Slovenija
36 ogledov

Jarški prod za dve leti ustavljen

“Problem ni prisoten le na Jarškem produ,” pravijo na MOP. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Območje vodarne. Okoljsko ministrstvo ne načrtuje sanacije divjih odlagališč.

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) pri pripravi proračuna za letos in prihodnje leto ni načrtovalo sredstev za sanacijo nelegalnih odlagališč odpadkov na vodovarstvenem območju Jarškega proda. Kot pojasnjujejo, se je proračun za letos v primerjavi z letom 2008 zaradi varčevalnih ukrepov vlade zmanjšal za dobrih 40 milijonov evrov. “Tako so pogovori o sodelovanju z Mestno občino Ljubljana (MOL) zastali, zastala pa je tudi priprava uredbe,” pravijo na MOP. MOL je že leta 2007 pripravila sanacijski načrt za divja odlagališča na območju vodarne Jarški prod. Ta ima strateški pomen, saj je edina vodarna na levem bregu reke Save in je črpanje vode možno še povečati, razloži Alenka Loose, načelnica oddelka za varstvo okolja MOL. Območje je problematično, doda, saj so tam odložene največje količine odpadkov, tudi nevarnih, nivo podzemne vode pa je na globini od pet do devet metrov. Sanacija bi potekala več kot eno leto.

MOP bi uvedlo dajatve
Ker so vodovarstvena območja v pristojnosti države, sta se MOL in MOP dogovarjala o uredbi, po kateri bi država izvedbo sanacije prepustila občini in ji zagotovila svoj delež sredstev – ker je okoli 90 odstotkov odpadkov v pristojnosti države, je bil začetni dogovorjeni znesek 11 milijonov evrov, pravi Loosova. Na MOP pa dodajajo, da bo treba za tovrstne sanacije uvesti posebne dajatve in zagotoviti sistemski vir financiranja, spremeniti zakon o varstvu okolja in pripraviti natančen 
posnetek stanja na terenu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.