Slovenija
16 ogledov

Jarc pisal živalskemu vrtu

Žurnal24 main
Razkrivamo. Dokumentacija dokazuje, da je Jarc kršil zakon in povozil svojo pravno službo.

"Do odločitve sodišča o predlogu za izdajo začasne odredbe psa ostajata v zavetišču," je pisno navodilo, ki ga je bivši kmetijski minister Iztok Jarc 11 dni po izdaji odločbe o usmrtitvi dveh bulmastifov, ki sta napadla Stanislava Megliča, izdal živalskemu vrtu, ki upravlja zavetišče Gmajnice, in kliniki Tristokosmatih, ki bi morala psa evtanazirati.

Dogajalo se je marsikaj, ampak tudi navodilo ministrstva ne bi smelo zadržati izvršitve veterinarske odločbe.
Vida Čadonič Špelič, Vurs

Po mnenju pravnih strokovnjakov je Jarc s tem kršil vsa pravila, kajti po zakonu bi lahko usmrtitev ustavilo le sodišče ali drugostopenjski organ – pravna služba ministrstva za kmetijstvo, ki pa je odločbo veterinarja potrdila.

Jarc nedosegljiv

Bivšega ministra, ki je zdaj veleposlanik v Londonu, nam ni uspelo priklicati, odgovarjal ni niti na elektronsko pošto. Odgovoru na vprašanje, zakaj niso spoštovali odločbe veterinarja, ki je ne zadrži nobena pritožba, ampak upoštevali navodila ministra, se je izognila tudi direktorica živalskega vrta Zdenka Fischinger. Kot navaja, so dan po izdaji odločbe veterinarskega inšpektorja prejeli dopis direktorice Veterinarske uprave RS (Vurs) Vide Čadonič Špelič, da psa "do odločitve o predlogu glede odloga izvršitve ostajata v zavetišču". "Zavetišče ne more arbitrirati o tem, kdo na Vursu ima v zadevi bolj prav, če so stališča nasprotna. Zato smo z usmrtitvijo počakali," pravi Fischingerjeva in dodaja, da bi uradni veterinar, "če bi stal za pravilnostjo svoje odločitve in imel pooblastila, da jo izvede, lahko za usmrtitev najel drugega veterinarja".

Prekršek je, prekrška ni
Dejansko je uradni veterinar Uroš Andrenšek sprožil prekrškovni postopek zoper živalski vrt, na katerega se je ta pritožil, zadeva pa še danes ni rešena in je bila zaradi sodnih zaostankov prenesena z ljubljanskega na kamniško okrajno sodišče. "Naša stališča so bila povsem enotna in navodilo, ki ga omenja Fischingerjeva, smo izdali na njeno željo. Veljalo pa je le tri dni, do odločitve pravne službe ministrstva za kmetijstvo, ki je potrdila odločbo o usmrtitvi," pa se brani Čadonič Špeličeva, direktorica Vursa. "Zakaj psov niso usmrtili niti po tem, mi ni jasno, dopisa takratnega ministra za kmetijstvo pa ne poznam. Dogajalo se je marsikaj, ampak tudi navodilo ministrstva ne bi smelo zadržati izvršitve veterinarske odločbe," še pravi.

Časovnica

14. 2. 2008, 11.00 – Odločba o usmrtitvi
Odločitev. Inšpektor Vursa, ki ga vodi Vida Čadonič Špelič, izda odločbo o usmrtitvi dveh bulmastifov.

14. 2. 2008, 11.13 Baričevič kliče
Protest. Saša Baričevič pokliče na inšpektorat, da je zgrožen nad odločbo, čeprav mu sploh še ni mogla biti vročena.

14. 2. 2008, 15.07 Senica se pritoži
Ukrep. Po faksu pride iz pisarne Mira Senice na ministrstvo za kmetijstvo pritožba na odločbo inšpektorja, čeprav sploh še ni mogla biti vročena.

25. 2. 2008 Jarc v akciji
Posredovanje. Takratni minister Iztok Jarc na živalski vrt in Tristokosmatih naslovi navodilo, v katero med drugim jasno zapiše, da "do odločitve sodišča o predlogu za izdajo začasne odredbe psa ostaneta v zavetišču". Odločbo napiše kljub temu, da dobi tri dni pred tem z Vursa pojasnilo, da prave podlage, da bi psi za vedno ostali v zavetišču, ni in da bi bilo tako dogovarjanje proti predpisom.

3. 3. 2008 Začasna odredba
Odločitev. Sodišče izda začasno odredbo 3. marca, deset dni pozneje pa sledi še sodba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.