Slovenija
54 ogledov

"Jaz bom dodatek vrnila, vrne naj ga tudi Mramor"

Metka Tekavčič Boštjan Tacol
Dekanja ekonomske fakultete meni, da bi morala dodatek vrniti le ona in njen predhodnik Dušan Mramor. Ta je že sporočil, da bo dodatek vrnil.

"Glede na to, da je bilo v sistem dodatka za stalno pripravljenost vključeno zelo veliko ljudi, do njih imam veliko odgovornost, zato bomo vložili upravni spor, saj se rok za vložitev izteka. Lahko pa ga umaknemo, če bodo organi fakultete tako odločili," je napovedala dekanja ekonomske fakultete Metka Tekavčič. 

Sama bo dodatek zanesljivo vrnila, meni, da bi ga moral vrniti tudi prejšnji dekan profesor Dušan Mramor, ki je zdaj finančni minister, drugi pa ne. "Nihče ni tega kar dobil, stalna pripravljenost jim je bila odrejena. Mislim, da sem dolžna skrbeti za zaščito zaposlenih, to so bili sklepi vodstva fakultete, pravna podlaga za izplačilo je obstajala," je povedala na novinarski konferenci.

Mramor bo vrnil v šestih obrokih

Z ministrstva za finance so poslali sporočilo, da želi Mramor dodatek vrniti ne glede na to, kakšna bo končna odločitev pristojnih organov in sodišča. Fakulteti bo predlagal, da "znesek 3754,59 evra, s katerim smo bili seznanjeni danes, vrne obročno, v roku šestih mesecev", so sporočili. Dodali so še, da je imela fakulteta pravno mnenje o podlagi za izplačilo tega dodatka in da ni imel razloga, da bi vanj dvomil. Poleg tega bi bili drugi načini plačila, denimo nadure, bistveno dražji ter da fakulteta za te dodatke ni dobila nobenih dodatnih javnih sredstev, saj so fakultete financirane v kosu in morajo s tem denarjem čim bolj racionalno upravljati. 

Dodatek za stalno pripravlenost so izplačevali od leta 2008, revizija leta 2009, ki je pregledala tudi dodatek za stalno pripravljenost pa je naložila le pripravo pravilnika, ki ga na fakulteti uporabljajo od leta 2011. 

Lani za dodatek 129 tisoč evrov

V začetku je dodatek prejemalo 14 ljudi, leta 2013 ob menjavi vodstva 59 ljudi, zdaj pa okrog 46, 47 ljudi. Od leta 2007 je dodatek prejemalo skupaj 72 ljudi, izplačanih je bilo 851.046 evrov bruto. Lani je dodatek prejemalo 47 ljudi, izplačanih je bilo 129 tisoč evrov bruto. 

Bogomir Kovač | Avtor: mediaspeed mediaspeed

To niso pedagoški delavci, ampak administrativni in upravni del fakultete," je izpostavil predsednik nadzornega odbora fakultete Bogomir Kovač, ki dodatka nikoli ni prejemal. "

Kovač: pravno sporno, vsebinsko skrajno problematično

"Očitno se je z zelo nesrečnim instrumentom stalne pripravljenosti skušalo nagrajevati vodstveno strokovno osebje te fakultete. Uporaba tega instrumenta je pravno sporna in vsebinsko skrajno problematična. S 1. 1. 2016 se ta dodatek prekine in ukine. Dodatno plačilo za nagrajevanje bo treba urediti drugače," je dejal. 

Vse povedano je njegovo osebno mnenje, upravni odbor bo zadevo obravnaval januarja in na podlagi podrobne analize sprejel sklepe. 

"Ideja o stalni pripravljenosti, s katero bi postavili dodatek k plači, je najmanj nespretna, da ne uporabim kakšnega drugega pridevnika. V zakonu so povsem drugačna, vsebinska določila, da bi to pokrili s tem instrumentom je bila slaba ideja. To je treba povedati. Namen pa je bil, da bi prišli do nekega zakonsko opredeljivega stališča, s pomočjo katerega bi za določen del uprave in administrativnega osebja, da lahko prejema določene dodatke. Zdelo se je, da je to neka inovacija v plačnem sistemu, tako si jaz to predstavljam, ko si skušam predstavljati, kaj so razmišljala vodstva pred osmimi leti," meni Kovač 

Kovač se je opravičil javnosti, pa tudi zaposlenim

"Če je prišlo do takšnih  anomalij in to je anomalija, bom izkoristil to priložnost, zdaj je to v modi, in izrekel javno opravičilo, da je fakulteta od leta 2008, torej pred drugimi, pričela s tovrstno uporabo nesrečnega instrumenta. Opravičujem se lahko tudi zaposlenim, ki so opravljali svoje delo in za pravne podlage niso bili nič odgovorni," je še dejal Kovač. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • Ferluci 14:16 08.januar 2016.

    Rdeča mafija ima idejo, ki jih nobeden pameten ne razume. Temu pravijo 'ideja upravičene ekonomske pripravljenosti'. Jasno, vse ideje so v skladu s projekti ekonomske fakultete plačljive.

  • dragec 11:27 08.januar 2016.

    Tvoj JJ je pa črni cigo, politik, kriminalec

  • valerijakregar 08:49 08.januar 2016.

    izračunajte si, koliko je bramor v vseh letih(od leta 2008 !) prejel za svojo "pripravljenost" !za 10 mesecev mora vrniti cca 3750 € (NETO)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!RDEČI CIGO !