Slovenija
10 ogledov

"Javni so potratni"

Anton Pogačnik (desno) verjame, da bo Gorenjska v tem desetletju pri pridobivanj Žurnal24 main
Izguba energije. Selitev energetske agencije naj bi spodbudila rabo energije iz obnovljivih virov.

Gorenjska ima velike neizkoriščene potenciale za pridobivanje energije iz obnovljivih virov,” je ob včerajšnjem odprtju novih prostorov povedal Anton Pogačnik, direktor Lokalne energetske agencije Gorenjske (LEAG). Primeri energetske posodobitve nekaterih objektov v lasti kranjske občine to 
potrjujejo.

Javni objekti najhujši
“Trenutno stanje ni najboljše, še posebno javni objekti so zelo potratni in priložnosti za izboljšanje je veliko,” ugotavlja Aleš Ažman, direktor Gorenjskih elektrarn, v stavbi katerih bo sicer LEAG v prihodnje domoval. Ažman je prepričan, da je treba energije v lokalnem okolju izkoristiti. Pogačnik se strinja, rezerve pa vidi v rabi geotermalne energije, hidroenergije in lesne biomase. Z njo naj bi denimo že prihodnjo zimo ogrevali šolo v Besnici, pozitivne učinke pa pričakuje tudi kranjska mestna uprava.

Za koliko konkretno naj bi se v Besnici zmanjšali stroški ogrevanja, Marko Hočevar, vodja občinskega oddelka za razvoj in investicije, sicer težko oceni, saj so predvideni tudi nekateri drugi posegi, ki naj bi zmanjšali izgubo toplote. Številke bodo po njegovih besedah jasne po končanem razpisu, na katerem bodo izbrali najboljšega ponudnika, ki bo postavil kotlovnico in potem 15 let tržil energijo.

Na vrsti so strehe
Ima pa kranjska občina z energetsko posodobitvijo dobre izkušnje. Do zdaj jo je izvedla na 11 objektih, prihranki pa so tudi več kot 30-odstotni, pravi Hočevar. Po napovedih župana Mohorja Bogataja bo mestna uprava v prihodnjih mesecih na javnih razpisih ponudila v najem tudi strehe objektov v svoji lasti, ki so po mnenju LEAG potencialno primerne za namestitev sončnih 
elektrarn.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.