Slovenija
2349 ogledov

"Janševa vlada si kupuje čas, da bo delala s premoženjem, kar bo hotela"

državni zbor Državni zbor/Sušnik Matija
DZ je danes zavrnil zahtevo opozicije, naj se o predlogu zakona o nacionalnem demografskem skladu razpiše posvetovalni referendum.

Da je treba zakon čim prej sprejeti in tako zagotoviti dodaten vir financiranja pokojninske blagajne, je menilo 46 poslancev, naj se prej o tem povpraša volivce na referendumu, pa 43.

Vlada je predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu pripravila lani jeseni in do marca letos je prišel skozi drugo branje v DZ. Tretje branje in s tem potrditev zakona je nato ustavila zahteva za razpis posvetovalnega referenduma, ki so jo vložili poslanci opozicijskih Levice, LMŠ, SD in SAB.

Mesec: Kupovanje časa Janševe vlade

Predlagatelji referenduma so dopoldne v razpravi opozarjali, da se z zakonom ne bo rešilo vprašanja financiranja pokojnin v prihodnosti, omogočilo pa se bo neomejeno moč kadrovanja v državnih podjetjih. "Vlada si poskuša kupiti eno leto do volitev, da bo lahko v tem času delala z državnim premoženjem, kar bo hotela," je dejal Luka Mesec (Levica).

Po načrtih vlade bi nacionalni demografski sklad nastal s preoblikovanjem Slovenskega državnega holdinga in prevzel upravljanje skoraj vseh državnih naložb. Gre za 8,6 milijarde evrov državnega premoženja, je spomnila Andreja Zabret (LMŠ) in opozorila, da je zakonsko besedilo spisano tako, da se vse vzvode upravljanja in nadzora sklada daje v roke političnih strank in vlade.

Peter Ješovnik s finančnega ministrstva je vse očitke zavrnil, zanikal pa tudi, da o predlogu zakona ni bila opravljena poglobljena javna razprava ter da ni bil usklajen s socialnimi partnerji. V koalicijskih poslanskih skupinah so razpisu referenduma enotno nasprotovali, da bodo glasovali proti, so povedali tudi v SNS, medtem ko so v DeSUS dejali, da imajo glede demografskega sklada vsak svoje stališče.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 14
  • Plavi-mil 11:12 02.junij 2021.

    Kak se mi smeji, levičarji spet ne bodo mogli do denarja, taxiste tudi ne bodo več obirali ljudi, Slovenija počasi pod to vlado drsi v NORMALNOST.

  • Naklonsky 08:01 02.junij 2021.

    Pa kje, za vraga proizvajajo te levake?! Davno zastareli modeli, že zdavnaj bi morali iz proizvodnje in na Dinos.

  • ode 07:07 02.junij 2021.

    https://demokracija.si/slovenija/intervju-ki-prikazuje-podlost-slovenske-opozicije-in-medijev-v-casu-epidemije/