Slovenija
33 ogledov

Janševo pismo Junckerju

slovenija 19.05.2010 Janez Jansa predsednik SDS, intervju, portret; foto:Sasa De Saša Despot
Prvak opozicije Janez Janša je včeraj iz zapora na Dobu poslal pismo prihodnjemu predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju, v katerem Junckerja poziva, naj ponovno premisli glede predloga Alenke Bratušek za komisarko. Spomni ga, da lahko njeno kandidaturo brez težav umakne in poudari, da bo slovenska vlada z veseljem predlagala drugega kandidata.

Janez Janša v pismu Jean-Claudu Junckerju med drugim spomni na majske volitve, v katerih je bila zmagovalka SDS, ki je popolnoma porazila tudi stranko, katere vodja je bila Alenka Bratušek. "Logična posledica bi bila imenovanje zmagovalca evropskih volitev v Sloveniji za evropskega komisarja," Janša poudarja v pismu Junckerju.

Janša v nadaljevanju opisuje dogajanje na slovenskem političnem parketu, ko da je levica ob slutnji poraza na evropskih volitvah po zgolj enoletnem delu razpustila svojo lastno vlado in razpisala predčasne volitve, pri čemer je Bratuškova igrala ključno vlogo ter za nagrado dobila obljubo kandidature za evropsko poslanko.
Naslednji korak, ki ga je po Janševem opisovanju storila slovenska levica je bila ustanovitev nove stranke brez zanesljivega programa in to le nekaj tednov pred volitvami, pri čemer je bila SDS z njim v zaporu obglavljena že na samem začetku volilne kampanje. Janša Junkcerju piše, da ne bo ponavljal podrobnosti iz te sramotne zlorabe sodne oblasti za uničenje političnega nasprotnika, poudari pa, da je v teh nelegitimnih okoliščinah zmagala "stranka duhov" SMC, SDS je bila druga, medtem ko je bila stranka Alenke Bratušek popolnoma poražena.  

Ne glede na dvakratni poraz na volitvah v razdobju le dveh mesecev se je nato Bratuškova nominirala za evropsko poslanko, čemur je sledilo - kot poudarja Janša - veliko presenečenje Junckerjeve močne podpore. "V težkih časih za nas, ko smo pričakovali podporo, smo dobili nož v hrbet!"

Janša izpostavlja, da obstaja na stotine proti evropskih izjav, ki jih je dajala Bratuškova v razdobju od leta 2012 do 2014. "Če boste vztrajali pri predlogu Alenke Bratušek, naši evropski poslanci ne bodo imeli druge izbire kot da vas in vašo kredibilnost soočijo z njeno protievropsko držo, ki jo bo zelo enostavno dokazati", je v pismu med drugim poudaril predsednik SDS. Omenja še, da skoraj nihče v Sloveniji ne podpira Bratuškove kot evropske komisarke in da večina njeno samokandidaturo in Junckerjevo podporo doživlja kot žalitev.

Prvak slovenske opozicije poudari, da piše iz slovenskega zapora, kamor da so ga na podlagi lažnih obsodb in brez dokazov poslali ljudje s skupnim političnim ozadjem, da sta njegova sinova Jakob in Črtomir prejšnji mesec praznovala prvi in tretji rojstni dan brez svojega očeta.

"To ni Slovenija, o kateri smo sanjali, trpeli in se zanjo borili, predvsem pa to ni Evropska unija, ki smo se ji želeli pridružiti. Nikoli si nisem predstavljal, da bi posameznike, ki so se borili zoper evropske vrednote in ki so uničevali našo prihodnost, lahko podprli naši evropski prijatelji. Vendar nikoli se ne bomo predali! SDS kljub naporom, da bi jo uničili, ostaja močna in povezana stranka. Farsa, imenovana Patria, se bliža h koncu ne glede na zavlačevanja slovenskih sodišč. V nekaj mesecih bo konec in veselim se vnovičnega srečanja z vami. Ne predstavljam pa si, kako bi katerakoli slovenska vlada lahko sodelovala z Evropsko komisijo, če bo njen del Alenka Bratušek."

Junckerja Janša v pismu še zaprosi, da ponovno premisli o svojem predlogu. Spomni ga, da lahko brez težav umakne kandidaturo, saj Bratuškova nima niti podpore aktualne slovenske vlade. "Z veseljem bodo predlagali novega kandidata, pri čemer noben kandidat ne bi mogel biti slabši od Bratuškove. Prosim vas, naj ne bo položaj iskreno pro-evropskih sil v Sloveniji neznosen."

Komentarjev 22
  • Tupamaros 06:58 11.september 2014.

    Veliki misterij Alenke BratušekKako z lahkoto potegniti za nos naivno domačo politiko in se zavihteti na mednarodni oder?Kakšen je torej odgovor na uvodno vprašanje glede verjetnega kariernega skoka Alenke Bratušek v Bruselj? Enostaven: nekdo bo pač nagrajen za ...prikaži več kooperativnost v obdobju, ko se je Slovenija najbolj zadolžila v svoji zgodovini. Tedanja premierka je vzorno opravila svoje delo v službi mednarodnih finančnih korporacij, ki s posojanjem dragega denarja izčrpavajo nacionalna gospodarstva. Gospa Bratušek lahko obišče še tisoč partizanskih proslav in se krohota neslanim šalam na račun Evropske unije, pa ne bo mogla več zakriti svoje neslavne vloge pri izgubi finančne suverenosti Slovenije.Finance 3.9.2014 Dejan Steinbuch publicist

  • Žvižgač 22:39 10.september 2014.

    Ne da si dobil nož v hrbet, pazi da ne dobiš kjer si, kakšnega tiča v tazadnjo, ker si ga pošteno zaslužiš. Pa še ne vem, če ti ne bi pasalo, ker je pri tebi vse mogoče.

  • francl12 21:57 10.september 2014.

    bogi janšit joče tam v samici na dobu in piše pismo starim kameradom!