo nestrpni in so se pojavile grožnje, kletvice, pljuvanja," je opisala strokovna direktorica.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 18:26 13.marec 2020.

    Vzroke za Covid-19 je treba iskati v koreninah, le-te so pa ravno v zdravstvu.Človek bi si mislil, pri njih pa ne.Ja ja,na žalost,glej ga zlomka, ravno pri njih,ko toliko poudarjajo t.i. Hipokratovo prisego... .

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 16:10 13.marec 2020.

    Ranocelnike hvalit,pa saj niste normaln,največ okužb so prinesl in zasjal ravno ranocelniki,ki mislijo,da so poslani od boga oz.,da so mali bogovi v belih firtahih!

  • Avatar praufo
    praufo 15:01 13.marec 2020.

    v paniki pač človek marsikaj izreče, in ta panika samo krepi strah, vsi pa nestrpni, ker to je že pravilo današnjega časa, ko ni časa za nič, razen za poslušanje reklam in za gledanje televizije, kjer nas programirajo v še ...prikaži več večje bebce ... ne gledeam tv že pol leta