Slovenija
48 ogledov

Janševi vidno ogorčeni

shod zbor za republiko Saša Despot
Za podpornike Janše razsodba brez dokazov in pravičnega sojenja ter odraz diktature in oblasti postboljševikov.

V koalicijskih strankah so s komentarji razsodbe v primeru Patria redkobesedni. V Pozitivni Sloveniji je ne komentirajo, prav tako ne v Državljanski listi, kjer pravijo, da spoštujejo odločitev sodišč.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki je bil tudi sam kot takratni obrambni minister obdolžen, a tudi spoznan za nedolžnega, bo s komentarji počakal do pravnomočne sodbe, če bo izrečena. Dejal je le, da lahko v sodnem postopku z argumenti vsakdo dokaže svojo nedolžnost in izrazil nzaskrbljenost zaradi dogajanja pred parlamentom in polarizacije države.

Janko Veber iz koalicijske SD je dejal, da zadeve ne more komentirati. "Ni dobro, da se poitika vmešava v delo sodne veje oblasti," je poudaril.

V opozciji razburjeni

Bolj zgovorni so bili na opozicijski strani, kjer so zaradi razsodbe precej razburjeni. "Brez vsakega dokaza nekoga obsoditi je nesprejemljivo in velik fiasko za naše pravosodje," je dejal poslanec SDS Marijan Pojbič.

Da je sodba škandal, montiran proces in obsodba brez dokazov, pa je prepričan tudi vodja poslancev SDS Jože Tanko. Takih dokaznih standardov ne uporabljajo nikjer, v Belorusiji pa bi jih morda celo patentirali, pravi. Ob tem ocenjuje, da bo sodba prispevala k še dodatnem poenotenju v SDS.

Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc je razsodbo označil za konec pravne države, saj je "bil nekdo obsojen brez jasnih dokazov".

Da je ogrožena demokracija v Sloveniji pa meni predsednica NSi Ljudmila Novak. Razsodba, do katere glede na spisano obtožnico sploh ne bi smelo priti, bo po njeni oceni še bolj razdvojila javnost.

"Vladavina postboljševikov"

Lovro Šturm je v imenu Zbora za republiko sporočil, da se je ob sojenju pokazalo, da je bila kršena pravica do pravičnega sojenja, saj ni bil izkazan noben dokaz, ki bi Janšo povezal z očitanim  kaznivim dejanjem.

Koordinator Odbora za zaščito demokratičnih pravic in svoboščin, ki deluje v okviru Zbora za republiko, Boštjan M. Turk pa je ocenil, da je sodba dokaz, da imajo slovenski "postboljševiki" vso moč v državi. Sodba po njegovih besedah pomeni, da lahko v teh razmerah "odslej kogarkoli od nas" brez dokazov "obsodijo in zaprejo". "To ni več demokratura, kot je govoril Drago Jančar, ampak diktatura," je dejal.

Primerjali z afero JBTZ

Nekdanji notranji minister in vidni član SDS Vinko Gorenak je sojenje primerjal z afero JBTZ.  "Leta 1988 so bili na političnem nebu črni oblaki z grozečim viharjem in točo, velikosti kokošjega jajca, danes je le oblačno brez sonca," je zapisal na svojem blogu, kjer je ocenil, da je situacija danes še slabša, ker je sodišče prepovedalo objavo slike sodnice, ki je proces vodila, preučuje pa tudi nezakonitost objave posnetka Janševega zagovora.

"Sodnica, ki jo je izrekla bo čez desetletje ali več hodila po Ljubljani s črno ruto, ker jo bo sram, da bi jo prepoznali. Svojim vnukom bo svoje dejanje zamolčala," je zapisal. "O tem sem prepričan."

Za vstajnike prvi korak

Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja je obsodbo ocenilo kot "zgodovinski dogodek v procesu očiščenja slovenskega političnega prostora".

Pozdravljajo pogum "tistih tožilcev, sodnikov in tistega dela pravosodnega sistema, ki mu je v zadnjih tednih in mesecih uspelo ohraniti poklicni pogum in strokovno avtonomijo, ne glede na neverjetne politične pritiske, ki so jih bili deležni s strani sedanjih politikov."

Komentarjev 29
  • nina 07:49 10.junij 2013.

    Seveda KEKEC IN BEDANEC STA NAROČILA PATRIJE BUTALCI ŠALABAJZERSKI Z OPRANIMI MOŽGANI FUJ-FEJ.

  • nina 07:45 10.junij 2013.

    Finci in Avstrijci verjetno bolj verjamejo resnici,kot pri nas,ko pregrevajo nekateri zgodovino že več kot 20. let,naj rajši poskrbijo za bodočnost mladih,in normalno starost starejših,ki niso krivi za napake naših političnih amaterjev banda nesposobna mečejo polena eni drugim delitev Slovencev ...prikaži več so krivi SDS-RKC,ki nemorejo preboleti sodelovanja z okupatorjem čeprav je resnica.

  • nina 07:37 10.junij 2013.

    Resnica boli Slovence tudi ker so jih spravili na raven srednjega veka.Naj velja tudi za tajkune in prekupčevalce,da nebodo zaprti samo tisti,ki ukrade štuco kruha ker je lačen.