Slovenija
16 ogledov

Javni sektor 27. septembra ne bo delal

27. septembra bodo, če bo do stavke prišlo, policisti kemične svinčnike pustili Žurnal24 main
Od 27. septembra dalje bo 80.000 zaposlenih v javnem sektorju stavkalo. Stavko lahko prepreči le dogovor z vlado. Stavkali bodo tudi zdravniki. Posledice: kolone tovornjakov, pomanjkanje mesa ...

17 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Janeza Posedija je danes sklenilo, da bodo na napovedani datum posegli po svojem skrajnem orožju z vlado, saj ne pristanejo na načrte vlade o kleščenju denarja za plače v javnem sektorju.

Posedi je ostro napadel svojega kolega in Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja, ki je pozval, naj tudi Posedijevi sindikati podpišejo aneks. Posedi meni, da je Štrukelj "prevzel funkcijo pozivanja za podpis aneksa namesto vlade".

Sindikati so tako formirali stavkovni odbor sindikatov javnega sektorja, ki ga vodi Dušan Miščevič. Ta je povedal,da bo stavka potekala do izpolnitve zahtev, sindikati pa se bodo držali zakona, ki za državne uslužbence določa nekatere omejitve. Odbor je ustanovil tudi operativni štab, ki bo skrbel za koordinacijo, določil sedež stavkovnega odbora in deloma oblikoval stavkovne zahteve. O njih pa je Miščevič še skrivnosten, povedal je le, da bosta vlada in javnost o stavkovnih zahtevah seznanjena najkasneje do 9. septembra. Vse je odvisno od vlade, opozarja in napoveduje motnje v delovanju javnega sektorja.

 

Za stavko 17 sindikatov
Stavki se sicer nista pridružila sindikata Vir in sindikat kulturnih ustvarjalcev RTV, ki že doslej nista sodelovala v pogovorih z vlado. Trije sindikati, Sindikat novinarjev Slovenije, Sindikat poklicnega gasilstva in Sindikat socialnega zavarovanja, pa k stavki iz takšnih in drugačnih razlogov še niso pristopili, a naj bi to storili v kratkem.

Za stavko so se odločili tudi v zdravniškem sindikatu Fides in to kljub temu, da je vlada zagotovila denar za dežurstva, so povedali na tiskovni konferenci vlade.

 

V zvezi s predlogom Konfederacije sindikatov javnega sektorja za umik zamrznitve napredovanj pa Posedi ponavlja, da je njihov predlog aneksa predvideval odpravo plačnih nesorazmerij namesto po četrtinkah po osminkah v roku štirih let in da se javni uslužbenci pri indeksaciji odpovejo enemu odstotku inflacije. "O ostalih ukrepih vlade se nismo bili pripravljeni pogajati, tudi o napredovanju ne, tako da za nas to ni neka dodana vrednost," je odločen Posedi.

Namesto kazni opozorila
• Policisti. "Stavkamo lahko tako, da prekrškarjem namesto kazni izrečemo le opozorilo. Sčasoma bi se zaradi takega kaznovanja dotok denarja v proračun iz naslova kazni bistveno zmanjšal," so razložili v sindikatu policistov.
• Pazniki. "Stavko bomo podprli, čeprav so naše možnosti stavke zelo omejene. Stavkamo lahko recimo tako, da ne sprejemamo obiskov ali paketov hrane ..." je dejal Frančišek Verk, predsednik sindikata pravosodnih policistov.

 

Kolone tovornjakov
• Cariniki. "Predvsem bodo prizadeti tisti, ki blago uvažajo," je o posledicah, ki bi nastale, če bi stavkali cariniki, povedal predsednik sindikata Dušan Pečnik. Zaradi stavke carinikov konec novembra 2007 so bile na mejnih prehodih deset kilometrov dolge kolone tovornjakov.

Zmanjkalo bo mesa
• Veterinarji. "Slovenskega svežega mesa bo zmanjkalo že drugi dan stavke," je napovedal predsednik sindikata veterinarjev Milan Štimec. Veterinarji so se že odločili za stavko, zaradi katere naj bi bile zaprte klavnice in ustavljeno trgovanje z mesnimi živili. Opravljali bodo le nujna in administrativna dela.

Zdravniška stavka
• Zdravniki in zobozdravniki. Sindikat Fides stavko podpira in bo sodeloval na jutrišnjem sestanku stavkovnega odbora, je povedala sekretarka sindikata Marina Pečar Holc in dodala: “Videli bomo, kakšen je scenarij, nato bo o obliki zdravniške stavke odločal glavni odbor.”

Upokojenci brez kopanja
• Zdravstvo in socialno skrbstvo. "Prehrana v domovih za upokojence seveda bo, ne bo pa recimo kopanja," je glede poteka stavke povedala predsednica sindikata Darinka Auguštiner in dodala: "V zdravstvenih domovih in bolnišnicah bi delale le nujne ambulante. Delali bi kot ob nedeljah."

Le nujna dela
• Gasilci. "Izvajati moramo nujna dela, ki so povezana z reševanjem ljudi in premoženja, vsa druga dela, kot so servisi in preventivni pregledi, pa lahko stojijo," je dejal predsednik sindikata poklicnih gasilcev Zoran Kejžar. Gasilci bodo stavkali, če se bo za to odločila večina sindikatov.

Učenci bi se igrali
• Učitelji. "V šolah bi bilo poskrbljeno za varstvo, učni proces pa se ne bi izvajal," je glede stavke v šolstvu povedal sekretar sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti (Vir) Bojan Hribar. V Viru se – tako kot v sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture – nagibajo k podpisu dogovora z vlado. O tem bodo odločali v ponedeljek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.