Slovenija
36 ogledov

Javni uslužbenci namesto v službo na pomoč beguncem

Brežice EPA
Ker število beguncev in prebežnikov, ki prihajajo v Slovenijo, narašča, vlada naproša javne uslužbence, da se pridružijo prostovoljcem in pripadnikom civilne zaščite na terenu.

Ker se migrantska kriza iz dneva v dan stopnjuje in dobiva nove razsežnosti, je minister za javno upravo Boris Koprivnikar pred dnevi pisal kolegom ministrom, predstojnikom organov v sestavi in vladnih služb ter načelnikom upravnih enot.

begunski center | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Dejstvo je, da je Slovenija za migrante prehodna država, pa vendar v času, ko so na ozemlju Republike Slovenije, potrebujejo pomoč, prav tako pa je treba izvajati določene predpisane in dogovorjene postopke," je v pismu zapisal Koprivnikar in dodal: "Ker število migrantov narašča, je za izvajanje vseh aktivnosti potrebnih še več predvsem prostovoljcev, zato vlada prosi javne uslužbenke in javne uslužbence, da se pridružijo prostovoljcem in pripadnikom civilne zaščite na terenu."

Pomagajo lahko sedem dni na leto 

Zato kolegom predlaga, naj s pismom seznani vse javne uslužbence. Kdor bo pripravljen sodelovati pri reševanju krize s prebežniki, lahko to počne največ sedem dni v koledarskem letu, njihovi nadrejeni pa morajo pred tem preveriti ali posamezen uslužbenec morda nima preveč dela, da bi svoje delovno mesto zapustil. 

Javnim uslužbencem prostovoljcem bo zagotovljena prehrana in urejeno nezgodno zavarovanje. "V skladu z dogovori in v okviru možnosti bo organiziran tudi prevoz do lokacij opravljanja dela," je še zapisal Koprivnikar.

begunci | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kdor želi pomagati, mora dobiti dovoljenje nadrejenih 

Vsi državni organi morajo seznam uslužbencev, ki jim bodo predstojniki odobrili odsotnost za pomoč pri reševanju begunske in migrantske krize, poslati na upravo za zaščito in reševanje.

Javni uslužbenci se lahko tudi samostojno odločijo pomagati v okviru katere od humanitarnih organizacij – javni uslužbenec pa mora utemeljenost odsotnosti izkazati s potrdilom organizacije. Tudi v tem primeru mora za odsotnost dobiti dovoljenje predstojnika. 

"32 prostovoljcev iz javne uprave smo danes že poslali na teren, za pomoč se jih je za naslednje dni javilo še več, razporejali jih bomo na primerna delovna mesta. Sedem dni bodo delali bodo 2 ur na dan," pojasnjuje Srečko Šestan, poveljnik civilne zaščite. 

Tukaj si lahko preberete pismo, ki ga je javnim uslužbencem poslal minister Koprivnikar.

Brežice | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • dragec 08:52 28.oktober 2015.

    kako bi bilo, da se kot prostovoljci zglasi SSDSS ovska in NSi bagra - saj oni imajo zelo radi muslimane

  • francl12 18:57 27.oktober 2015.

    Točno tak, pa da vidimo kolk so musliji lačni!

  • h3o 16:33 27.oktober 2015.

    dajte kako sliko kako molijo k alahu da vidimo kdo je muslič in kdo ni