Slovenija
18740 ogledov

Javni uslužbenci, znana so navodila za delo od doma

Računalnik
Vlada je sprejela usmeritve za hibridni način dela zaposlenih v državni upravi, ki delno delajo od doma.

Vlada priporoča sistem, ko uslužbenec en dan dela od doma, dva dni v prostorih organa, dva dni pa mešano, glede na potrebe. Hibridni sistem naj bi sicer uporabljali le, kjer je to mogoče in v soglasju med uslužbencem in predstojnikom.

Tak hibridni način dela sicer za svoje zaposlene uvaja tudi Evropska komisija. Gre za model 1 plus 2 plus 2, po katerem se delovni teden glede na možnosti delovnega procesa v organu izvede na način, da javnih uslužbenec en dan dela na domu, dva dni v prostorih delodajalca, dva dni pa opravlja delo na domu ali v prostorih delodajalca v sprotnem dogovoru z neposredno nadrejenim glede na potrebe delovnega procesa.

Določanje dni

Dan, ko javni uslužbenec opravlja delo na domu, se lahko glede na sprejete usmeritve vlade določi fiksno (na primer vsak četrtek), lahko pa se določi tudi dan, ko mora javni uslužbenec priti na delovno mesto (na primer vsak ponedeljek, ko so sklicani sestanki ali so uradne ure in podobno). Lahko se določi tudi obveznost, da uslužbenec pride v prostore delodajalca na katerikoli delovni dan, ko je treba izvesti določeno opravilo.

Delo na domu v skladu s slovenskim pravnim redom ni pravica javnega uslužbenca, ki bi jo lahko zahteval ali bi mu pripadala neodvisno od potreb delovnega procesa, temveč je to možnost, ki je soodvisna od delovnega procesa dela, navajajo na ministrstvu za javno upravo. "Zato je neposredno nadrejeni vodja tisti, ki lahko presoja in odloči, kdaj je fizična prisotnost posameznega javnega uslužbenca na delovnem mestu potrebna in kdaj ni," so zapisali. Hkrati je lahko delo na domu odrejeno le ob soglasju uslužbenca.

Nadomestilo za uporabo lastnih sredstev

V primeru, da javni uslužbenec lahko opravlja delo na domu, mu delodajalec (če mu delovna sredstva to omogočajo) za takšno delo zagotovi osnovna delovna sredstva. Za dan, ko opravlja delo na domu, mu pripada tudi nadomestilo za uporabo lastnih sredstev v višini dva evra na dan.

Ob tem vlada poudarja, da usmeritve niso pravno zavezujoč akt, temveč pomenijo zgolj smernice oziroma priporočila za izvajanje hibridnega načina dela v državni upravi in so pomoč posameznim ministrstvom pri pripravi internih aktov, pri čemer se morajo upoštevati tudi posebnosti njihovega delovnega področja, vsebino izvajanja dejavnosti in potrebe delovnega procesa v posameznem organu.

Pozitivni učinki, med drugim manj bolniških

Po navedbah ministrstva izkušnje kažejo, da hibridni način dela med drugim pozitivno vpliva na zmanjšanje stroškov, povezanih z delom javnih uslužbencev v prostorih delodajalca, manj pa je tudi bolniških odsotnosti. Pomembni so tudi drugi pozitivni učinki, kot so zmanjšanje ogljičnega odtisa in obremenjenosti prometne infrastrukture, kar prispeva k zavezam zelenega prehoda in pospešuje digitalizacijo. Tudi zato vlada priporoča, da se delo na domu v organih državne uprave, tam kjer je to možno, v določenem obsegu omogoči tudi po koncu zaostrenih epidemioloških razmer.

Klima, klimatska naprava Varčevanje Slovenija Golobova vlada omejila hlajenje in ogrevanje v pisarnah javnega sektorja

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 21
 • Avatar lopov
  lopov 06:16 20.avgust 2022.

  fizikalci bodo tudi delali od doma.... Viritualno

 • Avatar luckyss
  luckyss 05:21 20.avgust 2022.

  V bližnji preteklosti so bili nad delom na daljavo najbolj navdušeni zdravniki v zdravstvenih domovih, ki so na raznih "Maldivih" dobivali Covid dodatke, "zdravil" pa je kar receptor po telefonu...Tudi zato in pa zaradi bedastoč v stilu PCT se je ...prikaži veče potrdilo to, kar trdim že več kot leto dni...Da bo število mrtvih zaradi ukrepov bistveno večje kot zaradi samega Covida !!

 • R_D 00:06 20.avgust 2022.

  Zdaj bojo delali še manj. Da bo manj bolniške, je pa najbolj beden argument. Torej samo zato, ker se jim ne da vstat zjutraj in it na kavo v pisarno, bo manj bolniških...