Slovenija
283 ogledov

Javno dojile za pravico do dojenja

dojiva se
1/6
Saša Despot
Proti predsodkom zoper dojenje v javnosti so danes matere "protestno" dojile v dvanajstih slovenskih mestih.

Izkušnje kažejo, da dojenje še vedno spremljajo neodobravajoči pogledi, četudi gre za najbolj naraven način prehrane dojenčkov. "Otrok ima do dojenja pravico, ne glede na čas in prostor, v katerem se z mamo nahaja," poudarjajo v podporni skupini Dojiva.se.

Ob svetovnem tednu dojenja je danes pod geslom Dojiva se. Kjerkoli in kadarkoli. v dvanajstih slovenskih mestih potekala akcija dojenja v javnosti. Z akcijo želijo širiti javno zavedanje o pomenu dojenja za zdrav razvoj otroka, predvsem pa nagovoriti še vedno prisoten predsodek o dojenju na javnih mestih. 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), Unicef in zdravstvena stroka priporočajo izključno dojenje otrok v prvih šestih mesecih, čemur sledi pravočasno, primerno in varno dopolnilno hranjenje, ob nadaljevanju dojenja dveh let ali dalj, poudarjajo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana in dodajajo, da je materino mleko za otroka najboljša možna hrana. Za zdravje, rast in razvoj otroka namreč zagotavlja idealno ravnovesje hranilnih in obrambnih snovi.

Komentarjev 1
  • pikijakob 16:04 02.avgust 2014.

    super. še večkrat bo treba.