Slovenija
37433 ogledov

Javno mnenje: Velik preobrat na parlamentarnem pragu

Soočenje Anže Petkovšek Soočenju pred parlamentarnimi volitvami na POP TV.
V parlament bi prišlo šest strank.

Sodeč po zadnji javnomnenjski raziskavi za Dnevnik in Večer, ki so jo izvedli v telefonskem studiu Ninamedia, posebnih premikov na vrhu v primerjavi s prejšnjimi raziskavami ni bilo. 

Tam kraljujeta Gibanje Svoboda Roberta Goloba (26,3 %) in SDS Janeza Janše (25,5 %), oba sta nekaj malega podpore izgubila. 

Sta pa nekaj pridobila NSi Mateja Tonina (7,8 %) in PoS Zdravka Počivalška (4,0 %). Slednji bi s tem rezultatom prestopil parlamentarni prag, kar mu nekaj tednov nazaj ni kazalo, saj je zaostajal tako za LMŠ kot za SAB. Velja tudi opozoriti, da je bila anketa opravljena pred afero ministra Jožeta Podgorška iz vrst NSi, zato ta dejavnik v odločitev volivcev ni vključen. Več o tem v članku Klecnil je pod obtožbami korupcije: Kmetijski minister odletel!

Levica Luke Mesca (8,8 %) je na tretjem mestu nekaj podpore izgubila, a še vedno za las prehitela SD Tanje Fajon (8,6). 

Parlamentarnega praga pa glede na rezultat ne bi prestopila SAB Alenke Bratušek (3,4 %) in LMŠ Marjana Šarca (3,3 %). Oba sta nekaj podpore izgubila, SAB pa je tokrat LMŠ celo prehitela. Kljub temu obe stranki zaostajata za PoS.

Ostale stranke imajo manj možnosti za prestop parlamentarnega praga. Še najbolje kaže Državljanskemu gibanju Resni.ca (2,8 %), sledita Piratska stranka Slovenije in Vesna - zelena stranka (obe 1,7 %). Naša dežela, stranka dr. Aleksandre Pivec bi dobila 1,3 % glasov, Nestrankarska ljudska lista gibanja zdrava družba 1,0 %, ostale stranke pa bi prejele manj kot odstotek glasov.

Kaj pa udeležba? Da se bo volitev zagotovo udeležilo, je odgovorilo 62,6 % anketiranih, 18,7 % jih pravi, da se bodo volitev verjetno udeležili, 11 % pa, da se bodo volitev morda udeležili. Odpišemo lahko 5,5 % anketiranih, ki pravijo, da se volitev zagotovo ne bodo udeležili, da verjetno ne bodo glasovali, pa pravi 0,9 % volivcev. 1,3 % še ne ve, ali bodo volili.

dezurni@styria-media.si

 

 
Komentarjev 73
  • jan631 20:10 21.april 2022.

    Vsi na volitve.SDS vam je prva izbira.Ciljamo na 34%.

  • Matjaž Kotnik 09:33 21.april 2022.

    Volite zdravo, volite SDS, saj če ne volite tako, potem niste zdravi.

  • Brnica 09:12 21.april 2022.

    Meni je za ekološko Slovenijo, ker smo majhni. Zato bom vollila Zelene.