Slovenija
94 ogledov

"Jaz se bom kar zjokala"

Pivka
1/18
Eva Dužnik
Na Pivškem in Postojnskem opozarjajo, da ni varno zapuščati domov. Drevesa, obložena z ledom, se lomijo in padajo na ceste in vrtove.

"Če ni nujno, ne hodite ven," poročajo na lokalnem radiu. Še vedno preti nevarnost padanja ledenih vej na ceste in pločnike.

Zaprepadeni domačini

"Skozi mestni park se sploh ni možno prebiti zaradi vsega polomljenega drevja, glavna cesta je pokrita z vejami, čeprav jih že cel dopoldan odstranjujejo," je poročal bralec iz Postojne. Potniki so zjutraj na železniški postaji zaman čakali vlak več kot eno uro in na koncu ostali doma.  Elektrike je prvič zmanjkalo ob 5. zjutraj, električni kabli pa so povešeni skoraj do ceste.

"Sadovnjak je popolnoma uničen, vseh 40 dreves. Jaz se bom kar zjokala," je povedala ena izmed bralk, ki jim je žled uničil vrtove.

V Pivki spet brez elektrike

Tudi v Pivki je bila motena dobava elektrike. Ponoči in večji del današnjega dneva so bili brez elektrike. Trenutno dež nekoliko tali led, ceste naj bi bile vozne in splužene, a še vedno nevarne zaradi ledu in odpadlega drevja.

Žled poškodoval 15.000 hektarov

Po prvi oceni Zavoda za gozdove so poškodbe drevja zaradi žledenja prisotne na 15.000 hektarjev velikem območju. Največ poškodb drevja je v občini Pivka in v delu občine Postojna.

Leden oklep na krošnjah dreves se je začel nabirati že v četrtek popoldne, in sicer na nadmorski višini med 500 in 800 metri. Preko noči in v dopoldanskih urah se je ledeni oklep debelil in dosegel debelino tudi pet centimetrov. Žledenje se na nekaterih območjih še vedno nadaljuje, so sporočili iz Zavoda za gozdove Slovenije.

Komentarjev 2
  • Špela Korinšek 14:22 06.februar 2014.

    "Tudi pri nas je žled pustil davek v sadovnjaku, zato sem za nasvet povprašala strokovnjaka Kluba Gaia. Morda bo prišel prav še kakšnemu ljubitelju vrtnarjenja:Za čim bolj uspešno rehabilitacijo sadnih dreves je potrebno hitro ukrepati. Polomljene veje odstranimo, rane ...prikaži več pa gladko obrežemo, očistimo in celotno površino zloma natančno premažemo s cepilno smolo bio plantella arbosan. S slednjo omogočimo hitrejše celjenje in preprečimo vdor bolezni. Prizadeta drevesa spomladi redno pognojimo z organskim gnojilom plantella organik, v času vegetacije pa jih nekajkrat še zalijemo ali poškropimo z vitaminskim kompleksom bio plantella vita. Ta vsebuje vitamine B1 in B6 za hitrejšo regeneracijo, poleg tega pa tudi aminokisline, huminske kisline in ogljikove hidrate, ki pripomorejo k hitrejšemu okrevanju ter poskrbijo, da poškodbe na normalno rast in rodnost ne vplivajo v preveliki meri."

  • ficrazom 17:04 31.januar 2014.

    "Jaz se bom kar zjokala"... bla bla bla, še dva dni nazaj ste jokali, da ni snega. Evo ga!