Slovenija
1305 ogledov

Janši kaže še bolje kot prej

Janez Janša v Bruslju Profimedia
Vrstni red prvih petih strank v mesečni anketi Dela ostaja nespremenjen.

Mesečna anketa Dela, ki jo je opravila agencija Mediana, je pokazala, da vrstni red prvih petih strank ostaja nespremenjen. Največjo podporo ima stranka SDS, ki je še povečala razliko pred SD. Precej se je povečal delež neopredeljenih. Delo vlade je pozitivno ocenilo 24, negativno pa 42 odstotkov anketirancev.

Delež tistih, ki menijo, da je delo vlade negativno ali zelo negativno, je nekoliko padel, in sicer s 44 na 42,5 odstotka. Še bolj pa je padel delež tistih, ki delo vlade ocenjujejo kot pozitivno ali zelo pozitivno, in sicer z 28,5 na 24,1. Povečal pa se je odstotek vprašanih, ki delo vlade vidijo kot srednje. Avgusta je bila povprečna ocena 2,76, tokrat 2,68.

Povečali razliko do SD

Če bi bile parlamentarne volitve jutri, bi bilo zaporedje prvih petih strank enako kot avgusta. Na prvem mestu je SDS z 19 odstotki (avgusta 19,5 odstotka), na drugem SD z 9,9 odstotka (avgusta 11,2 odstotka), na tretjem LMŠ z osmimi odstotki (avgusta 9,7 odstotka), na četrtem Levica s 6,2 odstotka (avgusta 7,1 odstotka), na petem pa NSi s 3,2 odstotka (avgusta pet odstotkov).

Sledijo SAB s 3,1 odstotka (avgusta 1,9 odstotka), DeSUS s tremi odstotki (avgusta 1,5 odstotka) ter SLS z dvema odstotkoma (avgusta 1,2 odstotka). SMC bi tokrat dobila 1,6 odstotka (avgusta 1,4 odstotka), SNS 1,5 odstotka (avgusta 1,6 odstotka), Piratska stranka 1,4 odstotka (avgusta 2,4 odstotka), Dobra država 1,3 odstotka (avgusta 0,8 odstotka), Zeleni Slovenije pa 1,3 odstotka (avgusta 1,1 odstotka).

Daleč največja razlika je ta mesec v primerjavi s prejšnjim pri neopredeljenih. Njihov delež se je namreč s slabih 19 odstotkov povečal na 23,3 odstotka.

Pahor vztraja na vrhu

Prvi na barometru priljubljenosti politikov je tudi tokrat predsednik republike Borut Pahor, drugo mesto pa je ohranil zdravstveni minister Tomaž Gantar. Sprememb ni bilo niti na tretjem mestu, kjer ostaja minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj.

Mediana je anketo opravila v času med 7. in 10. septembrom na vzorcu 724 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • Detel5ica 12:54 15.september 2020.

    Imam vtis, da anketarji kličejo samo po Ljubljani. Sem 40 km od Ljubljane,imam javno objavljen stacionarni in mobilni telefon, pa me do sedaj še nihče ni klical

  • Ender3 10:42 15.september 2020.

    Več kot plačas za anketo, bolj so ugodni rezultati. In, ko si na oblasti in imaš denar, je to malenkost! Ankete in verodostojnost?

  • leonardo 07:23 15.september 2020.

    Tako je. Kaj menim ob tej anketi? Janši je prišla prav korona, da ni treba nič delati samo sedeti in čakati. Torej vlada ne dela nič. Premišljujejo samo kako bi se rešili in obdržali nad gladino. Opozicija je popolnoma zanič ...prikaži več in sedi prav tako v senci s "pirom" v roki. Bravo parlament, s takšno opozicijo se vam ni treba bati za svoje stolčke. Če že nič drugetga sem od opoz8icije pričakoval, da bodo dejavni v tolikšni meri, da bodo Janša prisilili k delu. Jok. In kaj mi preostane ob volitvah?